Hauska mutta vääristävä sijoituskisa
Kauppalehti järjestää sijoituskisan nimellä Unelmasalkku. Siinä kuvitteellinen sata tuhatta sijoitetaan vähintään viiteen eri yhtiöön maksimipainotuksena 25% yhteen positioon. Käteistä saa salkussa olla max. 25%.
Kisa käynnistyy huomenna ja päättyy marraskuun ensimmäisen viikon päätteeksi. Mukaan ehtii 15.10. asti, eikä se edellytä Kauppalehden tilausta. Parhaaseen tuottoon yltänyt voittaa viisi tuhatta euroa puhdasta rahaa.
Myös kunkin viikon paras palkitaan 300 eurolla. Kannattaa siis kokeilla.
Kisaan voi osallistua kuka tahansa, myös alaikäinen. Valittavana ovat suomalaiset osakkeet ja sata yhdysvaltalaista, niistä lista sisältää isot ja täkäläisten sijoittajien suosituimmat.
Salkkua voi vekslata mielensä mukaan. Kisa ei huomioi kauankäyntikustannuksia, joten treidata saa surutta niin paljon kuin sielu sietää ja aikaa on.
Ei paineita kuten oikealla rahalla
Ajankohta on haastava, koska monet osakkeet ainakin Yhdyslloissa käyvät teknisesti lämpöisinä. Suomessa tilanne on aika toinen.
Oma arvionin on, että indeksit ovat tulossa alemmas, kuten osa jo selvästikin jopa keväästä asti. Haastetta riittää. Yksittäiset osakkeet voivat liikkua kuitenkin eri tavalla.
Tällaiset kisat ovat hauskoja etenkin tuoreemmalle sijoittajalle, koska niissä voi testata siipiään kohtalaisen realistisessa markkinasimulaatiossa. Ero oikealla rahalla sijoittamiseen on silti iso.
Ensinnäkin on aivan eri asia psykologisesti surffailla markkinoilla fiktiivisesti kuin todellisten tappioiden uhatessa. Silloin on helppo hakea kovaa riskiä.
Voit tuhota salkkusi naureskellen. Oikea raha muuttaa pelin luonteen aivan toiseksi. Se on hyvä muistaa, jos riskihakuiset valinnat tuottavat tulosta.
Systeemi suosii tapporiskejä
Kisan voittaa jokseenkin varmasti se tänä kuten kaikkina vuosina se, joka onnistuu poimimaan hasardilappuja oikeassa raossa. Kun kisaajia kertyy tuhansia, aina joku kovaa riskiä hakevista onnistuu.
Kurayhtiöt voivat tehdä kymmenien prosenttien nousuja hetkessä. Hesan pörssin pienissä yhtiöissä riittää kyseisiä senttiosakkeita. Et tarvitse kuin ehkä yhden raketin ja sitten pelata seiftiä eli varman päälle niin voi riittää voittoon.
Vaikkapa lääkealan startup Faron innostuu ajoittain hurjiin spurtteihin, ja moni muu vastaava. Isot kokeneet voitolliset yhtiöt eivät sitä tee kuin ostotarjouksen osuessa kohdalle.
Faronin kaltainen läpimurtohuhujen toistuvasti ruokkima yhtiö voi täräyttää heittämällä +100-200% rallin päivässä parissa – vajotakseen kohta takaisin. Faron kuulunee pelurien suosikkeihin tässä kisassa.
Mutta pari kuukautta kestävässä treidausleikissä tällaiset pelimiinat takaavat parhaille tai onnekkaimmille voiton. Seuraavassa kisassa he saattavat jo romahtaa täysin.
Kovat riskit käyvät ajan mittaan kalliiksi. Oppia siihen saa tällaisessa turneessa ilmaiseksi, sillä useimmat riskipelaajat ottavat kunnolla nekkuunsa.
Unelmasalkun sijaan kisan voisi nimetä hasardisalkuksi. Se on syytä visusti muistaa, kun parhaitetn pärjänneiden tuottoja ihastellaan.
Luuserit unohdetaan. Ja heitä tuohon sakkiin kertyy enemmistö jokaisena vuonna.
Aikaikkuna rajoittaa
Lähtökohtaisesti sprinttikisa suosii Pörssihaukan tekniseen analyysiin perustuvaa tulokulmaa. Kahdessa kuukaudessa ehtii jo vähän sopivia rakoja kytätäkin.
Matalariskisillä kohteilla on kuitenkin vaikea yltää tuollaisiin lukuihin parissa kuukaudessa, vaikka ne olisivat kuinka hyviä pitkän aikavälin sijoituksia.
Ja treidattaviakin – kuten vaikka hyvin luotettava defensiivinen Pepsi. Se istuu sinänsä loistavasti tällaiseen turneeseen reippailla aalloillaan.
Vaan toinen asia osuuko nousu juuri annettuun rakoon. Ja yleensä Pepsi loikkii maksimissaan +10% muutamassa viikossa. Mainio tulos oikealle rahalle, virtuaalipelissä köykäistä tavaraa.
Isossa massassa lottoajat voittaisivat
Kisan voittajan tuotto noussee tänäkin vuonna aika varmasti kymmeniin prosentteihin. Niitä raketteja löytyy vain kuralaarista.
Vuoden sijoitusaika antaisi jo paremman lähtökohdan normaalilla sijoittamisella pärjäämiselle. Mutta mahdollisesti siinäkin voiton veisi joku onnistuneella riskistrategialla. Siis hyvällä tuurilla.
Aivan kuin jos jokainen suomalainen saisi sijoittaa sata tuhatta muutaman kuukauden ajan miten lystää. Voittaja löytyisi aika varmasti lottoajista, koska joku tuollaisesta rahamassasta päävoittoon osuisi.
Siitä saisi kuvan, että lotto on paras sijoittamisen muoto. Toki sille yhdelle tai muutamalle, ei muille.
Riskitreidaaminen hypervaarallinen laji
Sama pätee sijoittamiseen. Vaikka tällaiset sprinttikisat voitetaan sikariskillä, on se itsemurhastrategia muuten kuin poikkeustapauksissa ja sattumanvaraisesti.
Katulegendat riskitreidaamisen autuudesta ovat laajasti ottaen puppua. Aivan varmasti lähes kaikki sitä harrastavat ottavat ajan mittaan turpaansa.
Viime vuonna omaksi tuloksekseni kisassa jäi vähän päälle neljän prosentin tuotto, ihan hyvä siihen nähden, että indeksit nousivat kisan aikana vain noin kaksi prosenttia. Kauppalehden ”nimikisaajat” eivät yltäneet indeksituottoonkaan, rahoituksen professorin Vesa Puttosen tulos jäi 1,42 prosenttiin.
Kisat käydään laadituilla säännöillä. Tavanomaisella strategialla viisitonninen tuskin omalle tilille kolahtaa.
Osallistun taas kisaan Pörssihaukan nimellä – ja suosituslistan osakkeilla, joko varsinaisilla, jonottavilla tai harkinnassa olevilla. Odotan myönteistä tulosta, mutten voittoa.
Indeksin lyöminen on jo kova tavoite. Siihen yltävä voi taputtaa omaa olkaansa toisenkin kerran.