Yhteisöveron pieni alennus tekisi Suomesta yritysten paratiisin

Käyttäjän Kai Nyman kuva

EVA kiinnittää viimeisimmässä analyysissään huomiota siihen, että yhteisöveroa alentamalla Suomi voisi nykytilanteessa saavuttaa merkittävää etua. Maamme asettuisi verotuksen osalta houkuttelevimpien maiden joukkoon.

Viereisessä sektorikuvassa on kuvattu yhteisöveron tuottoa (4,8Mrd) ja EVA:n ehdottamaa alennusta (0,44 Mrd€) yhteisöveroon. Kuvasta on helppo havaita, että tarvittava alennus on mitättömän pieni jos sitä verrataan kokonaisverojemme huisin suureen kertymään 95 Mrd€. Hyödyt alennuksesta olisivat merkittävät. On aina hyvä olla paras jossakin asiassa ja Suomen olisi helppoa olla hyvä paikka yrityksille. Tarvittava uhraus olisi pieni. 

Alla olevassa kuvassa on yhteisöveroaste eri EU maissa. EVA:n ehdottama alennus 20% -> 18% tekisi meistä verotusmielessä EU alueen houkuttelevimman hyvin kehittyneen maan.

EVA ehdottaa analyysissään myös keinot siihen miten pystymme säilyttämään nykyisen maailman lähes korkeimman veroasteemme. Keinot ovat terveitä, tuoreita ja minun mielestäni harkinnan arvoisia. Ne liittyvät kaikki veropohjan laajentamiseen ja tasapuolistamiseen:

  • sijoitusrahastot, "yleishyödylliset" yhteisöt, rahastot ja ammattiyhdistysliikkeet voisivat alkaa maksaa saamistaan osingoista jonkinlaista veroa
  • sijoitusrahastot, eläkevakutuukset ja kapitalisaatiospimukset tulisivat muutenkin verotuksen piiriin
  • yritysten korkovähennysoikeuteen liittyvien porsaanreiät voisi tukkia niin että agressiivinen verosuunnittelu on vaikeaa ja kaikki joutuisivat maksamaan jonkinlaista veroa

Olen itse samaa mieltä EVA:n kanssa. Tasapuolinen verotus tuottaisi parempaa kasvua ja yhteiskuntaa kuin epätaspuolinen.

Kommentit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

En ole lukenut raporttia, mutta onko EVA ehdottanut rahoituksen löytymistä yritystuiden vähentämisestä? Monet niistä vähintäänkin haittaavat kilpailua ja olisivat hyvä kohde, kun rahoitusta pitää alkaa hakemaan. Todennäköisesti niiden vähentäminen mahdollistaisi suuremmankin yhteisöveron alennuksen. Joku viisaampi osaa varmaan kertoa tarkemmin.

Lisää uusi kommentti

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.