Madonlukuja eurolle

Front Capital Oy:n päästrategi Ari Aaltonen on julkaissut mielenkiintoisen katsauksen. Ilmaisu on siksi tiivistä, etten pitänyt  mielekkäänä alkaa vääntää sitä toiseen asuun, joten otteet sivuilta 10-15 ovat selvää copy-pastausta. Kohtuuden nimessä on sanottava, etten tällaiseen usein sorru.

”…eurojärjestelmä luotiin ratkaisemaan sellaisia ongelmia, jotka olivat relevantteja 1970- ja 80- luvuilla. Taloudellinen ja tekninen kehitys on 1990- ja 2000 luvuilla pitkälti romuttanut kaikki keskeiset argumentit eurojärjestelmän pitkän aikavälin hyödyistä…” (seuraa 6 kohtaa).

”…euro mielletään keskeneräiseksi projektiksi… …Mikään maa ja rahajärjestelmä ei kestä pitkällä aikavälillä sitä, että sen rahaliiton olemassaolo on jatkuvasti kyseenalainen…”

”…Järjestelmä itsessään luo sisäistä epävakautta ja vakuudettomat Target2 velat ja saatavat ovatkin kasvaneet massiivisiksi eurojärjestelmän sisällä eurokriisin aikana…”

”…Suomen liittyessä eurojärjestelmään vientisektori oli [Suomella] vahva ja maalla oli huomattavan suuri vaihtotaseen ylijäämä. 2000-luvulla vientisektori alkoi näivettyä…”

”…Suomi on menettänyt eurojäsenyyden vuoksi merkittävältä osin ne edut, mitä pieni avotalous voi tarjota globaaleilla markkinoilla kilpailevalle teollisuudelle…”

”…mutta hidas ja pitkäaikainen näivettyminen on näillä näkymin vaarana 2010-luvulla. Suomen tilanne on siis haavoittuvampi kuin halutaan myöntää…”

Ja tämän päälle tulee vielä väestön ikärakenne.

Ja sitten menen tekstiin ”ihan omin sanoin”. Aaltonen näkee politiikan siksi Erikeeperiksi, joka euron loi ja joka sitä väkisin pitää koossa (mikä lisäksi eurosta eroaminen on lyhyellä tähtäimellä hankalaa, minkä Aaltonen mainitseekin).

Mutta mennäkseni poliittisen puoleen, Ahti Karjalainen aikoinaan lausui kuuluisat  sanat, että ”ennustaminen on vaikeaa ja tulevaisuuden ennustaminen on erityisen vaikeaa”.

On tietysti totta, että euron kannatus on ollut varsin laajaa perinteisellä vasemmisto-oikeisto-akselilla enintään sillä varauksella, että vuorollaan oppositiossa ollut osa on ilmoittanut kannattavansa euroa, mutta pitänyt jotain pilkun paikkaa huonona.

Näen kuitenkin muitakin vaihtoehtoja kuin eurokonsensuksen jatkumisen.

Perinteisen oikeisto-vasemmisto-akselin ulkopuolelle on syntynyt ”populistiseksi” kutsuttuja puolueita (ilmaisu on muuten täysin älytön: ilman kansan eli populuksen kannatusta demokratiassa ei ole mitään puolueita). Nämä uudet puolueet voivat heiluttaa konsensuksen venettä ja tehdä vieläkin enemmän.

Uusien puolueiden nousun myötä paine vanhoissa puolueissa kasvaa. Vanhan sanonnan mukaan vihollista ja verivihollista pahempi on vain puoluetoveri. On varmaa, että esim. Saksassa Merkelin paikalle on erittäin runsaasti halullisia sieluja. Ja henkilön haastamiseen tarvitaan myös hänen agendansa haastamista.

Se mikä on sopimuksin luotu, voidaan myös sopimuksin purkaa. Tämä pätee euroon siinä kuin kaikkeen muuhunkin.

Mutta, ”ennustaminen on vaikeaa ja tulevaisuuden ennustaminen on erityisen vaikeaa”

5 thoughts on “Madonlukuja eurolle

  1. Rohkea katsaus
    Monia samanlaisia kysymyksiä olen itsekin pähkäillyt yrittäessäni miettiä mikä tässä EMU-sekoilussa on niin kiehtovaa. Katsauksen annista pistin erityisen tarkalle huomiolle sen, miten tämä valuuttakokeilu on tehty ”menneeseen maailmaan”. Tällaista en ole itse osannut oikein painottaa.

    Näihin kysymyksiin on vastattu hiljaisuudella kaikkien niiden federalistien toimesta, jotka eivät kuitenkaan uskalla avoimesti liputtaa tulonsiirtounionin puolesta.

    Sillekään ei ole juuri löytynyt selitystä, miksi vaihtotaseemme on pudonnut euroaikana yli 10 miljardin vuotuisesta ylijäämästä jo sille tasolle, että kyntää paikka paikoin miinuksilla.

    Ikävää on oikeastaan vain se, että yli kymmenen vuoden ajan Euroopassa on vain keskitytty tähän valtaisaan denialismiin. Pro-europorukat voivat toki lohduttautua sillä, että tässä nyt sitten ilmeisesti pysytään – maksoi mitä maksoi. Ja kyllähän se tuon em. denialismin vuoksi tulee maksamaankin.

    1. Uusi näkemys

      "valuuttakokeilu on tehty "menneeseen maailmaan". Tällaista en ole itse osannut oikein painottaa."

      Uusi näkökulma minullekin. On tietysti totta, että jos ihminen kiertää jatkuvasti Benelux – Ranska – Saksa ympyrää, kai se euro jotenkin hyödyttää. Mutta jos käyttää sileitä seteleitä välillä Venäjä – Suomi – Ruotsi, missä hyöty? Ja todellakin, harva ammattireissaaja käteistä käyttää.

      1. Vienti

        Euroalueelle vienti on 20% siihen se tuo ennustavuutta kun ei tarvitse hoitaa valuuttasuojausta. Kaikissa tavaroissa on kuitenkin taalapohjaisia elementtejä ainakin energian muodossa. Valuuttasuojaus on helpottunut kun monen halveksimat pankit ovat alkaneet markkinoimaan erilaisia tuotteita. Asia on juuri niin kuin Väyrynen on jankuttanut, että Ruotsia meidän olisi pitänyt odottaa euro-päätöksessä. Moni vihaa Väyrystä koska se on älyltään ylivoimainen verrattuna nykypoliitikkoihin. Niin, Ruotsi on siis edelleen meidän ykkösvientimaa. Luottokortti helpottaa matkustamista, mutta helpotuksesta maksat.

      2. Ruotsista

        Muistan hyvin, kun Ruotsi jäi eurosta ulos. Etelärannassa oltiin huuli pyäreänä. Ensin oltiin vaadittu euroa ja sitten Ruotsi jäikin pois. Varmimmaksi vakuudeksi vaadittiin kilpailukyvystä huolehtimasta. Luulisi Suomen -90-luvun kokemuksilla tiedettävän, ettei se "sisäinen devalvaatio" ole ollenkaan helppo tai edes realistinen tie, mihin Aaltonenkin viittaa. Nyt sitä vaaditaan koko Euroopalta, ja on sitä ay:tä muuallakin.

        Jamaikalaistaustaisella kenraali Colin Powellilla on sanonta "Mieti tarkkaan, mitä haluat, voit sen nimittäin saadakin" [siis armeijassa lisää työtä kunnianhimon seurauksena]. Siinä olisi Etelärannalle sopiva maksiimi. angry

  2. coach outlet

    The jury is still out at the SF Office about this updated version of the AM90, but it there seems to http://www.coachoutletsonlinestoreusa.com be a lot of love for Nike's newest facelift for the humble classic. The woven coach factory Jacquard upper this time comes in a subtle Light Ash, sitting above a two-tone Lunar nike shox id Air midsole that is undoubtedly amazing to walk in, despite how perfect we feel the louis vuitton online original design was. I think some of us just fear change, heck some of us coach outlet online store only wear original colourway releases! That's how backwards we are sometimes, and we're very defensive 95 air max of our Air Maxes when it comes to these hybrid/fusion/updates that often miss the mark! nike shox for kids These are growing on us though, check out the images from Suppa above and decide coach factory outlet online store for yourself.
    While the Ice Bucket Challenge was kind of self-deprecating (no one looks good louis vuitton outlet after dumping ice water on their head), #WakeupCall just mimics the vanity of #WokeUpLikeThis. It's nike free trainer 70 review a great excuse to show off your gorgeous face and help a cause if you're nike air max comfortable plastering your mug all over the Internet seconds after peeling your eyes open. Or, if like many celebs, you have a crack team of hair and makeup pros at your beck and call to make you http://www.officiallouisvuittononlinestore.cc look like you wake up fresh-faced and camera-ready. (Ahem, Naomi.)
    "Because I wasn't there, I only see the highlight reel," Swift told photographer Mario Testino on set. Yes, Taylor was born in December coach outlet of 1989, making her alive for mere weeks of her most-missed decade. While this touch nike orlando outlet of wide-eyed nostalgia (not to mention British Vogue's fashion team) gives the '80s-inspired clothing a air max 1 glamorous revamp, we've got our fingers crossed that mullets and Flashdance attire don't come back air max ltd for good.
    Wouldn't you like to know what you'll be up to in 20 years? nike outlet What if you could find out by hanging with your future self? Well, thanks to new balance telecom company Orange, that is a (sort of) possibility now, reports FastCo.
    Popular running http://www.newbalanceoutlet.cc shoe in the 90s, Nike welcomes the Zoom Talaria to return in 2014. Known for nike air max 2015 its bright colourways, Team Swoosh have mellowed out the staple silhouette just a little, using coach factory stores an anthracite upper for the base with bright orange and pink accents that highlight the nike shox heel panel and midsole. Nike have used a combination of synthetic suede and tonal mesh coach outlet online with added support cage to complete the upper. Check out the close ups in our new balance 574 gallery above and find them now on KITH.
    Many creative liberties are allowed heck, encouraged black air max 95 when dressing for fashion jobs. The latest H&M Studio collection with a side of Rachel louis vuitton Comey? Yes, please. Yet there's some sartorial terrain that even our industry's most adventurous haven't nike free 50 mens dared cross yet.
    Amid all this streaming testosterone, the final 12 weeks of 2014 nike air max shoes will bring loads of great releases by female artists. What follows are 16 lady-centric records louis vuitton stores you ought to check out before '15 rolls around. Because "women in music" isn't a coach city genre unto itself, the list spans psych-folk for freaky people to pure pop for everyone. nike shoes outlet Step aside, fellas, and see how it's done.
    For the same reason we own multiple air max 90 pairs of jeans we wear them with everything we have double or triple that number new balance 858 of striped tees and sweaters. What can we say? A good horizontal or vertical-lined knit http://www.coachoutletsonlinestoreusa.com is pretty tough to pass on (and they're a year-round staple, to boot). Though, this louis vuitton outlet online fall, not all stripes are created equal. Instead of your tried-and-true Breton and bateau styles, louis vuitton belt men the varsity is fashion's stripe du jour.
    Symon�� is hardly the first celebrity to new balance 574 black shy away from labels surrounding one's own sexuality. The perception in Hollywood is that to louis vuitton outlet stores be gay is to be less employable, which is why many actors choose not to nike air max 95 discuss their sexuality in public. While some members of the gay community might be offended coach shoulder bags by Symon��'s anti-label stance and view it as a way to protect her career it's nike outlet ultimately her decision on how much of herself she'd like to reveal to the public. louis vuitton fake bags
    With the show's fourth season upon us, we got a little curious about just new balance running shoes what the CIA expects of is agents. Sure, Claire Danes' Carrie can tear down a http://www.nikeoutletshoesshop.us terrorist cell, get game-changing intel, and act on hunches nobody else has, but is she new balance shoes a good employee? Let's investigate, shall we?

Comments are closed.

Related Posts