Miksi kannattaa sijoittaa USA:n osakemarkkinoille

Osakemarkkinoiden tilanne heijastaa kyseisen maan ja maanosan talouskasvua, vakautta, korkotasoa, yritysten tulosten kehitystä, työllisyyttä ja kuluttajien luottamusta. Vaikka USA:n dollarin kurssi eroon verrattuna on vahvistunut huomattavasti, niin maan työllisyys ja kuluttajien luottamus sekä yritysten tulokset ovat parantuneet siinä määrin, että kiinnostus sijoittamisesta USA:n markkinoille on kasvussa, mitä vielä valtava yritysten ja erilaisten sijoituskohteiden määrä ruokkii.

Dollarin vahva asema rahoitusmarkkinoilla ja maan vielä melko alhainen korkotaso, valtava herkkäliikkeinen pääomavaranto ja täystyöllisyys luovat talouteen sellaista dynamiikkaa, että USA:n markkinoita voi pitää sijoittajan ”turvasatamana”, vaikka osakkeiden hinnat sahaisivat paikoillaan. Lisäksi amerikkalaisten osakkeiden markkinariski ja hintavaihtelu on selvästi vähäisempää kuin Suomessa, Pohjoismaissa tai jopa Euroopassa.

Yksi kiinnostava piirre amerikkalaisissa osakemarkkinoissa on tiedon saannin helppous ja avoimuus. Maan yritykset toimivat globaalisti ja joutuvat kilpailemaan tietojensa avoimuudella ja laaja-alaisuudella. Investointien merkitys maan talouteen niin merkittävä, että sijoittajille kohdistuva  tiedottaminen on runsaskätistä ja avointa. Suomalaisen sijoittajan näkökulmasta finanssienglannin taito muodostaa usein miten suurimman esteen kuin tarvittavien tietojen saatavuus.

Riskit:

Menestyksellä on myös kääntöpuolensa. USA:n vahvan talouskasvun takia keskuspankki FED on viritellyt osakesijoittamiseen ”ilkeän” ansan ohjauskoronnosto-ohjelman muodossa. Sen toteutuessa kahdeksan vuotta jatkunut osakemarkkinoiden nousu uhkaa aluksi lieventyä ja mahdollisen kolmannen ohjauskoron noston jälkeen kääntyä laskuun. Tämän hetken arvion mukaa se tapahtuisi kuluvan vuoden aikana. Korkojen noustessa osakkeiden tuotot laskevat, kun muiden sijoituskohteiden tuotot paranevat. Kun osakekurssit USA:ssa kääntyvät laskuun, niin muut maailman pörssit seuraavat sitä suurella todennäköisyydellä.  

Amerikkalaisiin osakkeisiin sijoittaminen on niiden suuren lukumäärän ja vaihtoehtojen vuoksi työtä vaativa tehtävä. Internetissä on kuitenkin melko helppo navigoimalla löytää sivustoja, joista löytyy laajoja tiedostoja eri toimialojen yrityksistä. Runsauden vuoksi tarkempi tutkinta kannattaa rajata vain pörssimenestykseltään parhaisiin yrityksiin. Historiallisen pörssimenestyksen ohella huomio on syytä kiinnittää yrityksen kasvu- ja tuottavuusennusteisiin sekä riskeihin. Markkinoilla on paljon ns. senttiosakkeita (hinnaltaan muutaman dollarin arvoisia), joilla saattaa olla huimia kasvuprosentteja. Niiden suhteen on kuitenkin syytä olla erityisen varovainen, koska nopeaa nousua voi seurata yhtä nopea lasku ja kaupankäynnin tyssääminen.

Vaihtoehdot:

Vaihtoehtoja amerikkalaisille  sijoituskohteille ovat kehittyvien maiden Kiinan, Intian ja Venäjän osakkeet. Näiden maiden ongelmana on heikot valuutat, suora osakesijoittamisen esteet, tiedonsaannin ja kaupankäynnin vaikeudet. Niinpä käytännössä ainoa tapa on ostaa ETF-tuotteita eli pörssinoteerattuja rahastoja (ETF). Kotimaisten osakkeiden suurimpana etuna on taas jonkin verran avokätisempi osinkopolitiikka, mitä etua  toisaalta korkea osinkoverotus kaventaa.

Yhteenveto:

Globaalit osakemarkkinat ovat tarjoavat monia kiinnostavia ja tuottavia vaihtoehtoja, vaikka markkinoiden seuraaminen ja sijoituspäätöksenteko vaativat kotimaisia vaihtoehtoja laajempaa osaamista, selvitystyötä, rohkeutta ja riskinottoa. Amerikkalaiset laatuyritysten osakkeet tarjoavat tällä hetkellä yhden parhaista mahdollisuuksista sijoitusten arvon turvaamiseen markkinoiden turbulenssin iskiessä.

Tapio Haavisto, Suomen Sijoittajaopastus Oy,  www.siop.fi

Related Posts