Suomalaiset ovat muuttuneet kohtaloonsa tyytyvästä työläiskansasta kohti yrittämisen ja eteenpäin pyrkimisen arvostamista

Yhteiskunta

Suomalaiset ovat muuttumassa kohtaloonsa tyytyvästä työläiskansasta kohti yrittämisen ja eteenpäin pyrkimisen arvostamista. EVA:n asennetutkimuksesta selviää,  että nyt jo selvä enemmistö suomalaisista (58 %) on sitä mieltä, että ”yrittäjien vaurastuminen on vain hyvä asia, sillä samalla nousee muidenkin elintaso”.  Muutos menneisiin vuosikymmeniin on selvää.

Suomalaiset tuntevat kuitenkin myötähäpeää jälkeenjääneestä lainsäädännöstämme ja vanhanaikaisesta yhteiskuntarakenteestamme. Puolet suomalaisista (50 %) ajattelee, että ”yrittäjänä toimimiseen liittyy Suomessa niin suuria maksuja ja riskejä, että vain hullu ryhtyy turvallisen palkkatyön sijasta yrittäjäksi”.

Yrittäjien oma arvio yrittäjäriskistä on synkistynyt. Tuoreimmassa mittauksessa yrittäjien näkemykset yrittäjyyteen liittyvien maksujen ja riskien liiallisesta tasosta ovat kohonneet yli 20 prosenttiyksikköä. Kaksi kolmesta yrittäjästä (66 %) yhtyy väitteeseen yrittäjyyden liian suurista kustannuksista ja riskeistä.

”Yrittäjäriskin realisoituminen ja sen negatiiviset vaikutukset pienten ja keskisuurten yritysten investointiaikeisiin varjostavat Suomen talouden ja työllisyyden kehitystä. Pääministeri Petteri Orpon hallituksen pyrkimykset nostaa yrittäjyyden arvostusta ja parantaa yritysten toimintaympäristöä saavat tukea Suomen yrittäjämyönteiseltä kansalta”, toteaa analyysin kirjoittaja, EVAn johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää.

Kuva Victoria Pixabaystä

One thought on “Suomalaiset ovat muuttuneet kohtaloonsa tyytyvästä työläiskansasta kohti yrittämisen ja eteenpäin pyrkimisen arvostamista

 1. ”työläiskansasta kohti yrittämisen arvostamista”

  Vähemmistö tästä kansasta haikailee menneitä aikoja ja konsensusta, jolloin yritettiin yhdessä muovata maasta kaikille sopivaa. Se toimi aikansa, mutta nyt on muutos edessä.

  Kuitenkin viimeisten vaalien jälkeen vaaka on voimakkaasti heilahtanut ”oikealle” eikä vasemmisto nyt näytä hyväksyvän ilmapiirin muutosta, vaan pitää kynsin hampain kiinni menneestä.

  Aika näyttää nyt olevan otollinen muutoksille, joka väistämättä ovat tulossa.
  Ehkä johtavien toimijoiden olisi aika havaita ilmapiirin muutos ja ottaa lusikka kauniiseen käteen?

  Tätä maata rakennetaan vain tulevaisuuteen tähyämällä ja osittain hyväksymällä menneitä metkuja ja hyväksyen ilmapiirin havaitut todelliset muutokset.

  Nyt ei pelottelu enää toimi, vaan pitää rohkeammin alkaa maassamme eurooppalaisempi ajattelu ja etsiä vakavammin tulevaisuuden mahdollisuuksia. Menneestä ei nyt löydy enää uusia aineksia maan tulevaa kehittämistä varten..

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On