Rakentaminen pohjalukemissa

  Rakentaminen on supistunut jo seitsemän vuosineljännestä peräkkäin. Tänäkään vuonna ei ole luvassa kasvua, vaan rakentamisen kokonaismäärän ennakoidaan vähenevän prosentilla. Viime vuonna jäätiin 3 prosenttia miinukselle. Talonrakennustöiden aloitusmäärä oli arvioiden mukaan 31 miljoonaa kuutiometriä, mikä on pienin määrä viiteentoista vuoteen.

Rakentamisen suhdanneluvut (Lähde: Rakennusteollisuus RT)

Rakennusteollisuus RT ei ole tehnyt viime syksyn suhdanne-ennusteeseensa suuria muutoksia, sillä Suomen yleinen talouskehitys on jatkunut heikkona. Asuntoaloitusten määriä on tarkistettu hieman alaspäin, kun taas toimitilarakentamisen aloitusmääräarviota on aavistuksen nostettu sekä viime että tämän vuoden osalta. Korjausrakentaminen jatkaa vakaata kasvuaan, mutta maa- ja vesirakentamisessa alamäki jatkuu.

Tämänhetkisen näkemyksen mukaan viime vuonna aloitettiin yhteensä noin 26 000 asunnon rakentaminen, mikä oli kymmenyksen edellisvuotta vähemmän. Vapaarahoitteisten rivi- ja kerrostaloasuntojen aloitusmäärä supistui 13 prosenttia. Isommalta pudotukselta pelastivat asuntorahastot, jotka ostivat markkinoilta runsaasti vapaarahoitteisia asuntoja vuokrakäyttöön. Omakotitalorakentaminen hiipui entisestään, ja ainoastaan 8 000 omakotitaloa lähti rakenteille.

Valtion tukema ARA–tuotanto jäi tavoitteistaan. Kunnallisten vuokra-asuntoyhtiöiden kiinnostus normaalien tuettujen vuokra-asuntojen rakennuttamiseen kasvoi edellisvuoden alhaiselta tasolta, mutta erityisryhmille suunnattu asuntotuotanto vastaavasti väheni. Viime vuoden kevään kehysriihessä päätettiin elvytystoimista, joiden vaikutukset jäivät kuitenkin vaimeiksi. Nykyisillä ehdoilla ARA-tuotannon ei uskota kasvavan myöskään tänä vuonna.

Tuetusta asuntotuotannosta saatava tulppa irti

     ”Kun ottaa huomioon pääkaupunkiseudun asuntopulan ja rakentamisen suhdannetilanteen, on käsittämätöntä, että vieläkään ei ole syntynyt tekoja suman saamiseksi liikkeelle. Viime kevään kehysriihen päätöksistä saakka on odotettu vuokra-asuntotuotantoon uutta valtion korkotukimallia. Malli on vieläkin valmistelussa eikä esillä ollut luonnos sisältänyt elementtejä, jotka kannustaisivat vuokra-asuntojen omistajia ja sijoittajia”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti sanoo.

Pipatti hoputtaa myös purkamaan kokonaan valtion tukemien asumisoikeusasuntojen ja vuokra-asuntojen välisen kytkennän. Tällä hetkellä tukiehdot edellyttävät, että asumisoikeusasuntojen määrä ei saa ylittää vuokra-asuntotuotantoa. ”Asumisoikeusasunnot ovat asukkaiden suosiossa. Lisäksi niille on sekä rakennuttajia että paljon hankkeita odottamassa lähtökuopissa. Tarvittaisiin vain valtion korkotuki ja päätös vapauttaa asumisoikeusasunnot sidoksesta vuokra-asuntoihin.”

Tälle vuodelle ennustetaan kaikkiaan 25 500 asunnon aloitusmäärää. Tammikuussa tehdyn asuntotuotantokyselyn mukaan Rakennusteollisuus RT:n asuntotuottajat ovat varautuneet käynnistämään enemmän hankkeita kuin mitä viime vuonna toteutui ja mitä ne syksyllä ennakoivat. Kun otetaan huomioon nykyinen markkinatilanne, niin vapaarahoitteisia rivi- ja kerrostaloasuntoja aloitettaneen tänä vuonna kuitenkin vain 10 500 kappaletta. Omakotitaloissa ylletään korkeintaan viimevuotisiin lukuihin.

Toimitilojen rakentamisen pohja saavutettiin viime vuonna, ja toimitilojen rakentamisen määrän odotetaan kääntyvän pieneen kasvuun 2014. Kasvua saavat aikaan yksittäisten erittäin isojen hankkeiden liikkeellelähtö viime vuoden loppuvuosipuoliskolla sekä tänä vuonna käynnistyvät hankkeet.

Länsimetron jatke ja Pisara-rata olisivat tärkeitä koko Suomen talouskasvulle

Maa- ja vesirakentaminen supistunee edelleen tänä vuonna, kuten myös laajempi infrarakentaminen. Sekä julkinen että yksityinen infrakysyntä vähenevät kuntien heikon rahoitustilanteen ja asuntopuolen pohjarakentamisen vähenemisen vuoksi.

”Valtiolla on nyt oiva mahdollisuus tukea talouskasvua sitoutumalla Länsimetron jatkon jälkirahoitukseen sekä tekemällä periaatepäätös Pisara-radan toteutuksesta. Nyt olisi lisäksi edullisin ajankohta aloittaa nämä välttämättömät liikennehankkeet”, Pipatti lähettää terveisiä hallituksen maaliskuiseen kehysriiheen.

EK:n tammikuussa tekemän tiedustelun mukaan rakennusalan yritysten suhdannetilanne synkentyi viime vuoden lopussa. Tilaukset vähenivät ja tuotantomäärät supistuivat. Lähikuukausien suhdannenäkymät ovat vain hieman syksyn lukemia valoisammat. Myös rakennustuoteteollisuuden suhdannetilanne heikkeni viime vuoden lopussa, ja suhdannenäkymät ovat edelleen harmaat.

 

Lisää tietoa: Rakennusteollisuuden suhdanteet helmikuu 2014,   Rakentamisen keskeiset suhdanneluvut

 

 

 

Related Posts