Viikon markkinamutinat

Ei käy kateeksi Mario Draghia. Teki hän sitä tai tätä, markkinat suuttuvat. No, olivat odotuksetkin viritetty taas tappiin, ja tuumaustauon jälkeen kuuri maistuu tänään jo ensisuutuntumaa paremmalta. Minun mielestäni EKP kyllä teki vähintään sen mitä odotettiin, mieluummin ylikin laajentamalla velkakirjojen osto-ohjelmansa yritysluottoihin. Taisi korkoennuste ensi hätään kiukuttaa kuten Lars totesi. 

Kaikkiaan markkinat ovat kulkeneet aika tarkkaan sitä rataa kuin olen kuukauden ennustanut todennäköiseksi. Pörssiralli on kestänyt kuukauden ja Eurostoxx melkein jo puhkaisi 350 pistettä. Voi sen tehdä vieläkin, mutta aktiivista kauppaa tekevän on tässä kohtaa syytä varautua jo trendin kääntymiseen toiseen suuntaan – siis aivan teknisin perustein.

http://www.marketwatch.com/investing/index/sxxp/charts?symb=XX%3ASXXP&countrycode=XX&time=8&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=3%2F11%2F2016&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=32&lf2=4&lf3=1024&type=2&size=2&style=1013

Öljy on melkein puhkaissut ennakoimani 40 taalaa ja voi sen hyvin vielä tehdä. Odotan niin, sen verran huulilla jo hinta pyörii. Poksahtanee muutaman päivän sisään jos niikseen. Markkinoilla on tapana korkkailla nuo tasaluvut. Paras ralli lienee silti takana ja trendi taittunee kohtapuoleen alas, mutta en hämmästyisi, vaikka 40 taalaa ylittyisi reippaastikin ennen taitetta.

http://www.marketwatch.com/investing/future/clj6/charts?symb=CLJ6&countrycode=US&time=8&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=3%2F11%2F2016&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=32&lf2=4&lf3=1024&type=2&size=2&style=1013

Pitkien indikaattorien perusteella pidän todennäköisenä, ettei öljy enää tee uusia pohjia. Samaa mieltä muuten on jo IEA:kin. Toinen oli ääni kellossa funda-analyytikoilla vielä kuukausi sitten – pelkkää kamaluutta vain kaikkialla. Ehkäpä nyt epäilevät tuomaatkin ymmärtävät, miksi tekninen analyysi on osaavalle nikkarille käyttökelpoinen väline…

http://www.di.se/artiklar/2016/3/11/oljeprognos-hojs/

Kupari ei kiskaissut kuin 2,3 taalaan, mutta napakka spurtti sekin oli. Voi trendi jatkua vielä ylös, mutta paras voima siitä vaikuttaa haihtuneen ja viikko-oskillaattorit ovat yliostetun reunoilla. Silti alkaa näyttää teknisellä perusteella, että metallienkaan pohjat tuskin kaukana ovat, ehkä ne jo koettiin.

http://www.marketwatch.com/investing/future/copper/charts?symb=HGK6&countrycode=US&time=8&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=3%2F11%2F2016&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=32&lf2=4&lf3=1024&type=2&size=2&style=1013

Pörssien suhteen alamme olla perimmäisten totuuksien äärellä. Keskipitkästä noususta paras pala lienee toistaiseksi takana. Jos se kuitenkin jatkuu vielä kuukauden selvästi ylemmille tasoille, laskumarkkina on luultavasti paketissa – toisin kuin konsensusennuste on ainakin tähän asti kuulunut. Siinä tapauksessa Eurostoxx kiipeäisi kevätrallissa aina tuonne 390 pisteen nurkkaan. Tuntuu utopialta ja voi sitä olla, mutta markkinat osaavat yllättää suuntaan ja toiseen.

Laskumarkkinoiden mediaanikesto on ollut Dow Jonesissa huipusta pohjaan hiukan päälle vuoden noin sadan vuoden aikajanalla; käytän sitä esimerkkinä, koska löysin siitä tilastoja noin pitkältä ajalta (lähde: Victor Sperandeo). Mediaanilasku siis täyttyisi, jos vielä kerran kiskaistaisiin uudet pohjat kevään tai kesän mittaan. Alle vuodenkin laskumarkkinat ovat varsin tavallisia, joten kalenterin puolesta lasku voi olla ohi.

Kahden vuoden laskumarkkinat ovat harvinaisia. Vuosituhannen taitteessa ollut pitkä lasku, joka puhkesi teknokuplasta, on poikkeus, vaikka siihen joskus viitataan ikään kuin normina.

Mediaanipudotus on ollut 30 prosentin luokkaa. Monessa pörssissä se on jo täynnä, mutta toki laskut usein uppoavat koettua syvemmälle. Toisaalta yli 40 prosentin pudotukset eivät ole tavallisia. Tämä on siis tilastodataa Dow Jonesista. Sehän ei ole teknisessä mielessä laskumarkkinaan päätynytkään, mutta ei välttämättä päädykään. 2011 rysäyksessä se putosi suhteellisesti saman verran kuin nyt. Kuukausi sitten päättynyt notkaus ei mennyt alle edellisen pohjan, joten se pohja saattaa pitää.

http://www.marketwatch.com/investing/index/djia/charts?symb=DJIA&countrycode=US&time=13&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=3%2F11%2F2016&freq=2&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=32&lf2=4&lf3=1024&type=2&size=2&style=1013

Tekniseltä kannalta en usko, että pörssien pohjat tuskin kovin syvälle uppoavat, jos niitä nyt vielä uusia tehdään. Jos raaka-aineet ovat tosiaan pohjanneet, ennusteet alkavat parantua. En osaa arvioida sen todennäköisyyttä, mutta ei se ihan pienikään  minusta ole. Fundaennusteethan kulkevat aina jäljessä. Markkinan pohjassa ne ovat aina pessimistisiä. Markkinat liikkuvat kuin formula, ekonomistien käppyrät kuin vaarivainaan Zetor – kuten IEA:n ennuste osaltaan taas kerran todistaa.

Jos laskumarkkina on jo pulkassa, niin seuraava keskipitkä trendi alas jää vaisuksi, korkeintaan raapaisee edellisiä pohjia. Se on aika tavallinen markkinakuvio monen aikavälin pudotuksissa.

Ja se on aivan toinen asia, miten se mitäkin osaketta koskee. Omassakin salkussani on tuoreita huippuja tehneitä yhtiöitä, ja monet ihan niiden tuntumassa. Saati että hyviä osinkolappuja löytyy aina, vaikka kurssit heiluisivat. Hyvät yhtiöt pärjäävät huonommassakin suhdanteessa, joten osakepoiminta on ratkaisevaa – kuten aina, jos ei indeksisijoita. 

4 thoughts on “Viikon markkinamutinat

  1. Jos ei pian tule korjausta alas niin sitten lähenee uusi nousu

    Juu.  Kohta pitäisi jo viimeistään mennä reilusti alaspäin ihan niin kuin sanot. Mutta jos ei menekään, niin eikö silloin aleta viikon tai viimeistään parin sisällä mennä taas uudelleen ylös? 

    Kiitos muuten että olet pitänyt jäitä hatussa – on turvallisempaa sijoittaa kun kuuntelee sinua.

  2. Jos lasku on pulkassa

    Kiitos kiitos! Ei ole ihan helppo henkisesti asettua vastavirtaan konsensuksen kanssa myräköissä, mutta sen makeammalta toki maistuu sitten jos on oikeassa.

    Keskipitkät trendit kestävät tavallisesti kuukauden kaksi. Jos nyt on lasku jo ohi, niin tämän kuukauden kestäneen rallin pitäisi kavuta ainakin vielä kuukausi ylös, ja aika reilusti. Eurostoxxissa edellinen kahden kuukauden kp-nousu loka-marraskuussa nousi n 60 pistettä, ja tämän pitäisi siinä tapaukessa olla vielä kovempi nousu.

    En uskalla ynnäillä sen todennäköisyyttä. Tekninen analyysi on joissakin tilanteissa todella hyödyllinen, yleensä trendien taitteissa, mutta tietyissä tilanteissa siihen ei voi luottaa kuin hyvin varoen. Nyt indikaattorit ovat tulossa tilanteeseen, jossa laskumarkkinan jatkuessa käänne alas on kohta edessä. Kuukausi-indikaattorien perusteella en oikein usko vielä pitkään ralliin ylös, mutta voin olla väärässä. Pitäisin silti todennäköisenä, että ainakin kertaalleen tullaan reippaammin alas tämän kp-trendin loputtua.

    Heikki 

  3. Indikaattorit

    mitä oskillaattoreita käytät? käytätkö samoja kaikilla aika jaksoilla?

  4. Stochastic ja Ultimate

    Noita kahta käytän pääasiassa, Williamsia joskus. Samoja käytän kaikilla aikajaksoilla. Saatan katsoa muitakin. Minusta on oleellista, että käyttää mitä vain, on opittava tulkitsemaan ja yhdistelemään niiden  antamaa informaatiota. Ei se taivasta avaa, mutta on kuitenkin hyödyllistä.

    Trendi-indikaattoreista suosikkini on DMI, se on joissakin tilanteissa ehdoton. Toimii se oskillaattorinakin tietyllä tavalla.

    Heikki 

Comments are closed.

Related Posts