Eduskuntavaalit

Kirjoitusvuorossa: Juha Kasanen

Oletteko huomanneet, että aikaa vaaleihin on enää noin kuukausi? Olen seurannut aika ihmeissäni eduskunnan ja hallituksen viimeaikaisia touhuja. Eräänlainen huipentuma oli se, kun hallitus äänesti viime viikolla nurin oman ehdotuksensa.

Kansanedustajien ja hallituksen jäsenien olisi reilua tunnustaa, että juuri päättynyt vaalikausi meni heidän osaltaan lähes kokonaan hukkaan ja vieläpä pyytää anteeksi äänestäjiltään kehnoa suoritustaan. Juuri mitään merkittäviä päätöksiä ei saatu aikaan. Kuten kaikki tietävät, Sote ja kuntauudistus menivät kiville, tosin ehkäpä aiheesta. Paljon puhuttu kestävyysvajesahti pulputtaa ja sakenee päivä päivältä.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että Suomessa on valmisteltu viime vuosina valtava määrä hyvin laadukkaita asiantuntijaraportteja. Esimerkiksi Kari Stadighin pääomatyöryhmän raportti valmistui maaliskuussa 2012. Raportin laatimisessa oli mukana maan parhaat asiantuntijat ja sen tekemiseen nähtiin paljon vaivaa. Raportissa on 20 selkeää ehdotusta Suomen talouden kääntämiseksi paremmalle uralle. Maan hallituksella olisi ollut lähes kolme vuotta aikaa toteuttaa työryhmän esityksiä. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut vaan raportti haudattiin kaikessa hiljaisuudessa. Esimerkiksi maan johtava veroasiantuntija Janne Juusela on jo vuosikaudet puhunut siitä, kuinka turmiollista listaamattomien ja listattujen yhtiöiden erilainen verokohtelu on. Hänen mukaansa nykyinen verojärjestelmä on evoluution mukana syntynyt hirviö. Tähänkään asiaan ei ole saatu mitään parannusta vaalikauden aikana. Vastaavia esimerkkejä löytyisi lisää vaikka kuinka paljon.

Tietoa ja raportteja ei siis puutu, mutta päätökset ja toteutus puuttuvat. Seuraavaan eduskuntaan ja hallitukseen tarvittaisiin ehdottomasti henkilöitä jotka ymmärtäisivät, mistä päättävät ja saisivat myös jotakin aikaan. Päätöksiä on pystyttävä tekemään. Ongelmat pahenevat koko ajan eikä enää ole aikaa möhliä seuraavaa vaalikautta.  Olen keskustellut Suomen politiikan tilanteesta itseni kanssa enkä osaa oikein päättää, onko vika järjestelmässä vai tekijöissä.  Onko niin, että järkevätkään ihmiset eivät saa nykyjärjestelmässä mitään aikaan vaan heidän ponnistelunsa hukkuvat komiteoihin ja turhanpäiväisiin kokouksiin? Vai onko niin, että meillä on väärät kansanedustajat?

Jos vastaus on jälkimmäinen, niin nyt on aika toimia. Selvittäkää, mitä oma edustajanne on saanut aikaiseksi viime vaalikaudella ja antakaa hänelle vaalipäivänä tarvittaessa töppöstä.

 

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/perhe–ja-porssiyritykselle-sama-osinkovero/aBa5LbgU

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2012/03/13/tyoryhma-ehdottaa-verovapautta-miniosingoille/201225161/12

Lue Punaisen mukin blogia.

3 thoughts on “Eduskuntavaalit

  1. Olisiko kansa nyt jo viisastunut?

    Kuinka monella poliitikolla on todellista johtamisosaamista? Aika harvalla. Kuitenkin he joutuvat johtamaan Suomen taloutta ja osallistumaan myös euroopan päätöksentekoon.

     

    Aitoa päätöksenteko-osaamista ei ole poliittisilla päättäjillämme. On helppo päättää kenelle jaetaan ylimääräistä rahaa, mutta lähes mahdoton tehdä päätöstä, josta äänestäjät eivät pidä. 

     

    Suomi menestyisi loistavasti jos Suomea johtaisivat Jorma Ollilan, Matti Alahuhdan ja Steve Jobsin kaltaiset poliitikot.

    Nyt joudumme tyytymään ay-rakkikoiraan ja poliittiseen pyrkyriin. Toivottavasti seuraavissa vaaleissa kansa äänestää osaajia tekemään oikeita päätöksiä.

    Voitaisiin jopa sanoa, että viime vaaleissa kansa äänesti väärin ja sai ansionsa mukaan.

    Olisiko kansa nyt jo viisastunut?

     

     

  2. Ehkä 2019?

    VM julkaisi synkän raportin. Kaikki puheenjohtajat lukuunottamatta yhtä riensivät heti julistamaan, että vajetta ei voida kuroa umpeen nyt alkavalla vaalikaudella vaan vasta 2019 vaalien jälkeen. Eli ei kovin lupaavalta näytä asioiden korjaamisen suhteen. Nykyiselle hallitukselle plussat siitä, että pienensi julkisia menoja edes pari miljardia. Sellaista ei ole aikoihin tapahtunut. 2000-luvun aikana kuntien menot ovat kaksinkertaistuneet ja samaan aikaan jotkut kehtasivat valittaa julkisen sektorin "alasajosta".

  3. EK VM ja akateeminen maailma ovat epäonnistuneet

    Minusta meillä on lähes joka puolueessa 1…4  henkilöä, jotka pystyisivät suoritumaan hyvin johdetussa hallituksessa. En puolustele kahden edellisen hallituksen toimintaa. Kehnoa on ollut, vaikka muutama pieni asia on saatu aikaan (puolustusvoimauudistus / Carl Haglund, liikkuvan poliisin organisointi / Päivi Räsänen, telakka-asia / Jan Vapaavuori).

    Mutta on ollut myös poliitikoista riippumattomia epäonnistumisia, jotka ovat työntäneet meitä syvemmälle ahdinkoon:

    • Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ei ole vaatinut riittävän maltillisia, vientiteollisuuden tarpeet täyttäviä, palkkaratkaisuja. Ei ole työntekijäsektorin vika, jos he pyytävät vaan työnantajapuolen vika, jos he maksavat.  Vika on yleensä maksajassa, joka suostuu maksamaan.  
    • Valtionvarainministeriön (VM) virkamiehet ovat viimeisen neljän vuoden aikana antaneet systemaattisesti 0,5…1% liian optimistisia kasvuennusteita. Todellisuuden taju on puuttunut ja poliitikot ovat mitoittaneet budjetin tämän asiantuntijoiltaan saamansa pilvilinnan varaan.
    • Akateeminen maailma, lähinnä Aalto yliopisto, on tuottanut hallituksen linjaa kehuvia "riippumattomia" asiantuntijoita, jotka toistelevat ja kehuvat hallituksen päätöksiä. Akateeminen maailma on lähes täysin epäonnistunut tehtyjen ratkaisujen rakentavassa kritisoinnissa. Korjaavat ehdotukset ovat tulleet Suomen Pankilta ja riippumattomilta instituutiolta ja tutkivasta journalismista (kuten Piksusta). 

Comments are closed.

Related Posts