Joko vaihteeksi valoa tunnelissa, Finnair?

Pitkäaikaisen sijoittajan kannalta hankalimpia kotimaisia yhtiöitä on ollut jo monta vuotta Finnair, toisaalta taitavalle treiderille Finnair on tarjonnut ruhtinaallisia mahdollisuuksia. Osake lähti jyrkkään syöksyyn jo 2007 alussa pudoten 14 eurosta 3,50:een laman syövereissä. Sen jälkeen osake on tehnyt raivokasta sahausliikettä, joka viime kesänä vaikutti kääntyvän pysyväksi nousuksi, kun osake kallistui aina 5,50:een euroon asti.

 Finnairilla oli takanaan useampi tappiovuosi, mutta Q3 2010 osakekurssin vahvistumisen syy selvisi: Finnair palasi pitkästä aikaa voitolle yltäen 0,24 epsiin. Talous oli elpymässä vahvasti etenkin Finnairille tärkeillä Aasian markkinoilla. Suhdanteensa huipulla Finnair oli tehnyt yli euron epsin, joten omat odotukseni olivat kovat.

 Osakkeen nousu katkesi kuitenkin jo ennen talven lumia, ja itse möin osakkeen pois aikaa sitten, kun tulkitsin pudotuksen jatkuvan – kuten kävikin. Droppi on jatkunut näihin päiviin asti osakkeen palatessa 3,50 tasolle. Japanin katastrofin jälkeen Finnair antoikin negatiivisen tulosvaroituksen: yhtiö odotti taas tappiota. (Tässä kohtaa on syytä huomata painokkaasti se, että osake oli tullut pulkkamäkeä alas jo pitkään ennen tulosvaroituksen antamista ja Japanin maanjäristystä – ongelmat olivat siten jo vanhempaa perua, ja se oli markkinoiden tiedossa – kuten tavallista.)

 Finnairin ongelmat ovat monitahoiset. Japanin tuhon lisäksi se kärsii öljyn korkeasta hinnasta, tulehtuneista henkilöstösuhteista ja lentoliikenteen kovasta kilpailusta. Euroopan toimintoja on vaikea ellei mahdoton saada kannattaviksi halpalentoyhtiöiden puristuksessa. Finnairin valttikortti on ollut Aasia, mutta suomalainen työvoima on arvokasta. Kun yhteistä säveltä henkilöstön kanssa on ollut vaikea löytää, Finnair on ottanut takkiinsa työtaistelujenkin muodossa. Yhtiön johto on avoimesti turhautunut mahdottomaan yhtälöönsä.

 Ongelmia siis riittää, etenkin kun öljyn hintaan ei ole odotettavissa helpotusta. Kustannukset olisi siirrettävä lentolippuihin, mutta ainakaan Euroopan liikenteessä siihen on vaikea nähdä pelivaraa. Finnairin kannalta paras ratkaisu uskoakseni olisi, että Euroopan syöttöliikenteen Aasian lennoille hoitaisivat halpayhtiöt, ja Finnair keskittyisi pitkiin reitteihinsä. Ja pitäisi peukut pystyssä, ettei sinnekin synny kovin äkkiä armotonta kilpailua. Ja että yhtiö saisi kustannuksensa jotenkin kuriin.

 Kun yhtiön menestykselle on reunaehtoja on näin paljon, osaketta on vaikea pitää turvallisena sijoituskohteena, vaikka tasearvolla mitattuna Finnair on halpa osake. Jos kuitenkin uskoo yhtiön sittenkin selviävän, nyt saattaisi olla paras oston paikka. Kuten sanottu, Finnair on taas pudonnut vahvalle tukitasolleen noin 3,50 euron tuntumaan, jota se koputtaa jo peräti viidettä kertaa kolmen vuoden aikana. Se on poikkeuksellisen luja tukitaso, jonka sijoitusinstituutiot ovat ainakin tähän asti pitäneet yhtiön arvon peruskivenä: sen alle ei osaketta myydä.

 Lyhyiden teknisten indikaattorien perusteella tuo tukitaso on pitämässä tälläkin kertaa. Osakkeen jyrkkä lasku pysähtyi 3,60:een, ja indikaattorit viittaavat ainakin lyhyen nousun olevan edessä. Merkille pantavaa on, että osakemarkkinoita ropsauttanut Japanin ilmoitus ydinonnettomuutensa uudesta luokituksesta Tshernobylin tasolle ei yltänyt Finnairiin – vaikka juuri Japani oli yhtiön mukaan syy tulosvaroitukseen aiemmin. Osake on pyörinyt jo viikon 3,60 – 3,70 haarukassa, eikä viime päivien kova vola markkinoilla ole näkynyt Finnairin kaupankäynnissä. Se voi tarkoittaa tyyntä myrskyn edellä, eli viitata ainakin lyhytaikaiseen nousypyräykseen. Siihen viittaavat lyhyet indikaattorit.

 Joko siis viides kerta toden sanoisi, eli Finnair pääsisi lopulta jaloilleen, ja osake lähtisi pitkäaikaiseen nousuun? Mahdotonta sanoa mitään varmaa, mutta jos tuo 3,50 taso tälläkin kertaa pitää, odotusarvo on selvästi myönteinen. Riskihakuisen sijoittajan ja treiderin kannalta Finnair on nyt hyvin houkutteleva kohde, mutta näin moniongelmaisen yhtiön kanssa on toisaalta varauduttava pahimpiinkin vaihtoehtoihin.

 Stopparikin on poikkeuksellisen helppo asettaa sinne vahvan tukitason tuntumaan, mieluusti hiukan alle eli 3,40 – 3,50 haarukkaan. Jos osake sukeltaa sen alle, niin sitten en tiedä minne se pysähtyy, ja mikä on Finnairin tulevaisuus. Ei varmasti hääppöinen, jos niin käy. Jos Finnair taas palaisi hyvien vuosiensa kannattavuuteen, osakkeella olisi nousuvaraa satoja prosentteja. Osakemarkkinoiden perusteella Finnairilla eletään jännittäviä aikoja.

Related Posts