Suomi ei kiinnosta kiinalaisia

Kirjoitusvuorossa: Mika Huhtamäki

Suomea jarruttaa sijoittajien ja pääoman puute niin teollisuuteen, ydinvoimaan kuin julkiseen infraan. Suomalaisten voivotellessa pääomien puutetta kiinalaiset kasvattavat investointejaan vauhdilla myös Eurooppaan. Vanhalla mantereella tähän ovat heränneet ainakin britit, jotka ovat aktiivisesti markkinoineet maataan sijoituskohteena kiinalaisilla ja onnistuneet herättämään heidän kiinnostuksen hankkeisiinsa.

Kauppalehdessä kerrottiin 4.2. lyhyesti Bloombergin uutiseen pohjautuen Kiinan pääomataseen suurimmasta vajauksesta sitten vuoden 1998, sijoituskohteesta onkin siten tullut sijoittaja. Tapahtumien taustalla on kiinalaisten odotukset juanin arvonalennuksesta ja ulkomaalaisten sijoittajien hiipuvasta mielenkiinnosta maata kohtaan. Mutta mihin kiilanaiset rahansa laittavat ja mistä löytyy kiinalaisten sijoittajien eldorado?

Kaikkihan tietävät, että kiinalaisia kiinnostaa energia, raaka-aineet ja länsimainen teollisuusosaaminen. Huomattava määrä kiinalaisten sijoituksista löytääkin tiensä Eurooppaan, jossa heidän sijoitusten määrä on moninkertaistunut viimeisen vuoden aikana. Hieman yllättäen merkittävä osa kasvusta on kohdistumassa Britannian hankkeisiin. Briteissä kiinalaisten merkittävimpiä sijoituskohteita ovat liikenne, ydinvoima sekä liike- ja logistiikkakeskukset. Raha ohjautuu siis pääosin hankkeisiin, joita normaalisti rahoittaisi valtio. Kiinalaiset ovatkin lähteneet toden teolla kilpailemaan suurista sopimuksista. Taustalta löytyy usko sijoituskohteiden vakaaseen ja hyvään tuottoon sekä kasvavaan talouteen ja ennustettavaan ympäristöön. Usko on vahva, sillä kiinalaiset ovat valmiita sijoittamaan 10 vuoden aikana 105 miljardia puntaa saarivaltion hankkeisiin. Kiinalaiset ovatkin monien yllätykseksi rahoittamassa myös vauhdilla vanhan Euroopan infraa.

Suomessa kiinalaista rahaa ei kuitenkaan ole paljoa nähty, liekö sitten syynä kiinalaisten pelko vai rohkeuden puute? Osaksi tähän liittyy varmasti uhka osaamisen katoamisesta rajojen ulkopuolelle, mutta sama riski tulee vastaan minkä tahansa ulkomaalaisen sijoittajan kanssa. Ehkäpä ongelmana on se, että kiinalaisia ei osata nähdä sijoittajina, vaan ainoastaan halvan tuotannon sijoituskohteena. Pienellä asennemuutoksella pääomien virta voitaisiin kuitenkin kääntää myös takaisin kotimaahan päin.

Rahaa olisi siis tarjolla, mikäli halukkaita ottajia löytyisi. Jo vuosi sitten tammikuussa Kiinan suurlähettiläs valitteli suomalaisten kiinnostusten puutetta yhteistyötä ja sijoituksia kohtaan ja kannusti hakemaan rahaa koordinoidummin ja määrätietoisemmin. On toki myönnettävä, että mikään yhteistyö ei ole riskitöntä, mutta tässä talouden tilanteessa pitäisi rohkeasti hyödyntää kaikki tarjotut mahdollisuudet. Finnair onnistui aikanaan uudistumaan Aasian strategiallaan, onnistuuko Suomi?

Lisää aiheesta:

Pääomat valuvat nyt Kiinasta ulkomaille
China Daily- Chinese money flows into UK
Deutsche Welle – Chinese overseas investment surges
Business Insider – China has crossed a major investment threshold that is going to change the entire world
Miljardien potentiaali Suomelle – Kiinan lähettiläs väläyttää strategista kumppanuutta

Lue Punaisen mukin blogia.
 

Related Posts