YLE ryhtyy kilpailemaan sosiaalisen median kaupallisten toimijoiden kanssa

Yle: Yle ryhtyy keräämään suomalaisten tekemiä mediasisältöjä ja julkaisemaan niitä verkossa, radiossa ja televisiossa. Mukaan tekemään voi hakea kuka tahansa. Sisältöjen julkaisu alkaa lokakuun alussa.

Lokakuun 2. päivä käynnistyvän uudenlaisen median lähtökohtana on avoimuus: kuka tahansa voi hakea sisällöillään mukaan. Tavoitteena on synnyttää valtakunnallinen tekijöiden verkosto, jossa luodaan uutta, tuetaan toisia ja lainataan osaamista.

”Yle haluaa löytää internetin kohinasta ilmiöt, uudet tähdet ja ohjelmakonseptit ja jaella merkitykselliset sisällöt koko kansalle. Lopputuloksena on verkkovetoinen sisältövirta, jota julkaistaan myös Ylen televisio- ja radiokanavilla, kertoo Ylen television ja Areenan julkaisupäällikkö Risto Kuulasmaa.

“Kokonaisuus on suunniteltu yhdessä 15-25 -vuotiaiden nuorten kanssa. Tekijöille tai yleisölle emme kuitenkaan halua asettaa ikärajoja, kutsumme kaikki suomalaiset mukaan. Luomme puitteet ja asetamme Ylen arvojen mukaisen hengen sisällölle. Tekijät vievät tästä eteenpäin homman itse maaliin. Tavoitteena on synnyttää uusien tekijöiden pulssi Suomen mediakenttään”, kertoo Kuulasmaa.

Tulevan median nimen päättää yleisö. Nimikilpailu ja ilmoittautuminen on käynnissä osoitteessa www.yle.fi/keksinimitahan. Nimi julkaistaan TubeCon -tapahtumassa 15. elokuuta Helsinki Areenalla

”Päädyimme nimikilpailuun, koska haluamme korostaa uuden syntyvän median omistajuuden olevan sen tekijöillä ja yleisöllä”, Risto Kuulasmaa sanoo.

Tekijöistä koostuva raati myöntää pienrahoitusta hankkeille

Tekijöistä koostuva raati arvioi hankkeita ja myöntää rahoitusta tekijöille. Rahoitusta myönnetään muutamasta sadasta eurosta kahteen tuhanteen euroon per hanke. Samalla sovitaan sisällön esitysehdoista. Ensimmäinen raati kokoontuu syyskuun lopulla. Jäsenet edustavat YouTubessa kannuksensa hankkineita nuoria tekijöitä, median ammattilaisia ja yleisön edustajia.

Uuden alustan tuottaja on Jan Zapasnik. Basso Median perustajiin kuuluva Zapasnik on ollut Kuulasmaan rinnalla uudenlaisen median pääarkkitehti. Kevään suunnitteluvaiheen jälkeen Zapasnik valmistautuu vetämään tuottajien ja tekijöiden yhteisöä, joka päättää syntyvän median sisällöstä.

”Kutsumme nyt mukaan kuraattoreita, sisältö-DJ:tä, eli eri genret tuntevia ihmisiä, jotka haluavat olla mukana valitsemassa parhaat sisällöt ja löytämässä intohimoiset tekijät mukaan uuteen suomalaiseen mediavallankumoukseen. Yksi lähtökohdistamme on välttää Helsinki-keskeisyys ja innostaa tekijät mukaan ympäri Suomen. Lähiviikkoina vedämme työpajoja mm. Tampereen Mediapoliksessa sekä Inarissa yhdessä Ylen saamenkielisen toimituksen kanssa. Mukaan valituille kuraattoreille on luvassa myös leiri Helsingissä”, kertoo Zapasnik.

Ensimmäinen sisältökiinnitys: Musta Barbaari ja Prinssi Jusuf

Itse tuotetun sisällön lisäksi julkaistaan tilattua, eli median omaa sisältöä. Ensimmäiseksi omaksi sisällöksi on vahvistunut Taru Painojen Herrasta, joka on rasisiminvastaisesta työstä tunnetun Mustan Barbaarin ja Prinssi Jusufin tähdittämä voimailuohjelma.

Taru painojen herrasta oli viihdyttävä ja runsas sarja, jonka paluuta youtube-yleisö odottaa nälkäisenä, joten muuta vaihtoehtoa ei ole kuin toteuttaa kansan toive",James "Musta Barbaari" Nikander kuvailee.

 

2 thoughts on “YLE ryhtyy kilpailemaan sosiaalisen median kaupallisten toimijoiden kanssa

  1. Almamedia, Sanoma, Uusi Suomi ja muut vastaavat kuihtuvat

    Ihan kiva, että tulee uusia palveluita. Ja loppukäyttäjän kannalta on mukavaa, että ne on verovaroin kustannettuja.

    Sääliksi käy kaupallista lehdistöä (esim Almamedia, Sanoma, Uusi Suomi ..) joka joutuu yle:n puristuksessa yhä ahtaammalle. Monien lehtien nettiversioiden lisäarvo on juuri tuo asiakkaiden tuottama sisältö. Nyt kentälle astuu uusi verovaroin ylläpidetty kilpailija. On vaikea kilpailla taloudellisesti kannattavasti sellaista tahoa vastaan, joka tuottaa ilmaista palvelua.

    Kai

  2. YLEn laajentuminen

    YLEn laajentuminen verovarojen avulla on ikävä ja haitallinen ilmiö Suomessa.

    YLE toimii mediakentässä varoilla, jotka kerätään pakolla myös niiltä, jotka eivät omista katselulaitteita.

    Tälläinen toiminta näivettää kaupallisen toiminnan. Innovaatiot jäävät syntymättä. Vientiä ei synny. Verotuloja ei tule.

    Minusta on tyhmää, että verovaroilla ostetaan "virkamiesten" toimesta ulkomaisia elokuvia ja tv-sarjoja katsottavaksi. Se ei palvele millään tavalla suomalaisia. 

     

    Nykyisessä maailmassa YLE tulisi ajaa hallitusti alas. Tälläinen mediamaailman suojatyöpaikka ei kuulu nykyaikaan.

     

     

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen