Markkinakatsaus: Ja valkeus tuli

Markkina-analyytikon hommassa tulee kiusallisia virheitä kuten missä tahansa, mutta maistuvia osumiakin olen saalistanut. Pari viikkoa sitten jo sanoin viikkoindikaattorien orastavan kurkotuksen perusteella nousun tekevän tuloa. Viikko sitten pidin eurooppalaisten pörssien välipohjaamista jo aika varmana – ja niin myös kävi. Ralli oli reippain sitten toukokuun. Tuolloin sanoin kyseisen indeksin raapaistessa 400 pistettä, että tuota piikkiä ei hetkeen hätistellä. Siitä on nelisen kuukautta.

https://www.stoxx.com/index-details?symbol=SXXP

Odottelin pitkin kesää reippaampaa roiskausta, mutta kun sitä ei kuulunut, tein ajoissa toisen tulkinnan – tasaista laskua mennään pohjaan asti ilman välinousuja ja sen jälkeisiä kuoppia. Olenkin jo viikkoja varoitellut shortaamasta: mikään trendi ei jatku loputtomiin. Käänteet antavat merkkejä itsestään, ja niitä voi lukea jos osaa.

Vaan hupsista: miljardeja hallinnoivat eläkesäätiöt kyllä varoittelivat muutama viikko sitten syvästä korjausliikkeestä pörsseissä. Joka oli ollut päällä koko kesän ja korisi viimeisillään. Tulee elävästi mieleen se Royal Bank of Scotlandin pääanalyytikko – vai millä markkinamestarin tittelillä nyt kulkikaan -, joka ulvoi laskumarkkinan pohjassa viime vuoden talvella myymään kaiken paitsi turvallisimmat bondit. Nousumarkkinan alkuun oli muutama viikko.

Tästä syystä olen paneutunut tekniseen analyysiin: se on paljon luotettavampi markkinaliikkeiden tunnistamisessa kuin parhaidenkaan makroekonomistien käppyrät. Kuten olen miljoona kertaa sanonut, ne laahaavat markkinoiden perässä.

Ei näitä korjausliikkeiden varoittajia toukokuussa ollut riesaksi asti. Hyvin kuului menevän näkyvään tulevaisuuteen, vaikka eurooppalaisten osakkeiden hinnat olivat tavan mukaan taivaalla osinkokiiman ajamana. Korjausliikkeet piti ehkäisemän löyhän rahapolitiikan.

Tämäkin viikko todistaa, että markkinat liikkuvat uutisten kainalossa paljon vähemmän kuin suurin osa sijoittajista ja mediasta kuvittelee. Vielä muutama viikko sitten Kim laukaisi ohjuskokeellaan hetkellisen markkinapaniikin. Talousmediakin pullisteli maailmanlopun tunnelmaa.

Sanoin jo tuolloin, että nousevassa markkinassa Kim saa paukutella ohjuksiaan sijoittajien silmää räpäyttämättä. Saimme tähän vahvistuksen kaksikin kertaa heti perään. Enempää vetypommi kuin tuorein ohjuskoe eivät edes väräyttäneet markkinoita, kun trendi oli kääntynyt ylös. VIX haukotteli, kun se muutama viikko sitten riehaantui samassa tilanteessa.

https://finance.yahoo.com/chart/%5EVIX/#eyJtdWx0aUNvbG9yTGluZSI6ZmFsc2UsImJvbGxpbmdlclVwcGVyQ29sb3IiOiIjZTIwMDgxIiwiYm9sbGluZ2VyTG93ZXJDb2xvciI6IiM5NTUyZmYiLCJtZmlMaW5lQ29sb3IiOiIjNDVlM2ZmIiwibWFjZERpdmVyZ2VuY2VDb2xvciI6IiNmZjdiMTIiLCJtYWNkTWFjZENvbG9yIjoiIzc4N2Q4MiIsIm1hY2RTaWduYWxDb2xvciI6IiMwMDAwMDAiLCJyc2lMaW5lQ29sb3IiOiIjZmZiNzAwIiwic3RvY2hLTGluZUNvbG9yIjoiI2ZmYjcwMCIsInN0b2NoRExpbmVDb2xvciI6IiM0NWUzZmYiLCJyYW5nZSI6IjF5In0%3D

Sain ison osan osakeostoistani sisään näillä näkymin kreivin aikaan. Trendscopen pitkää olen turvottanut vajaan kuukauden sisään kuudella ruotsalaisella yhtiöllä. Vieläkin on ostoslistaa jäljellä, tankkailen tilanteen mukaan.

https://www.shareville.se/medlemmar/trendscopen-pitka/feed

Jonkinlainen nykäys alas tulee ilman ihmettä lähipäivinä. Silloin on aikomus ostaa myös Heikin trendisalkkuun sopivaa eurooppalaista ETF:ää. Myin SDY:n, koska odotukset noususta kohdistuvat nyt minulla vanhalle mantereelle kesärompun vuoksi. SDY oli hiukan pettymys. Se on yleensä pärjännyt indekseille hyvin, mutta jäi nyt niistä jonkin verran, tosin maksoi osinkoa sijoitusaikana.

Trendisalkun pyörittäminen on kyllä ollut tuskallista näillä kustannuksilla. Kun kauppa nielaisee 0,3 % pääomasta niin muutaman prosentin liikkeillä se ei vain kannata. Jos paperin ostaa ja myy kerran kuussa niin kauppoja kertyy vuodessa 24 – seitsemän prosentin kokonaiskustannus. Näin kapeilla liikkeillä se ei lyö leiville.

Lisäksi dollarin heikkous on rasittanut salkun nimellisarvoa. Mutta eipä kannattanut Eurooppaankaan sijoittaa keväällä, kun tiesi mitä on edessä. Vaikea oli kesä.

Perusongelma ei ole treidaamisen vaikeudessa vaan juuri kustannuksissa. Kustannukset ovat hirveä kynnys aktiiviselle piensijoittajalle, mutta eivät vähänkään isommille. Nordnetin johdannaisilla olen tehnyt voittoa, koska ne eivät maksa kuin spredin.

Onneksi uusi tulokas operaattorimarkkinoilla De Giro tarjoaa kauppaa hintaan, jolla kustannukset eivät ole juuri rassaa pienemmilläkään osake-erillä etenkään jenkkipörsseissä. Kauppaa voi käydä alle eurolla, joten pienemmälläkin pääomalla voisi pyörittää hajautettua salkkua. Sergion mukaan homma tosiaan toimii. Valitettavasti De Giron puitteissa ei voi tehdä kauppaa julkisesti kuten Sharevillessa.

Vaan vieläkö se isompi romppu on mahdollinen? Varmaankin. VIX on tavannut loikata korkeuksiin keskimäärin kolme kertaa vuodessa, ja vasta pari kunnon kiskaisua on takana. Tilastollisesti se on enemmän tai vähemmän todennäköistä. Mutta en näe sille edellytyksiä hetkeen, eivätkä indikaattorit sen puolesta ylettömästi puhu. Montun odottaminen on tässä kohtaa arvailua.

Jos romppu on tulossa, niin ensin kyllä kurkistellaan jonkun matkaa vielä ylös. Katsotaan sitten uudestaan. Kuten olen painottanut, markkina-analyysien ydin eivät ole pitkän ajan ennusteet vaan käänteiden tunnistaminen reaaliajassa. Tämän nousupyräyksen tulon tulkitsin vähintäänkin kohtuullisen hyvin.

5 thoughts on “Markkinakatsaus: Ja valkeus tuli

  1. Kiitos jälleen kerran

    Kiitos jälleen kerran analyysistä. Olet shortannut SP500 -indeksin Sherevillassa. Olen itsekin samoilla linjoilla. Sanot analyysissä kuitenkin että ”ensin kyllä kurkistellaan jonkun matkaa vielä ylös”. Onko tässä pieni ristiriita?
    Toki jenkkiosakkeet on ATH ja omastakin mielestäni tekninen analyysi kertoo SP500:n tekevän korjausliikkeen. 

    -Luottis

  2. Shortti on tarkoitettu nopeaksi

    Kiitos!

    Olen otettu seurannastasi – ja olen tosiaan tehnyt pienen shortin, koska lyhyet indikaattorit ovat niin korkealla etenkin USA:ssa, mutta en aio pitää lappua pitkään, luokkaa viikon pari max, siis sen pienen nykäyksen odotuksella. En suosittele kenellekään ilman kokemusta, ja itse asiassa odotan että se nykäys alas tulee jo lähipäivinä, joten junaan ei välttämättä ehdikään enää.

    Teen hiukan tällaista pientä nopeaa kauppaa urheilumielessä ja todistaakseni, että se on mahdollista, kun yleisen väitteen mukaan treidaaminen on lähtökohtaisesti arpapeliä. Tämä kauppa ei ole kyllä parhaita mahdollisia odotusarvon suhteen, mutta laitoin nyt sisään kuitenkin.

  3. Millä perusteella alas?

    Kirjoitat Heikki kyllä raikkaan rohkeasti arvioinneistasi, jotka  perustuvat valitsemiisi indikaattoreihin. Nyt kirjoitit lauantaina: ”Jonkinlainen nykäys alas tulee ilman ihmettä lähipäivinä”.

    Mikä on se perustelu, mikä saa sinut ajattelemaan noin? Yleensähän lähipäivien kurssimuutoksien kommentteja pidetään vain arvauksina, eikä kurssien suuntaa voi lähipäivien osalta lainkaan tietää. Elämme nyt maanantaita, 18.9. päivää – olisi mielenkiintoista tietää, mihin arvelusi lähipäivien laskettelusta perustuu ja mikä indikaattori sitä sinulle vihjasi. Niin – laskua tulee ”ilman ihmettä” – olisiko tuo ihme jokin positiivinen talousuutinen vai mikä?

  4. Teknistä tilaa on luettava

    Indikaattorien lukeminen perustuu pitkään kokemukseen niiden liikkeistä erilaisissa aikaikkunoissa. Se on vähän kuin säätilan lukemista. Jos on 30 asteen helle tai 10 m/s myrskytuuli niin jokainen tietää, että ei sama sää ikuisesti kestä.

    Indikaattorit toimivat hiukan samaan tapaan. Ne heiluvat erilaisissa ääriasennoissa, ja noiden ääriasentojen kohdalla tiedät aika varmasti, että jonkun ajan päästä käydään toisessa ääriasennossa. Ne tekevät ikuista jojoliikettä.

    Näiden liikkeiden rytmit ja syvyydet toki vaihtelevat erilaisissa markkinatilanteissa. Mutta kyllä ne sieltä aina löytyvät. Hyvä markkina-analyytikko osaa tulkita isommat trendit, jolloin on helpompi päätellä lyhyiden trendien esiintymistä. Kuten jokainen markkinoita seurannut tietää, nousuja ja laskuja tulee jatkuvalla syötöllä eri mittakaavoissa.

    Lähipäivinä on vähän suuripiirteinen ilmaisu, mutta odotan siis vain hetkeä, jolloin indikaattorit sukeltavat alalaitaan. Niitä on tarjolla kymmeniä ellei satoja, minulla on niistä omat suosikkini.

    Ei markkinatilanne ole nyt silti hirveän otollinen tekemälleni shortille, koska jos nousua ehtii kertyä alle niin kurssit eivät välttämättä yletä sen ostohetken alapuolelle, kun indikaattorit putoavat. Otin nyt sen riskin hiukkasen pitkästymistäni. USA:n pörsseissä on kuitenkin jo noin kuukausi nousua takana ja indikaattorit korkealla, ja toisaalta VIX hyvin matalalla. Eivät ne siellä ikuisesti pysy. Siitä on minulla vuosien kokemus.

    Heikki 

  5. ps teknisestä analyysista

    TA:stahan ei ole suomeksi olemassa yhtään kunnollista julkaisua, englanniksi paljonkin, joskin monentasoisia. Semmoinen ei olisi pahitteeksi. Minua jopa kiinnostaisi sellaisen kirjoittaminen, kun kokemusta on ja työkseni kirjoita – mutta mahtaisiko tuolle olla niin paljon oletettua kysyntää, että sen väsääminen kannattaisi ja kustantaja löytyisi. Apurahoituskin urakkaan saattaisi olla vaikea kaivaa.

    Heikki 

Comments are closed.

Related Posts