Markkinakatsaus: Taitteelta maistuu

Olen povannut pientä alaskorjausta osakkeissa lokakuussa, ja pysyn odotuksessa. Nousutrendi on kyllä ollut vahva, ja sellaiset tointuvat usein hitaasti. Se on rajun kesädropin jälkeen luonnollista. Jos ei sen pohjilta saa kaikkia ostojaan tehtyä niin seuraavaa paikkaa saa kytätä pitkään, ja harvan osakkeen saa likikään samaan hintaan.

Ellei nyt ihme tapahdu, eli rajumpi sukellus. Sellaisetkin ovat yleisiä näihin aikoihin vuodesta, vaikka takana olisi jo reippaampi nousu. Esimerkiksi 2015 syksyllä laskumarkkinan keskellä kurssit tekivät kaksikin reipasta lähes 10 prosentin nousupyräystä, mutta jatkoivat sitten äkkiä edellisten pohjien alle. Lopullinen pohja tuli vastaan vasta helmikuussa (jolloin sen ennustin ilmeiseksi pohjaksi muutaman tunnin tarkkuudella tehden luultavasti jonkun sortin julkisten markkina-analyysien maailmanennätyksen.)

Viikko-indikaattorien perusteella samanlainen liike olisi nytkin mahdollinen, mutta pidempien indikaattorien perusteella en siihen usko – enkä talouden fundamenttienkaan. Vaikkakin ne tiedot, kuten aina painotan, ovat pörssin kannalta lähes poikkeuksetta jälkijunassa.

Itse en fundalle anna paljoakaan painoa markkina-analyyseissa. Kun mm. em. laskumarkkina pohjasi, kaikki ennusteet olivat yhä pessimistiset. Ne alkoivat korjautua ylös vasta kun pörssit olivat posottaneet ylös jo kuukausia. Minun kokemuksen mukaan taitavat tekniset ennusteet hakkaavat mennen tullen fundaennusteet.

VIX matelee yhä kellarissa, mutta on tulkintani mukaan virkistymässä lähiviikkoina. Se on valunut alas elokuun alusta asti, mikä ei ikuisesti kestä. Osa indikaattoreista on jo nousussa. Tarkkoja ajoituksia VIX:in kirmaukselle en yritä ennustaa, mutta odotan yhtä kunnon loikkaa ennen vuoden vaihdetta jo ihan tilastojen ja kokemuksen vuoksi. Vuotta on sentään kolmisen kuukautta jäljellä.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC:VIX

Tulkintaa tukevat myös kulta ja öljy. Molempien liikkeet heijastelevat varsin hyvin VIX:iä. Öljyn hinnan sukellukset osuvat yhteen VIX:in kiihtymisen kanssa. Kun VIX kiskoo huippuja, öljy paukuttaa pohjia. Tästä paras esimerkki oli 2014 loppupuolisko, jonka alussa VIX:in pitkät indikaattorit lähtivät tasaiseen nousuun saavuttaen huippunsa 2015 taitteessa. Öljy rojahti samassa aikaikkunassa historiallisesti sadasta taalasta alle viidenkympin.

Tulkintani mukaan öljy on nyt tulossa alas useammaksi viikoksi. Ostinkin perjantaiaamuna Heikin trendisalkkuun Nordnetista bear-johdannaisen (joka muuten seuraa Brentiä, ei USOIL:ia – käytännössä eroa ei juuri ole), ja iltapäivällä öljy olikin jo kovassa pudotuksessa.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=FX:USOIL

Kun markkinat hermoilevat eli VIX nousee, osakkeet ja raaka-aineet ottavat kyytiä. Kulta taas käyttäytyy pääsääntöisesti päinvastoin, se seilaa VIX:in kanssa samaan suuntaan. Kulta on nyt tulkintani mukaan trendin taitteessa. (Lisäsin kullan bull-positiotani trendisalkussani). Tämä on loogista markkinadynamiikkaa ja -psykologiaa: pelon vallatessa markkinat VIX nousee kiskoen kullan mukaansa ja painaen osakkeet ja raaka-aineet alas. Eli sijoittajat kaihtavat riskiä ja hakevat turvaa.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=FX:XAUUSD

Avasin sitten tilin De Girolla. Kummempia vaikeuksia ei ollut. Rahansiirto vei pari päivää, englanninkielisestä palvelusta sai nopeasti apua jos jotakin ei ymmärtänyt.

Vaihdoin eurot manuaalisesti dollareiksi saadakseni dollaritilin. Manuaalisen valuutanvaihdon perusmaksu on kymmenen euroa, mutta se ei koske automaattista kauppaa, jossa jokaisen kaupan yhteydessä valuutta vaihtuu automaattisesti, jos ostat euron ulkopuolisia osakkeita. Valuutanvaihto maksaa tuolloin muistaakseni 0,10 prosenttia.

Halusin dollaritilin, koska treidaan amerikkalaisia osakkeita. Niiden kertakustannus on 0,50 euroa per kauppa. Luit oikein.

Halpaa on muukin osakekauppa useimpiin välittäjiin verrattuna, mutta etenkin US-osakkeissa komissio on olematon. Tuollaisilla kustannuksilla voi huoletta jo saalistaa parin prosentin liikkeitä, jotka ovat tyypillisiä parin viikon lyhyitä trendejä. Joitakin osakkeita ostin alkuviikosta ja kivaa on ollut. Tunnelma on vähän kuin pyörisi ensimmäistä kertaa taxfreeviinakaupassa.

De Girolla mahdollistuu trendikauppa sen parhaassa mielessä. Voit paneutua osakepoimintaan ja käydä nopeaa kauppaa mielekkäillä kustannuksilla. Nordnetin kustannuksilla se ei ole mahdollista piensijoittajalle kuin johdannaisilla.

Pidän jonkin aikaa Heikin trendisalkun nykyisissä puitteissa, mutta jossain vaiheessa otan sieltä valtaosan pääomasta pois. ETF:ien kanssa vekslaaminen on Nordnetin hinnoilla mahdotonta trendisijoittamisen näkökulmasta. Valuuttojen kanssa vekslaaminenkin on ollut hankalampaa kuin varauduin.

Johdannaisilla nämä ongelmat pääosin poistuvat, ja lähinnä raaka-aineiden takia pidän trendisalkun käynnissä ilman ihmettä jatkossakin. Varsinaisen osakekaupan siirrän De Giroon, jos nyt ei tule yllätyksiä siellä vastaan. Valitettavasti siellä ei ole julkisia salkkuja.

US-osakkeita penkomallakin saa muuten vahvistuksen trendin ylikuumentumisesta. Teknisin perustein ostamiskelpoisia osakkeita oli vaikea löytää, koska valtaosa pitkästä seurantalistastani oli yliostettuja. Sekin puoltaa indeksien korjausliikettä.

Euro on sujutellut alas kuten odotin. Se kävi jo alle 1,17 taalan. Euron hurja ralli tuli yllätyksenä minulle kuten monelle muullekin, mutta tämä alkanut sukellus ei, vaikka monet funda-analyytikot vasta muutama viikko sitten ennustivat euron vahvuuden jatkuvan. Tekniset indikaattorit olivat toista mieltä, ja oikeaan ne taas kerran osuivat.

Ei euron alamäkikään tietysti loputtomiin jatku, mutta en näe pohjaa vielä aikoihin. Siksi pidän tässä kohtaa visusti dollarini.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=FX:EURUSD

4 thoughts on “Markkinakatsaus: Taitteelta maistuu

  1. Erinomaisen mukavia luettavia
    Erinomaisen mukavia luettavia nämä katsauksesi.

  2. Rutiini auttaa

    Kiitän! Jotain on sitten reppuun jäänyt, kun olen huiskinut 30 v toimittajana ja 15 v markkinoilla.

    Heikki 

  3. Veroilmoitus on todellinen ongelma joka maksaa rahaa

    De Giro välittäjä kuulosti kiinnostavalta. Toimii EU pankkivalvonnan alla ja asiakkaiden sijoitukset ovat tallessa erillisessä säilytysyhteisössä. Paljon tietoa ja tukea on myös suomeksi. Kaikki näyttää olevan turvallisuuden suhteen kunnossa.  Hinnat ovat edulliset ja De Giro:n kautta pääsee kaikille markkinoille. Välityspalkkiotkin olisivat karkeasti ottaen puolet tai kolmasosa nykyisen välittäjäni palveluista. 

    Tuo veroviranomaiselle ilmoittaminen on minun kannaltani puute. Vaikka maksankin suuret summat ylimääräistä välityspalkkioina niin maksan ne syystä. Verottajalle ilmoittaminen on todellinen ongelma jos tekee vähänkään enemmän kauppaa ja maksan siitä mielelläni että välittäjä tekee sen puolestani.  Jos jätän ilmoittamatta niin verottaja tietää kuitenkin (vaikkei De Giro ilmoita) ellen tee ihan nappikauppaa. Onneksi ei tullut viimeksi, kun käytin ulkomaalaista välittäjää, tappiota eikä voittoa niin että verottajalla ei ollut syytä mätkäistä ja selvisin. Mutta harmia tuli.

    Taidan kokeilla tuota De Giro välittäjää. Ehkä sitä jaksaa taistella veroilmoituksen kanssa.

     

     

     

  4. Se vähän huolestuttaa

    Olen ajatellut samaa, oletus on että kaupankäyntiraportin kanssa se ei ole mahdoton urakka, vaikka turhan iso. Mutta muiden komissioilla ei nopea kauppa onnistu.

    Heikki 

Comments are closed.

Related Posts