Markkinat ja politiikka

Kirjoitusvuorossa: Hannu Lehtilä

Markkinoita on nyt testattu pariinkin otteeseen politiikan raskaan sarja panoksilla. Ensin koekenttänä oli Eurooppa ja toisella kertaa koko maapallo. Brexit niiautti pörssejä pari päivää, mutta Donald Trumpin valinta vain muutaman tunnin. Markkinoilla on nyt tosi paksu nahka ja lehmän hermot, jos niitä vertaa vaikka eurokriisin tai Kreikan katastrofin aikoihin.

On tietysti totta, että Britannian lähtö on vielä kuin savolainen projekti; tekemistä vaille valmis. Ja varmaan britit vielä maksavat jonkin hinnan eriseuraisuudestaan, mutta muu Eurooppa säästynee suuremmilta kolhuilta.

Toista politiikan paukkua – Trumpin valintaa – ei mediassa osattu etu- eikä jälkikäteen oikein tulkita. Niin sanottu liberaalimedia uskoi gallupien synnyinmaan, USA:n, tutkimuslaitosten ennusteita. Samoin kuunneltiin herkällä korvalla Hillary Clintonin puolelle kääntyviä talousguruja, muiden muassa nobelisti Paul Krugmania. – Pörssitaivas putoaisi ja heinäsirkkaparvet valtaisivat sivistyneen maailman jos Trump valitaan. Barack Obama sen sijaan sanoi, että aurinko nousee huomennakin.

Ei muistettu, että länsimainen demokratia rakentuu vapaiden ja salaisten vaalien ja äänestysten varaan, ja että niiden tulosten mukaan elämä jatkuu. Vallanvaihto on normaali tapahtuma.

Toinen asia, jota ei oikein pantu merkille oli, että Donald Trump on markkinatalouden oma tuotos; huippukapitalisti ja miljardööri, joka on lennellyt vuositolkulla omalla melkein yhtä suurella lentokoneella kuin presidentin Air Force One. – Meillä Suomessahan on sanonta, ettei korppi korpin silmää noki. Eli kyllä hän bisneksen tuntee!

Lama-ajan pääministeriltämme Esko Aholta kysyttiin muutama päivä sitten Trumpin voittoa koskevasta järkytyksestä. Hän sanoi diplomaattisesti, ettei maailma ja asiat ole mustavalkoisia, vaan että sävyjä ja värejä on paljon. Tämä jäi huomaamatta vaalien alla. Ja kun Aholta kysyttiin Trumpin ensimmäisistä avustajanimityksistä, niin vastaus oli jälleen paljon kokeneen ex-pääministerin: ”Minä luulen, että hän näillä nimityksillä vain yrittää pitää pakan koossa”.  Trumpilla onkin tuhannen taalan paikka, jos hän saa keskenään riitelevien republikaanien värisuoran toimimaan; presidentti ja kongressin molemmat kamarit, edustajainhuone ja senaatti, ovat republikaanien hallinnassa.

Jos markkinat ovat politiikan suhteen muuttuneet paksunahkaisiksi, niin poliittisia päätöksiä markkinat kuuntelevat edelleen tarkkaan. Pääministeri Juha Sipilä on entinen yritysjohtaja ja näyttää siltä, että poliitikkonakin hän puhuu kieltä, jota bisnes ymmärtää. Tätä tietysti auttavat kilpailukykysopimuksen syntyminen ja positiiviset uutiset uusista tilauksista ja työttömyyden laskusta.

Varsinainen positiivinen tulosvaroitus kuultiin pääministerin suusta Talvivaaran vierailun aikana. Nyt homma kuulemma pelittää ja panokset pannaan tästä eteenpäin hyvän diilin aikaansaamiseksi ulkoisen rahan kanssa.

Talvivaaran pienomistajana taidankin pelata loton loppuun asti, enkä luovuta osakkeitani Tommi Hännisen Affidato Oy:lle 50 euron maksua vastaan. Kiitos kuitenkin ystävällisestä kädenojennuksesta.

Kuten osakestrategit nyt sanovat; Talvivaaralle olisi loogisesti ollut konkurssin paikka jo ajat sitten, mutta kun nyt asiat ovat poliitikkojen käsissä, ei lopputulosta voi ennustaa.

Lue Punaisen mukin blogia.

Related Posts