Markkinakatsaus: Taite tuli ajallaan, nousu jatkuu

Markkinat kiskovat joskus maton analyytikon alta, mutta silti – väitän – ne koostuvat enemmän säännönmukaisuuksista kuin yllätyksistä. Nämä pörssi- ja valuuttatrendit olivat jo sitä tavanomaista lajia, ja aika hyvin arvioni mielestäni kutinsa pitivät. Sanoin viikko sitten, että jenkkimarkkinan keskipitkä pohja on ennen vappua kurkattu, ja mahdollisesti sitä oli jo tuossa kohtaa. Suurin epävarmuustekijä oli Ranskan vaali, mutta Macron voitti ja valkeus tuli – eli seurasi helpotusralli kuten odotin.

Ja niinpä saimme myös keskipitkän trendin saman tien taitettua reippaaseen nousuun. Jenkki-indeksit tekivät tai ainakin raapaisivat ennätyksiään viikon riehassa. SP 500 kulki samaa tahtia muiden kanssa tavalliseen tapaan.

http://www.marketwatch.com/investing/index/spx/charts?symb=SPX&countrycode=US&time=19&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=4%2F29%2F2017&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=1&lf2=4&lf3=0&type=2&size=2&style=1013

Euroopassahan trendi ei oikeastaan notkahtanut maalis-huhtikuussa kuten USA:ssa, mikä on harvinaista. Pidän syynä osinkoriehaa – papereista ei luovuta juuri ennen osingon irtoamista. USA:ssahan osinko maksetaan usein neljästi vuodessa. Toisaalta tästä syystä odotan notkahduksen olevan juuri Euroopassa reippaampi, jahka se tulee – ilman ihmettä kesän tai viimeistään syksyn mittaan.

Oma siirtymiseni käteisestä osakkeisiin osui aika hyvin, joskaan ei aivan nappiin. Ostin jenkkimarkkinan mukana liikkuvaa SDY:tä 11. huhtikuuta hintaan 87,62. Parilla päivällä erehdyin trendin lopullisesta pohjasta, mutta rahallisesti kauppa ei siitä kauas jäänyt, sillä ropsaus ei uponnut kuin 87 taalaan. En kisko pussia päähän.

http://www.marketwatch.com/investing/fund/sdy/charts?symb=SDY&countrycode=US&time=19&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=9%2F8%2F2016&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=128&lf2=4&lf3=1024&type=2&size=2&style=1013

Olen odotellut vähän reippaampaa pudotusta, mutta kevät on kevät tänäkin vuonna. Eikä ennusteiden tekeminen ole markkina-analyysien ydin, likimainkaan, vaan trendien taitteiden tunnistaminen reaaliajassa. Se, pitääkö joku ennakkoarvio liikkeen syvyydestä kutinsa, on lopulta yhdentekevää. Oleellista on vain se, ajoitatko kauppasi riittävän hyvin.

Kuten olen aina sanonut, keskipitkät trendit kestävät joitakin viikkoja. Joten ei tämänkään pitäisi hiipua osapuilleen ennen kesäkuuta. Mutta iso pala trendistä on jo takana ilman ihmettä, koska nousua ehti kertyä jo nelisen prosenttia. Mitään isoja liikkeitä ylöspäin tuskin tarvitsee odottaa – ennen kuin takana on reippaampi pudotus. Vielä neljän prosentin nousua saanee ounastella, tuskin enempää.

Trendisijoittaminen on tuhdissa nousumarkkinassa tarkkaa ja kieltämättä vähän turhauttavaakin puuhaa, koska niitä vähänkään isompia korjauksia alas ei tule monta vuodessa. Ja kp-trendien alkunousu on usein juuri nähdyn kaltaista: paras pala tapahtuu markkinoiden ollessa kiinni kuten nyt, kun Ranskan vaalin jälkeisenä aamuna pörssit avasivat isolla gapilla ylös. Jos odotit vaalitulosta, olit myöhässä. Toki Macronin putoaminen olisi aika varmasti tuottanut samanmoisen rysäyksen.

Ja kaupoista kertyy kustannuksia. Pienten markkinaliikkeiden aikoina ne rassaavat. Isojen liikkeiden aikana ne on helppo kattaa onnistuneilla ajoituksilla. Silloin homma on muutenkin paljon tehokkaampaa – sikäli kun toimii.

Valuutat liikkuivat odotusteni mukaan. Ennustin euron vahvistuvan dollaria ja jeniä vastaan kaksi viikkoa sitten, ja uudistin arvion viikko sitten. Näin kävi – ja arvio osui harvinaisen hyvin.

http://www.marketwatch.com/investing/currency/eurusd/charts?symb=EURUSD&countrycode=US&time=19&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=4%2F29%2F2017&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=128&lf2=4&lf3=1024&type=2&size=2&style=1013

http://www.marketwatch.com/investing/currency/eurjpy/charts?symb=EURJPY&countrycode=US&time=7&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=4%2F14%2F2017&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=128&lf2=4&lf3=1024&type=2&size=2&style=1013

Kuten sanoin jätin dollaritilini miinukselle ostettuani SDY-positioni 11. huhtikuuta, koska odotin euron vahvistuvan. Suljin valuuttaluoton torstaina puoliltapäivin kuten keskustelupalstalla kerroin – sieltä löytyvät valuuttakauppani suht reaaliaikaisena jatkossakin, koska Sharevillessa ne eivät näy kuin salkun saldossa.

Kurssivoittoa kertyi aika tarkkaan kolme prosenttia. Eräiden arvovaltaisten tahojen mielestä valuuttojen liikkeitä on turha ennustella. Näin ovat vakuuttaneet niin nobelistit kuin Nalle Wahlroos. Olen eri mieltä, ja aion sen todistaa samalla kuin muutkin trendisijoittamisen väitteeni. Vuoden kaksi valuuttakauppaani ovat osuneet hyvin.

Valuutat kyllä hankaloittavat euroalueen ulkopuolelle sijoittamista. Jenkki-indeksit ovat nelisen prosenttia vuoden vaihdetta korkeammalla, mutta tällä hetkellä kurssinousun syö aika tarkkaan halventunut dollari. Euromääräisesti Heikin trendisalkku onkin jenkki-indeksejä jonkin verran voitolla valuuttakauppojen ansiosta.

SDY heilui vuodenvaihteessa hiukan 87 taalan alapuolella, joten paljoa en menettänyt missatessani edellisen kp-trendin, kun odotin sen taitteen löytyvän alempaa. Missaaminen harmittaa toki aina, mutta kaikessa sijoittamisessa on keskittyvä todennäköisiin vaihtoehtoihin, ei anomalioihin, kuten tuolloin koettuun epätavallisen vaatimattomaan korjausliikkeeseen. Poikkeuksia tulee, mutta niihin on paras suhtautua tilastotappioina.

Nimellisesti SDY on tappiolla dollarin halventumisen vuoksi. Ongelma on hoidettava jälleen valuuttakaupalla, eli vaihdettava aikanaan osakkeen myymisestä irtoavat dollarit oikeaan aikaan euroiksi. Valuuttaspekulaatio nostaa huomattavasti trendisijoittamisen vaikeuskerrointa – vaan sen makeampaa, jos siinä onnistuu.

Riehakasta vappua!

Related Posts