IFO suhdannekello kehoittaa vahvistamaan osakepainoa

Viime toukokuun IFO suhdannekelloa käsittelevä artikkeli kehoitti vähentämään osakepainoa. Nyt tilanne on muuttunut. Suhdannekello on taas varovaisen optimistinen.

Saksalaisen IFO instituutin mittaama suhdannekello visualisoi Saksan ja keski-Euroopan makrotaloudellisen tilanteen. Yleensä suhdannetilanne kiertää kellon lailla nelikenttää:
Nousuvaiheessa (Upswing) odotukset ovat korkealla, mutta talous ei vielä kasva.
Korkeasuhdanteessa (Boom) sekä odotukset että kasvu ovat voimakkaita.
Laskusuhdanteessa (Downswing) odotukset ovat heikot, mutta talous kuitenkin vielä kasvaa
Lama (Recession) vaiheessa sekä odotukset että kasvu ovat heikkoja


 
Suhdannekello lähti keväällä laskuun kohti "downswing" (laskusuhdanne) vaihetta ja lähestyi jo kriittistä klo 3 iltapäivällä vaihetta, jolloin osakkeiden hinnat yleensä lähtevät laskuun. Suhdannekello nuoleskeli loppukeväästä ja kesällä tuota kriittistä rajaa ja kääntyi syksyn tullen yllättäen uudelleen kohti "boom" (korkeasuhdanne) vaihetta. Tämä on yleensä ostosignaali osakemarkkinoille.

Suhdannekierto on tällä hetkellä heikkoa. Kaikki suhdannekierron vaiheet ovat silloin heikompia ja suhdannekierto on nopeampaa. Näin tapahtui 90- luvun puolenvälin tietämillä ja sama ilmiö näyttäisi toistuvan. Suhdannekello pyörii silloin pienemmässä sykkyrässä kuten nyt on tapahtunut.  Suhdannekellon seuraamisesta on silti iloa osakesijoittajalle. Heikkokin suhdannekierto näkyy usein kymmenen tai jopa kahdenkymmenen prosentin luokkaa olevina heilahteluina osakkeiden arvostustasoissa.

Mutta heikon suhdannekuvan tulkitseminen ja tilanteen tarkka määrittäminen on vaikeaa. Siksi tähän Saksan suhdannetilanteen hentoon parannukseen kannattaa suhtautua varauksella. Kyseessä on kuitenkin vain keski-Euroopan suhdannetta kuvaava indeksi ja esimerkiksi Kiina ja USA voivat kulkea eri vaiheessa. 

 

Related Posts