Trendit, suhdanteet ja teknologiat

Raaka-aineet ja pääomavaltaisuus

Raaka-aineteollisuus ei juuri eroa muista hyvin pääomavaltaisista aloista. Yleensä alueet ovat hyvin riippuvaisia juuri näistä muutamasta laitoksesta/yrityksestä, mikä altistaa alueet huonolle hallinnolle. Maailmassa ei ole kuin yksi maa minkä talous on riippuvainen yhdestä raaka-aineesta ja sen instituutiot ovat kunnossa. Tämä maa mikä poikkeuksena vahvistaa säännön on Norja ja sille on syntymässä toinen iso teollisuuden ala eli öljyrahaston generoimien sijoitustulojen käyttäminen. Norja omistaa keskimäärin kaikista maailman pörssiyrityksistä peräti prosentin ja kohta se maa on riippumaton muusta viennistä saadessaan prosentin kaikista maailman listattujen yrityksien osingoista. Suomestakin Norja saa ihan kivasti osinkotuloja.  Vaikkapa Suomen paperituotantopaikkakuntien kunnallispolitiikasta huomataan liian suuren toimijan korruptoiva vaikutus. Näillä paikkakunnilla kaikki toiminta alistetaan yhden teollisuuden alle.

Talouskasvu on voimakkainta Intiassa, Kiinassa ja Afrikassa

IMF on julkaissut huhtikuussa päivitetyn talouskasvuennusteensa. (kuvassa oikealla ennusteen talouskasvu vuonna 2016)

Maailmantalous kasvaa IMF:n mukaan tänä vuonna 3,2% piristyäkseen ensi ja sitä seuraavina vuosina. Kasvun moottoreina toimivat edelleen kehittyvät maat, erityisesti Intia, Kiina ja Arikka.

Itäisen Euroalueen maat (Puola, Romania, Latvia, Turkki) ovat Ruotsin ohella Euroopan kasvumoottoreita. 

IMF:n ohjeet hallituksille sisältävät seuraavia ehdotuksia:

  • Hallitusten kannattaa aloittaa infraprojekteja siellä missä kannattavuuslaskelmat osoittavat niiden järkevyyden  
  • Rehellisen veroanalaisen työn tekemisestä maksettavat sakko- ja vero- luonteiset sanktiot ovat joissain maissa suurehkoja. Vero- / sotu- maksujen kiilaa kannattaa joissain tapauksissa kaventaa.
  • Työmarkkinoita kannattaa uudistaa
Käyttäjän SEOSEON kuva

Kannattaako hakukoneoptimointi tehdä itse?

Kannattaako hakukoneoptimointi tehdä itse?

Harkitsetko oman yrityksesi verkkosivuston tai blogin hakukoneoptimoimista itse?

Jos harkitset, olet tekemässä oikein. Hakukoneoptimointi on kannattavaa aloittaa itse, koska silloin opit alkeet ja tiedät suunnilleen, mitä sinun tulee tietää ulkoistaessasi palvelut.

Itse teen hakukoneoptimointia työkseni ja tämä artikkeli on käytännössä kirjoitettu, jotta saamme taas muutamia uusia kävijöitä sivustollemme ja myös linkin sinne.

Hakukoneoptimointi opas 2016

Tarkoituksenani on kuitenkin tarjota myös jotain, mistä on oikeasti lukijalle hyötyä ja se onkin yksi todella tärkeä asia, mitä hakukoneoptimoinnissa tulee pitää mielessä. Google oppii päivä päivältä paremmaksi ja löytää hakijoille aina vain paremmin ja paremmin juuri ne artikkelit, mitkä ovat oikeasti hyödyllisiä.

 

Jos suunnittelet hakukoneoptimoinnin tekemistä itse ja vieläpä yksin, ei kannata odottaa kuuta taivaalta. Fakta vain on se, että jos olet tekemässä kaiken oikein ja tavoitteenasi ovat kärkisijat, edes yhdellä paljon kilpailua omaavalla hakusanalla, tulee aikasi loppumaan lähes varmasti kesken. Miksi? Lue eteenpäin niin ymmärrät varmasti.

 

Hakukoneoptimoinnin kattaessa noin 200 kriteeriä, jo niiden tarkkailu vie aikaa. Kuitenkin tähän on olemassa erinomaisia työkaluja, kuten MOZ Pro, Majestic, AHREFS, Googlen omat työkalut ja kirjaimellisesti satoja muita. Jo oikeiden työkalujen löytäminen tulee viemään päiviä, viikkoja tai kuukausia.

 

Hiukan hämmentynyttä markkinapähkäilyä

Markkinoiden tulkitseminen ja ennustaminen ei ole mahdotonta, päinvastoin joissakin ääritilanteissa se on yllättävänkin helppoa, mutta markkinat osaavat kyllä yllättääkin jonkin verrran niiden liikkeitä ymmärtävänkin. Pörssien kp-taite näytti etenkin Euroopassa ilmeiseltä jo maaliskuun alussa kuukauden vilkkaan ralliin jälkeen. Tuolloin näytti minullekin ilmeiseltä, että laskumarkkina jatkuu ja kohta testataan edellinen välipohja helmikuulta. Tuolloinhan yleinen tunnelma markkinoilla ja analyyseissa oli ”hanki säilykkeitä ja tussareita kellariin, maailmanloppu on ovella”.

http://www.marketwatch.com/investing/index/sxxp/charts?symb=XX%3ASXXP&co...

Petyin hiukan markkinan hyytymiseen noin varhaisessa vaiheessa – joka varsin epätavalliseen tapaan ei kuitenkaan tapahtunut suurissa jenkkipörsseissä, vaan ne jatkoivat tasaista naputusta ylös. Oletin kokemuksen nojalla, että Eurooppa kulkee vain edellä ja USA perässä – kuten aika usein käy -, ja kohta jenkkipörssitkin niiaavat. Siinä tapauksessa oli ilmeistä, että laskumarkkina jatkuisi ainakin jonkin aikaa, joskaa ei välttämättä oleellisesti syvemmälle – kuten olen jatkuvasti sanonut pitkien indikaattorien perusteella. Ne eivät viitanneet isoon rysäykseen vaan päinvastoin hiipuvaan laskevaan trendiin.

Coca-Cola

Buffetin toinen iso sijoitus IBM antoi osarinsa, mikä oli pettymys ja markkinan toivomaa käännettä ei vielä tullut. Se oli ikävää sillä IBM on kehittävä yritys, päinvastoin kuin Coca-Cola. 

Nyt illalla tulee antamaan toinen firma (mikä tekee sokeroitua ja värjättyä vettä) tuloksensa eli Coka-Cola. En tykkää tuollaisesta roskasta mitä Cokis tai McDonalds edustavat, mutta maailmassa tykätään roskasta joten useasti on kannattavaa ostaa roskafirmoja.

Factset kertoo, että markkinoiden odotus on 44 senttiä/osake ensimmäiseltä neljännekseltä. Cokis on ylisuoriutunut tänä vuonna markkinoilla, joten oikeasti uskotaan hyvään tulokseen. Aiemmin sanottiin, että yritykset pyrkivät tahallaan sentillä analyysien ylitykseen. Viimeisellä neljänneksellä kokis sai 0,28 epsiä kun vuosi sitten se oli 0.38.  

Itse toivon kaikkea pahaa roskaruokavalmistajille. Olen idealisti ja hyvän ruoan ystävä. Toivon maailman oppivan ja olematta juomatta tuollaista litkua.

Alhainen öljyn hinta painaa pörssikursseja lyhyellä aikavälillä

Öljyn hinnalla ja pörssikursseilla on viime aikoina nähty olevan vahvistuvaa kohtalonyhteyttä. Kun öljyn hinta laskee niin osakekurssit tulevat perässä kuten tapahtui viime vuoden kesällä ja uudelleen taas syksyllä. OPEC järjestön eilisessä kokouksessa ei saatu sopimusta tuotannonrajoituksista ja nyt monet pelkäävät öljyn hinnan ja pörssien laskua.

Öljyn hinta ja USA:n S&P 500 pörssi-indeksi (Lähde: FRED)

Nouseva öljyn hinta:

  • heijastelee vilkastuvaa kysyntää ja taloudellista aktiviteettia
  • vakauttaa maailman poliittista tilannetta
  • helpottaa vaikeuksiin joutuneiden tuottajayritysten tilannetta (vähemmän konkursseja ja tappioita sijoittajille)

Kiinan talousmurros etenee ilmeisen hyvin

Lars asiasta jo kirjoitti muutama viikko sitten, mutta palaan aiheeseen, koska se niin suuresti sijoittajia ja yleensä taloutta seuraavia ihmisiä huolettaa. Kiina käy läpi murrosta vientiin ja raskaaseen teollisuuteen keskittyneestä taloudesta kohti jälkiteollista yhteiskuntaa, jossa palvelut kattavat suurimman osan tuotannosta ja työpaikoista. Tämä muutos on väistämätön ja sinänsä tarpeellinen, kuten se on ollut kaikilla nykyisillä kehittyneillä talouksilla.

Muutos herättää pelkoa maailmantalouden veturin rajusta jarrutuksesta, ja varmaan osittain pelko on aiheellista. Raaka-aineiden ja raskaiden investointien kysyntä on heikentynyt, mistä monet niihin keskittyneet kehittyvät taloudet ovat kärsineet rajusti – Brasiliassa tuskailee pahinta taantumaa oliko sataan vuoteen. Raskaita investointituotteita tuottavat yhtiöt etenkin metalli- ja energiateollisuudessa ovat vaikeuksissa Suomessa ja muualla.

Se on kuitenkin vain kortin yksi puoli. Maaliskuun lopussa tuli tietoja, joiden mukaan yritysten tulosten perusteella murros etenee Kiinassa hyvin. Perinteisellä raskaalla ja valmistavalla teollisuudella menee huonosti, mutta muiden voitot kasvavat nopeinta tahtia kahteen vuoteen. Ajureina toimivat palvelu- ja kuluttajasektorit. Teknologia, mainostajat ja ruokateollisuus kohensivat tulostaan toistakymmentä prosenttia Q1:llä. Talouden painopiste siirtyy.

Muutos muokkaa Kiinan roolia maailmantaloudessa, mutta tuskin se sitä vähentää. Monia vientimaita hyödyttäneiden raskaiden investointien ja raaka-aineiden suurkulutuksen tilalle syntyy monialaista uutta kysyntää. Raivoisa kasvu jää taakse, mutta eiköhän se pysyy kehittyneitä talouksia korkeampana vielä pitkään, koska Kiina on vielä kaukana kehittyneestä taloudesta.

Suomen tulevaisuuteen investoidaan viime vuotta enemmän

Suomen kansantalous kasvoi valtionvarainministeriön suhdannekatsauksen mukaan viime vuonna 0,5 % kolmen taantumavuoden jälkeen. Kasvun lähteinä olivat viime vuoden alussa vienti ja kulutus ja loppuvuodesta eritoten investoinnit.  Ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa kuluvana vuonna 0,9 % edelliseen vuoteen verrattuna.

Tärkeitä havaintoja:

  • Maailmankaupan kasvu on vaatimatonta (3%)
  • Suomen tulevaisuuteen investoidaan tänä vuonna selvästi viime vuotta enemmän
  • Työllisten määrä kääntyy hienoiseen kasvuun (0,3%)
  • Julkinen talous tasapainottuu, mutta jää vielä hieman kenoon
Käyttäjän Norvestia kuva

Mitäpä jos Tiuri olikin oikeassa?

Kirjoitusvuorossa: Juha Kasanen

 

Viikonloppuna Tekniikka ja Talous -lehteä selatessani huomasin muistokirjoituksen Martti Tiurista. Opiskellessani TKK:ssa 1980-luvulla Martti Tiuri oli radioteknologian professori sähköosastolla. Toinen legendaarinen Martti, professori Martti Kaila, opetti lujuusoppia koneosastolla.  Martti Tiuri tuli suuren yleisön tuntemaksi lähinnä Kokoomuksen kansanedustajana 1983–2003, mutta ensisijaisesti hän oli ansioitunut tiedemies ja tutkija.     

Mielenkiintoni heräsi, kun huomasin muistokirjoituksesta, ettei Martti Tiuri uskonut ilmaston lämpenemisen olevan ihmisten aikaansaannosta. Tiuri uskoi, että ilmaston lämpötilat ovat vaihdelleet jo paljon ennen teollistumista ja ne johtuvat auringon aktiviteetin muutoksista. Varsinainen skeptikko siis, eikä hänen mielipiteensä olleet varmasti monien mieleen. Parissa Suomen Kuvalehdessä julkaistussa puheenvuorossa hän perusteli kantaansa selkeästi.

Tiuri ei ollut mielipiteineen yksin. Tiedeyhteisöstä löytyy monia muitakin skeptikkoja. Kuuntelin hiljattain PhD David Brownin lounasesitelmän ilmastonmuutoksesta. Pakko myöntää, että hänen argumentaationsa auringon toiminnan muutoksista ja niiden vaikutuksesta maapallon lämpötilaan oli hyvin vakuuttava. Asiahan on tietysti hyvin looginen, koska kaikki maapallon energia on lopulta peräisin auringosta. Brown on omien sanojensa mukaan luvannut osallistua milloin tahansa julkiseen väittelyyn kenen tahansa johtavan ilmastotutkijan kanssa, mutta halukkaita ei ole vielä ilmaantunut.

Mitäpä, jos Martti olikin oikeassa? Mitäpä, jos hiilidioksidin määrän kasvu ei olekaan ilmastonmuutosten syy? Mitäpä, jos tulevina vuosikymmeninä osoittautuu, että koko hössötys asian ympärillä ei pidäkään paikkaansa? Olisihan se aika surkuhupaisaa, ja sillä olisi tosiaankin vaikutusta aika moneen asiaan.

Suomalaisten yritysten tulokset paranee ja liikevaihto supistuu

On kevät ja kohta on Q1/2016 tulosten aika. Tuloskausi käynnistyy vaisuissa merkeissä. Odotukset ovat USA:n osalta heikommat kuin moneen vuoteen.

Suomen yritysten tulokset ovat Nordean mukaan sen sijaan noin 5% nousussa huolimatta liikevaihtojen noin 2% laskusta.

Sivut

Tilaa syöte Trendit, suhdanteet ja teknologiat