Vuoden 2025 vaikuttavat teknologiat

Tässä 10 vuonna 2025 merkittävintä uutta teknologiaa tai innovaatioaluetta Thomson Reutersin IP & Science yksikön mukaan.

 

Teleporttia eli kaukosiirtolaitetta testataan

Teleportti eli kaukosiirrin on laite, jolla voidaan siirtää materiaa paikasta toiseen pitkiäkin matkoja, hajottamalla aine osiinsa ja kokoamalla se päätepisteessä takaisin entiselleen. Higgsin hiukkasen löytymisen jälkeen tämä teknologia näyttää nyt mahdolliselta.

 

Aurinko on suurin energialähde

Vuonna 2025 aurinkoenergian tuotto-, varastointi- ja muuntoteknologiat ovat niin kehittyneitä ja tehokkaita, että siitä tulee pääasiallinen energianlähde planeetallamme.

 

Öljystä puupohjaisiin materiaaleihin

Luontopohjaiset nanokomponentit ja nanoselluloosa mahdollistavat täysin biohajoavan pakkauksen ja öljypohjaiset muovit tulevat häviämään monissa käyttökohteissa.

 

Lentokoneiden sähkökäyttö

Ilmakuljetukset siirtyvät sähkövoimalla toimiviksi kun entistä kevyemmät lentokonemateriaalit yhdistetään akkuteknologian kehitykseen.

 

Tyypin I diabetes on mahdollista välttää

Ihmisen perintöaineksen entistä tarkempi tuntemus ja mahdollisuudet säätää sitä pohjustavat mahdollisuuksia muuttaa sairauksia aiheuttavia geenejä ja siten pystytään estämään tiettyjen sairauksien syntymistä kuten tyypin I diabeteksen.

 

Elintarvikepula ja elintarvikkeiden hintavaihtelut historiaan

Valaistus teknologian (LED) ja kuvantamisen tekniikoiden kehittyminen yhdistettynä geenimuunteluun tarjoaa mahdollisuuden viljelykasvien kasvattamiseen sisätiloissa vakaissa oloissa sekä tuholais- ja kasvitautitorjuntaan.

 

Kaikki kytkettynä digitaalisesti kaikkeen

Kaikki pienimmästä henkilökohtaisista esineitä suurimpaan mahdolliseen tulee olemaan digitaalisesti kytketty tosiinsa. Samalla tämä ympäristömme reagoi mieltymyksiimme ja haluihimme.

 

Syöpälääkkeet kehittyvät
Monien syöpälääkkeiden haittavaikutukset voidaan eliminoida. Kytkeytymällä määrättyihin proteiineihin ja käyttäen sopivia vasta-aineita saadaan aikaan tarkka syöpälääkitys ja tähänastiset haittavaikutukset voidaan eliminoida.

 

DNA kartoitus syntyessä

Kehittyneet mikroanalyysijärjestelmät ja nanoteknologia, yhdistettynä Big Data teknologiaan tekee vastasyntyneen DNA-kartoituksesta normin ja osan lääkärin vuositarkastusta.

 

Dementia hallintaan

Muistisairauksien ja dementian ehkäisy etenee ihmisen perimän tunnistuksen myötä.

 

Kaikkea tätä tulevaisuus tuo tulleessaan Thomson Reutersin IP & Science yksikön tekemän analyysin perusteella.  Sitä tehdessä on katsottu tämän hetken tiedekirjallisuutta ja patenttitietokantoja. Alkuun on selvitetty laajoja alueita, jota on sitten mm. sitaattianalyysillä nostettu esiin 10 tärkeintä alaa. Näistä on vielä selvitetty nuo edellä esitetyt tutkimuksen ja tieteentulevat  ydinalat.

Nyt herää kysymys mitä Suomessa pitäisi tehdä, jotta elinkeinoelämämme olisi hyvässä iskussa noiden vuoden 2025 avainteknologioiden suhteen. Ensinnä nousee ainakin minulle mieleen koulutus. Onko koulutuksemme antamassa hyvän pohjan noiden teknologioiden haltuunottoon yliopistoissa ja yrityksissä.

Tuorein opetusta koskeva hallitusasia on lukion tuntijako eli montako tuntia (kurssia) kutakin oppiainetta lukiossa on pakollisena ja valinnaisena. Opetus- ja kulttuuriministeriön tuorein esitys ehdottaa, että kursseja (pakollisia oppitunteja) menettäisi uskonto/elämänkatsomustieto sekä luonnontieteistä biologia ja maantiede.

 

3 thoughts on “Vuoden 2025 vaikuttavat teknologiat

  1. Opinnoista ym.

    Ensimmäiseksi haluaisin kuulla kirjoittajan omia arvioita ennusteista. On helppo uskoa, että syöpälääkkeet kehittyvätmutta nuo jotkut muut kuulostavat hurjilta. Sitten on kysymys, mihin niitä käytetään. TV:stä luultiin, että sen avulla voi sivistyä, minkä viimeistään BB on todistanut vääräksi

    "Kaikki pienimmästä henkilökohtaisista esineitä suurimpaan mahdolliseen tulee olemaan digitaalisesti kytketty tosiinsa. Samalla tämä ympäristömme reagoi mieltymyksiimme ja haluihimme." Tässä vaiheessa minä irrotan sähkötaulusta sulakkeet, jos nyt epäonnekseni satun vielä elämään.

    Mutta opinnot. Lukiossa koetetaan laittaa lenkkimakkaran lihat nakkimakkaran kuoriin ja opettajat kinaavat tuntijaosta. Lukio pitäisi muuttaa 3-vuotiseksi, nythän se on 2,5-vuotinen ja pääsykokeet taitavat olla jo keväällä tai alkukesästä.

    Mitä opettaa? Netti on viimeistään todistanut tiedonhaun tärkeyden, muttei se yksin riitä. Lääkiksen opiskelija valitteli ulkoluvun määrää. Sanoin, että tiedän mitä tiedonhaku on, mutta potilas tulee epäluuloiseksi, jos lääkäri etsii kaikki vastaukset päätteeltä.   

    1. Ulkoa lukeminen on ainoa tapa oppia uutta

      Minun huomiota kiinnitti tuossa innovaatiolistauksessa erityisesti tuo kohta öljystä puupohjaisiin pakkauksiin. Ilmiö on ollut toki kuluttajille näkyvissä kun laitteet kaupoissa ja nettimyynnissä on kartonkipakkauksissa. Samoin osakkeenomistajat ovat huomanneet, että paperinvalmistukseen keskittyneillä yhtiöllä on mennyt huonosti kun taas kartonginvalmistajilla on mennyt hyvin.

      Mutta mitä vanhassa puunjalostusmaassa, Suomessa ollaan tekemässä: Polttamassa taivaan tulliin tuo hieno puuraaka-aine. Erityisesti vihreä puolue on voimakkaasti ajamassa arvokaan selluloosa-, ligniini- ja erikoiskemikaalilähteen hävittämistä voimaloiden raaka-aineena. Onhan vihreiden suunnitelmissa tehdä Helsingistä maapallon suurin puulämmitteinen kaupunki.

      Noista kymmenestä ennusteesta, kyllä ne suurimmalta osin näyttävät mahdollisilta vuosikymmenen tähtäimellä. Onhan tuo niiden esillekaivamisessa käytetty menetelmäkin sen tyyppinen: On katsottu mistä tieteessä kirjoitetaan ja mihin viitataan paljon sekä mitkä alueet ovat edenneet patentointiasteelle.

      Vertaukseesi TV:n sivistävään vaikutukseen verrattuna BB-ohjelmiin voin antaa myös toisen vertailukohteen. Etelä-Korea on ollut pitkään laajakaistan levinneisyydessä johtava maa. Samaan aikaan maa johtaa tilastoa paljonko pornoon kulutetaan per kapita. Eli teknologian kehittäjä ei voi olla varma siitä mihin teknologiaa käytetään.

      Toisena tuossa Reutersin innovaatiolistauksessa kiinnitti huomiota bioteknologian suureen osuuteen. Oma jälkikasvuni on vielä opiskelemassa ja siitä syytä koulutus kiinnostaa, etenkin kun tunnen koulutustason vaikutuksen kehitykseen. Tällöin tuo lukion tuntijakoesitys herätti ihmetystä: Miksi vähennetään tässä tilanteessa luonnontieteitä kun tulevaisuus rakentuu niiden varaan.

      Tuohon kysymykseesi mitä opettaa voi myös vastata innovaatiotutkimusten perusteella: Jotta uutta teknologiaa pystytään luomaan, tarvitaan ensin riittävät pohjatiedot – riittävä kapasiteetti ymmärtää ilmiöitä jotta pystyy luomaan uutta. Yksinkertaistettuna täytyy tietää mitä hakee Googlella.

      Sitä paitsi muistan mitä Klaus Mäkelä sanoo eräässä lukemassani kirjassa: Ulkoa lukeminen on ainoa tapa oppia uutta. En hyväksynyt Mäkelän ajatusta tuoreeltaan, mutta elämä on opettanut että näin on.

  2. 4K näytöt mullistavat minun työkokemukseni

    Olen ostamassa työpöydälleni uuden 42 tuumaisen näytön. Se on niin sanottu 4K. Siinä on pikseleitä neljä kertaa enemmän kuin tämän päivän parhaissa näytöissä. Voin tämän jälkeen pitää työpöydällä avoimena monta dokumenttia rinnakkain eikä tila lopu ihan heti kesken. Voin jopa pitää telkun auki yhdessä nurkassa samalla kun teen muuta.

    4K on minun uusi teknologiani joka mullistaa minun työkokemukseni.

Comments are closed.

Related Posts