Markkinakatsaus: Yliostettu Eurooppa yskii

Odotin kolme viikkoa sitten, että droppi osakkeissa ei ole vielä ohi, mutta muutin mieleni viikko sen jälkeen nousun näyttäessä väistämättömältä eli keskipitkä pudotus olisi silloin ohi. Näin kävikin – Yhdysvalloissa, jossa nousu jatkui aina uusille huipuille asti. Euroopassa sen sijaan kiskaistiin uudestaan alas viikon nousun jälkeen. Mm. Suomen, Ruotsin ja Saksan pörssit niiasivat reippaasti uusille välipohjille. Ounastelin kolme viikkoa sitten kolmen neljän prosentin lisädroppia, ja niissä se käytännössä toteutuikin.

Harmittaa toki, että itseltäni usko jo loppui, mutta toisaalta tässä toteutuu jo joitakin kuukausia sitten tekemäni ennuste: osinkokiiman takia yliostettu Eurooppa päätyy matalapaineeseen, ja raha virtaa Atlantin taakse, jossa osinkosykli on erilainen. Ennusteissa on posmennettu eurooppalaisiin osakkeisiin sijoittamista hyvien makroennusteiden ja sopivan hinnoittelun vuoksi, mutta unohdettu osinkojen merkitys – eivätkä analyytikot edes tunne teknistä analyysia.

Molemmat tekijät ovat puoltaneet odotusta Euroopassa tapahtuvasta kesädropista, joka on käytännössä jokavuotinen ilmiö aina samasta syystä. Hyvät osingot houkuttelevat rahaa keväällä ylikuumentumiseen asti, jonka jälkeen raha alkaa siirtyä muualle. Ja ylikuumentunut markkina luo moniin turvallisuuden tunteen: hyvin menee! Ja niinpä on mentävä jatkossakin.

Mutta näin se harvoin menee. Ylikuumentunut markkina kyllä korjaa ennen pitkää, oli kyse ylettömästä noususta tai laskusta. Vuosien päivittäinen markkinoiden seuraaminen ja analysoiminen kyllä opettaa sen.

Olen entistä varmempi, että syksyllä posahtaa vielä reippaammin. VIX on edelleen matalissa lukemissa, ja muutaman kerran vuodessa se vauhkoontuu. Teknisen tulkintani mukaan VIX on pikku hiljaa kasaamassa tuota paniikkia, mutta viikkoja siihen vielä kulunee. Sitä ennen Euroopassakin saataneen yksi jonkun viikon kestävä nousu, koska viikko-oskillaattorit ovat nyt ihan pohjassa. Eivät ne siellä loputtomiin loju.

Jenkkipörsseissäkin paras pala keskipitkää trendiä lienee jo takana. On tyypillistä näin laiskassa markkinassa, että nousut tapahtuvat hyvin nopeasti, viikossa parissa pitkän loivan korjausliikkeen jälkeen, ja sitten liike taas tasaantuu ja taittuu hitaasti alas. Odotan silti SP500:n vielä kiskaisevan viikon parin sisään noin 2500 pisteeseen. Sitten odotan nousun olevan pulkassa.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=INDEX:SPX

Raaka-aineet jatkoivat nousuaan kuten odotin. Öljyjohdannaisen kanssa hiukan sekoilin harmikseni, mutta kulta käyttäytyi täsmälleen ennakoimallani tavalla. Se kapusi tasaisen varmasti trendin taituttua ylös. Lunastin johdannaisen Heikin trendisalkussa perjantaina liki 50 prosentin voitolla hintaan 10,76. Ei hassumpi tulos kahden viikon sijoitukselle.

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identifier=137709&marketid=24

Trendi saattaa jatkua vielä jonkin aikaa ylemmäs, mutta on oltava varovainen ahneutensa kanssa. Kun käänne tulee, voi se tapahtua hyvin rajusti ja voitto sulaa ikävästi ennen kuin ehdit mitään tehdä. Markkinat toimivat lähes vuorokauden ympäri, ja oma kaupankäyntiaika rajoittuu Helsingin pörssiin näillä papereilla. Sekin on otettava huomioon.

Tilaisuuksia kyllä riittää jatkuvalla syötöllä etenkin johdannaistreiderille. Kohta alkaa olla aika katsella bear-johdannaisia, mutta en hätäile vielä.

Kuten kerroin en ole koskaan aiemmin treidannut raaka-aineilla. Kullasta ensikokemus oli riemukas. Ja kuten olen sanonut, en tiedä mitään kullan hintaa liikuttelevista fundamenteistä – josko niistä todellisuudessa kukaan muukaan paljoa tietää. Inflaatio, kysyntä, tarjonta, poliittiset epävarmuudet – miten vain. Tekninen treideri ei juuri kysele syitä, vaan tutkii markkinoiden liikkeitä. Monien väitteiden mukaan kurssien liikkeistä ei voi ennustaa niiden tulevaisuutta, mutta olen toista mieltä. Ja sitä tässä olen todistamassa.

Heikin trendisalkku olisi pärjännyt muuten mukavasti, mutta euron raju ralli on rassannut kaikkia dollarisijoituksia. Se on ollut hankala tilanne. Kuten jo kesän taitteessa sanoin, en koske eurooppalaisiin osakkeisiin ennen syksyä, ja perusteltua se on ollut. Eurostoxx 600 matelee edelleen reilusti toukokuun huippunsa alapuolella. Mutta muualle sijoittamisen tuotot syö heikentynyt valuutta.

Euron nousukiito on yllättänyt minutkin, mutta ei se ikuisesti jatku. Indikaattorit alkavat olla jo niin tapissaan, että kaukana ei taitteen pitäisi olla. Kun eurooppalaiset osakkeet ovat menettäneet houkuttelevuutensa, fundasyytäkään rallin jatkumiselle ei oikein ole.

Tilanne kuitenkin kuvaa, miten vaikeaa fundaperusteilla on ennustaa valuuttojen liikkeitä. Korkoeron ja Trump-manian vuoksi oli talvella odotus, että dollari yhä vain vahvistuu, kun inflaatio kiihtyy USA:ssa ja rahapolitiikka kiristyy. Euroopassa piti käydä päinvastoin.

Argumentit eivät varsinaisesti menneet pieleen, mutta siitä huolimatta rahaa on virrannut elpyvään Eurooppaan ja euro vahvistunut. Nyt tunnelma on muuttunut siten, että tämänkin trendin odotetaan jatkuvan.

Mutta ei se loputtomiin jatku, vaikka euron pitkä heikentyminen onkin luultavasti ohi. Markkinat seilaavat aina ylös ja alas etenkin valuutoissa. Tekniseltä kannalta euro ei ole ollut yhtä ylikuumentunut vuosiin. Se näyttää aivan samalta kuin DAX kuukausi sitten – ja kuinkas sille kävi. Vaikka monet funda-analyytikot vakuuttivat, että kesädroppia ei tule, koska Saksan taloudella menee lujaa.

Kun käänne tapahtuu, jatkuu se taas aikansa toiseen suuntaan ja yllättää taas syvyydellään ja kestollaan. Sitten ovat vuorossa uudet fundaselitykset, jotka ennustavat trendien käänteitä taas yhtä heikosti kuin ennenkin. Näin käy kohta euronkin kohdalla ilman ihmettä.

Related Posts