Pakotteista Pohjois-Koreassa

Viittaan pakotteisiin Pohjois-Koreaan ja tietenkin kirjoitan Venäjän pakotteista. Ne ovat huonot, siis Pohjois-Korean pakotteet.

Kuten dementialta toistaiseksi välttyneet muistavat, että pohjois-korealla on ydinase ja sitä yritetään maanitella pois Yhdysvaltojen (=länsi = YK) asettamilla hurjilla pakotteilla. Etelä-Korea USA:n kaverina on tomerana pakotteissa mukana, mutta se onkin lähellä siis pohjoista osaansa.  Pohjois-Korea jysäytti kaksi ydinjytkyä vuosina 2009 ja 2013 ja pakotteita on kovennettu.  Kuulemma Pohjois-Koreassa on kaupassa tyhjää ja muutenkin kurjaa ja maalla menee yhtä huonosti kuin Venäjällä näiden pakotteiden vuoksi. Tiedättekö muuten sitä, että Pohjois-Korean talous on kasvanut 244% viimeisen neljän vuoden aikana. Matkapuhelinten määrä on  Pohjois-Koreassa kasvanut vuoden 2009 muutamasta tuhannesta 2,4 miljoonaan.

Pohjois-Korean nousu johtuu tietenkin Kiinasta, jonka kanssa sen kauppa on kasvanut moninkertaiseksi. Vaikka Kiina sanktioikin YK:n kanssa, niin sillä on asioista ymmärrys. Erilaisen vision maa, kuten Pohjois-Korea, kummasti vähentää lännen itserakasta valtaa. Näin se rakentaa omaa turvallisuuttaan ja valtaansa. Kun Pohjoinen kostoksi sulki Etelän kanssa olevan erikoistalousalueen (Kaesong industrial Complexin) Etelä-Korealaiset yritykset jotka toimivat tuolla menivät konkurssiin. Pohjoisen yritykset ja ihmiset siirtyivät tekemään kauppaa Kiinan ja Venäjän kanssa ja he hyötyivät tästä. Korealaiset saivat parempaa palkkaa ja suhteet lähenivät. Näin pakotteet iskivätkin asettajia kohtaan.

Seoulin ja Washingtonin pakotepolitiikka on epäonnistunut ja on vaarana, että Pohjois-korea saa Kiinasta ja Venäjältä parempia ydinaseita. Maailman kasvu tapahtuu Kiinassa, Intiassa, ASEA – maissa ja Afrikassa. Me länsimaat olemme antaneet hyvän syyn suhtautua meihin epäluuloisesti käyttämällä meistä riippuvuutta armotta rangaistaksemme muita. Mitä luulette kasvattaako tuo luottamusta sanktioiden kohteissa? Ja luuletteko, että kriisin jälkeen sanktioiden asettajiin luotetaan luotettavina kauppakumppaneina vai potentiaalisena vihollisena?

10 thoughts on “Pakotteista Pohjois-Koreassa

  1. Pieni virhe

    Kirjoitin tuossa väärin, olisi pitänyt kirjoittaa että Kiinan kauppa kasvoi 244%…

    1. ”Kuten dementialta toistaiseksi välttyneet muistavat”

      Kirjoitus on taas sellaista päätöntä mökellystä, että dementiasta ei kannattaisi puhua mitään.

      1. Mielenkiintoista mökellystä

        Eikö sinusta ole mielenkiintoista kun Pohjois-Korean Kiinan ulkomaankauppa kasvoi hurjasti heti ydinpommien laukaisujen (sanktioiden) jälkeen . Tarkka prosenttiluku riippuu valuutasta, mutta tässä käyrä: http://uskoreainstitute.org/wp-content/uploads/2014/04/Clark_YB2012.pdf
         

        Eikö ole napakkaa kasvua jos kerran on hurjia pakotteita? Kiina haluaa pitää pohjois-Korean tuollaisena kuin se on. Jos taas Venäjä ei sitä haluaisi niin miksi se antoi 90% velastaan sille anteeksi: http://www.voanews.com/content/russia-forgives-north-korean-debt/1939188.html

        Muistaako muutkin mökeltäjät muita asioita ja yhdistelee niitä kuin mitä aamun hesarissa sattuu lukemaan?

         

      2. Kiinan maailmanpiirin toinen raja kulkee Suomen itärajalla

        Sanghain sopimus on Euraasian poliittinen, sotilaallinen ja kaupallinen yhteistyöjärjestö, johon lähinnä Kiina ja Venäjä ovat koonneet ystävällismielisiä maita. Tämä osoittaa tapaa ja porukkaa jolla Venäjä ja Kiina ja kenties myös Intia rakentavat irtiottoa Euroopasta ja USA:sta.

        Tuo artikkelissa mainittu tapa suhtautua Koreaan on mielestäni eräs osa tätä uutta maailmanpiiriä.

        Selkkaukset etelä-Kiinan merellä osoittavat mihin Kiina on piirtänyt tämän alueen toisen rajan. Ja toinen raja on, kuten kuvasta näkyy, Suomen raja.

        Sanghain liitto (Lähde: Wikimedia commons)

  2. Kysymyksiä

    1) Onko tilastoihin mitään luottamista?

    2) Yhtään ydinasetta ei ole ostettu / myyty 69 vuoden aikana. Miksi ihmeessä nyt olisi kaksikin myyjää? Miksi ihmeessä Kiina myisi ydinaseita epästabiilille naapurilleen, rahapulastako? Mistä helvetin pärekorista ajatukset ovat peräisin?

    1. Ydinaseista ja pelosta

      Ei ydinaseita ole myyty kun ne on annettu. Venäjäkin aluksi mukamas myy ja sitten antaa 90% veloistaan anteeksi ja kun unohtaa laskuttaa niin halvaksi tulee. Tuo alue on tärkeä, koska USAn tavaravienistä menee sinne 60%. On sitä pienempienkin syiden takia maita pommitettu. Nuo maat pelkäävät ja siksi viidestä kahdeksaan tuon alueen maista omistaa ydinaseen. Itseasiassa Kiinan on oltava tarkkana, koska se on nousemassa taloudellisesti maailman vaikutusvaltaiseksi, mutta on sotilaallinen kääpiö. Jollakin saattaa tulla mieleen, että nousu estetään voimalla. Pelkoon on syynsä, Kiinakin on tuhottu englantilaisten toimesta silloin kun se oli taloudellisesti maailman vahvin valtio, mutta sotilaallisesti heikko jollei mitätön. Kiinalaiset eivät unohda ikinä oopiumsotia se vei maan kehitystä 100 vuotta taaksepäin.

      Pohjois Korealla on pitkä historia toimia ydinenergian (aseen) kanssa, koska NL rakensi sinne voimalan jo vuonna 1963. Ei tarvitse olla kauhean vainoharhainen jotta pelkää yhdysvaltojen pommittavan. Tässä on listaa mitä USA on pommitettu vuoden 1950 jälkeen.

      The bombing list

      • Korea and China 1950-53 (Korean War)
      • Guatemala 1954
      • Indonesia 1958
      • Cuba 1959-1961
      • Guatemala 1960
      • Congo 1964
      • Laos 1964-73
      • Vietnam 1961-73
      • Cambodia 1969-70
      • Guatemala 1967-69
      • Grenada 1983
      • Lebanon 1983, 1984 (both Lebanese and Syrian targets)
      • Libya 1986
      • El Salvador 1980s
      • Nicaragua 1980s
      • Iran 1987
      • Panama 1989
      • Iraq 1991 (Persian Gulf War)
      • Kuwait 1991
      • Somalia 1993
      • Bosnia 1994, 1995
      • Sudan 1998
      • Afghanistan 1998
      • Yugoslavia 1999
      • Yemen 2002
      • Iraq 1991-2003 (US/UK on regular basis)
      • Iraq 2003-present
      • Afghanistan 2001-present
      • Pakistan 2007-present
      • Somalia 2007-8, 2011
      • Yemen 2009, 2011
      • Libya 2011

      Plus

      Iran, April 2003 – hit by US missiles during bombing of Iraq, killing at least one person 

      Pakistan, 2002-03 – bombed by US planes several times as part of combat against the Taliban and other opponents of the US occupation of Afghanistan 

      China, 1999 – its heavily bombed embassy in Belgrade is legally Chinese territory, and it appears rather certain that the bombing was no accident (see chapter 25)

      France, 1986 – After the French government refused the use of its air space to US warplanes headed for a bombing raid on Libya, the planes were forced to take another, longer route; when they reached Libya they bombed so close to the French embassy that the building was damaged and all communication links knocked out. 

      Philadelphia, Pennsylvania, May 13, 1985 – A bomb dropped by a police helicopter burned down an entire block, some 60 homes destroyed, 11 dead, including several small children. The police, the mayor’s office, and the FBI were all involved in this effort to evict a black organization called MOVE from the house they lived in.

      1. Et osaisi ilmaista ajatuksia, vaikka niitä olisi

        Ei ydinaseita ole myyty kun ne on annettu."

        Kuka antanut, koska ja kenelle?

        Tässä on listaa mitä USA on pommitettu vuoden 1950 jälkeen."

        Siis onko USA pommittanut vai ollut pommituksen kohteena? Mitä tuolla listalla on tekemistä ydinaseitten "antamisen" kanssa. Miten tuo lista sopii yhteen edellisen oksennuksen kanssa, jossa "todistettiin" sotien vähenevän. Kuinka tyhminä lukijoita pidät vai vaivaako emmental?

         

         

         

      2. Ajatuksia juustosta

        Hyvä kommentti kielen epämääräisyydestä ja tekstini/ajatuksieni huonoudesta. Se oli sitä, siis huono. Uskoakseni jopa emmentalikin kuitenkin ymmärsi kuka oli pommittaja vaikka ajattelisi reikäjuuston reijän kohdalla. Kiitos kuitenkin kommentista, kaikki kommentit ovat rakentavia.

        Asia on kuitenkin olennaista vaikkei haukuttaisi Putinia tai Jong-unia. Molemmat ovat hyvin ja viisaita miehiä, heidän ajatuksia on vain meidän suunnasta joskus vaikea ymmärtää. Se on meidän ongelmamme, ei heidän. He eivät luultavasti taas ymmärrä meitä, se näyttäytyy heille aivan yhtä hulluna kuin he meille, se on heidän ongelmansa. Tämä ristiriita johtuu katsantosuunnasta, mikä on joskus arkielämässäkin täysin ylitsepääsemätöntä. Pertti Pasanen kertoi taiteen keinoin tästä asiasta naisenlogiikka sketseissään.

        Mennäänpä taas valtioiden välisiin suhteisiin ja nyt Suomen ja Venäjän. Venäjä piti luultavasti virheenä kun he eivät Talvisodassa miehittäneet Suomea. Mehän hyökkäsimme yhdessä Saksan kanssa Venäjälle vain vuosi Talvisoodan päättymisen jälkeen. Olisi ollut viisasta miehittää Suomi, jotta emme olisi heti pettäneet sopimusta. Suomenkin avulla Leningradia piiritettiin pitkään ja monella on henkilökohtaisia muistoja asiasta. Jopa Putinin isoveli kuoli piirityksessä. Nyt he eivät tee enää samaa valloittamattajättämisvirhettä ja joidenkin mielestä Venäjällä Suomi on tekemässä samanlaista liikettä kuin silloin ennen. He päättelevät, että olemme pettämässä kaverisuhteemme. Logiikassa ei ole vikaa, siinä on vain se vika että johtopäätökset eivät ole Suomelle hyviä. Jotenkin luottamus pitää saada kasvamaan ja myös Venäjän pitää ymmärtää ettei Suomi petä heitä ainakaan kovin helposti.

        Nykyisillä teollisilla mailla on niin suuri teknologinen sekä teollinen kyky varustautua, että ainoa järkevä tapa on oppia sietämään ja ymmärtämään noiden muiden ajattelumaailmaa. Se on joskus vaikeaa, mutta siinä voidaan säästää paljon kurjuutta. Varsinkin kun teollinen ja taloudellinen painopiste maailmassa on siirtymässä. Entisillä valtiailla voi olla sietämistä valtansa vähenemisessä. Varisinkin kun jotkut vielä 20 vuotta sitten pitivät historiaa jo loppuneena ja yhden ideologian voittomarssina. Päätelmä on osoittautunut vääräksi.

        Tässä on Venäjän armeijan propagandapätkä heidän armeijan iskukyvystä. Se näyttää aika ikävältä ja nyt se ei pysähtyisi Raatteen tielle (ei se muuten silloin ennenkään pysähtynyt). https://www.youtube.com/watch?v=2CYVw4dne-0

        Kun ajatuksemme syntyvät aina historiastamme on hyvä aina välillä katsoa miten rajoja on muuteltu ja myös muistella miksi ja mitä kurjuutta/menestystä rajojen siirtely on tuottanut.

        http://www.youtube.com/watch?v=u1sjHGODFHg

      3. Paljon vastaamattomia kysymyksiä

        Kysymyksiin ei vastata, mutta mielikuvitustekstiä tulee aina vain lisää. "Jong-unia. Molemmat ovat hyvin ja viisaita miehiä" Mihin tämä perustuu. Kerro nyt meille tyhmille, kun tiedät kaikesta kaiken. Valaise länsimaita. Anna viisautesi auringon säteillä pimeään syksyyn.

        Kim Il Sung perusti dynastian ja pojanpoika syntyi oikeasta lävestä. Ei siinä tarvita sen enempää hyvyyttä tai viisautta. 

      4. Viisaita

        Jotakin viisautta pitää olla jos pääsee diktaattoriksi. Siihen hommaan on tunkua ja halukkaita maasta riippumatta. Ei noihin diktaattorin hommiin koskaan ihmistä arvalla valita, ei edes vaikka suku olisi taustalla. Nythän sitä sukua on kuulemma teloitettu. Eri maissa ja eri aikoina tuota viisautta täytyy olla erilaista ja viisaskin saattaa tehdä tyhmiä tekoja.

        Itse kuuntelen ihmeissäni ehdottomia ja hyvin nationalistisia äänenpainoja mitä kuuluu kaikkialta. Niitä kuuluu Japanista, Venäjältä, Thaimaasta, Intiasta, Suomesta, Ranskasta ja USAsta vain joitakin mainitakseni. Äänenpainot ovat yleensä toisia haukkuvia ja omaa oikeassaolemista korostavia.  

        Yhdysvalloilla on ollut jo pitkään (yli vuosisadan), tai niin kauan kuin on ollut kykyä, levittäytyä tuolle alueelle lähtien jo Espanjan (Filippiinit) Amerikan sodasta vuonna 1898 (kts. Wikipediasta jos nukuit koulussa silloin kuin tuosta puhuttiin). Ei se armeija siellä huvikseen ole eikä Yhdysvaltojen maaperää turvaamassa, vaan jotain paljon valtapoliittisempaa. Nykyään armeijalla pyritään turvaamaan etuja ja kuten tuli mainittua tuolle alueelle viedään paljon tavaraa myös USAsta. Siellä on muuten yli 300 000 Yhdysvaltalaista sotilasta ja voima  on kasvamassa. Japanin kunnollinen varustautuminen alkoi vasta Korean Sodan jälkeen. MacArthur perusti Japanin itsepuolustusjoukot, jotka tänäpäivänä ovat varsin iskukykyiset. Korealaisilla on paljon hampaankolossa japanilaisia vastaan.

        Juuri nyt on tuolla alueella kaksi todella mielenkiintoista asiaa.
        1. Hongkongin tilanne

        2. Onko Pohjois-Koreassa tapahtumassa vallankumous?

         

        Hyppäänpä taas eria asiaan. USAn armeijalla on mielettömän hyvin ja viihdyttävästi tehdyt www-sivut. Ne ovat kuin suoraan Hollywood-elokuvasta:
        http://www.pacom.mil/Home.aspx

         

         

Comments are closed.

Related Posts