SP500 jo hyvin kuuma
Talous ja markkinat osaavat yllättää monella tavalla. Reilu vuosi sitten koronapaniikin pohjassa oli vaikea kuvitellakaan, että tänä kesänä saamme ihmetellä historian rajuimman pörssiromahduksen johtaneen saman tien indeksitasolla historian kuumimmaksi nousumarkkinaksi.
SP500 on tuplannut arvonsa reilussa vuodessa. Teknokuplasta toipuessa SP500:n samanmittainen nousi vaati liki viisi vuotta. Finanssikriisin jälkeenkin pari kolme.
Eivätkä nousua rytmitä kunnon korjausliikkeet. Se on hyvin harvinaista. Ja teknisen analyytikon painajainen, kun orastaneet kunnon pudotukset taittuvat ylös liian aikaisin.
Jälkeenpäin on syy ollut toki helppo nähdä. Kriisin alussa sykliset yhtiöt saivat pahasti siipeensä, mutta informaatioteknologia ja defensiiviset eivät – jotkut jopa hyötyivät kriisistä.
Kriisin helpottaessa sykliset alkoivat vetää, monien ehtiessä jo huippusuhdanteeseen. Rotaatio kuskasi rahaa sektorilta toiselle tilanteen mukaan – ja koko indeksi matkasi tasaisesti ylös.
RSI ja UO kuumana
SP500 on ollut teknisesti ylikuumentunut jo pitkään. Kuukausitason indikaattoreista markkinoiden huiput ja pohjat yleensä luotettavasti tunnistavat Relative Strenght (RSI) ja Ultimate Oscillator (UO) ovat jo liki ääriasennossa yliostettuina.
UO korkkasi jo 70 pistetttä, minkä se on tehnyt vain muutaman kerran vuosikymmenessä aiemmin – ja aina jonkin verran ennen laskumarkkinaa tai ainakin tuhdimpaa korjausliikettä alas.
Samat sanat 80 pistettä ylittäneestä RSI:stä. Näiltä tasoilta nousuvara on typistynyt olemattomaksi ja pudotus hionut kynsiään kulman takana.
Ei historia sen toistumista takaa, mutta varsin usein niin käy. Siinäkin tapauksessa siihen voi vielä mennä aikansa.
Kohta kuin talvella 2017
Mistä syy sukellukseen sitten löytyisikin tällä kertaa – luultavasti inflaatiopelosta ja osakkeiden korkeasta hinnasta.
Tilanne muistuttaa nyt aika lailla talvea 2017, kun Donald Trumpin elvytyspaketti piiskasi talouden ylikierroksille. Pörssien raivoisa nousu taittui vuodenvaihteessa 2018, jolloin pitkät indikaattorit kiehuivat harvinaisella voimalla.
Kaikki näytti tuolloin niin hyvältä – liiankin, kuten tyypillisesti vastaavassa tilanteessa. Lasku kesti monella osakkeella vuoden, ja indeksitkin retkahtivat vielä kunnolla 2018 lopussa.
Vielä ei osakemarkkina hehku aivan samassa mitassa, mutta tätä menoa siihen ei kauan enää mene.
Kehittyvät markkinat korjaa jo
Kehittyvien markkinoiden ETF jo ehti korjausliikkeeseen valuen alas helmikuusta asti. Se on jauhanut markkinahaarukassa välillä 30 – 32 euroa.
TA:n perusteella odotan sen puhkaisevan 30 euron tukitason ja jatkavan sen alle ehkä 25 euron tienoille. Tuollaiset 20 prosentin niiaukset ovat hyvin tyypillisiä indeksityyppiselle kohteelle.
Tämänkin korjaus alkoi samaisten indikaattorien RSI:n ja UO:n kavuttua ylikuumentuneisiin lukemiin. Kuvio on hyvin tavallinen kaikissa markkinainstrumenteissa.
Tämä ETF liikkuu liki identtisesti Kiinan osakemarkkinoiden kanssa sikäläisten osakkeiden painoarvon takia. Shanghain pörssi-indeksi näyttää aivan samalta.
Ainakin indeksitasolla kannattaa miettiä kahteen kertaan ostoja. Syksy on pörssien tavanomaista myrskysesonkia, ja moni tekninen seikkaa viittaa kovaan puhuriin tänäkin vuonna.
Historia ei automaattisesti toista itseään, mutta markkinoilla tietyt säännönmukaisuudet ovat hyvin yleisiä. Yleensä niihin kannattaa luottaa ainakin pitkässä juoksussa.
Artikkeli koostuu sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaalista. Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.
Hyvää settiä taas kerran.
Ittestä tuntuu ettei oikein ostettavaa löydy suomesta näiltä tasoilta.
Kässiä on, mutta en tiiä, kiinteistöt jotenkin kalliita, osakkeet kalliita(omasta mielestä).
Ja kait kun pelkään niin jää terävimmät tuotot saamatta?
-jr-
Teknisen analyysin suurin heikkous on, ettei se pysty ennustamaan. Aiemmin koettu ilmiö, kuten osakkeiden yliostettu tila ei välttämättä merkitse mitään hintojen romahdusta jatkossa. Yhtä hyvin voisi sanoa, että osakkeiden hintaa nostaa vain se, että ne näyttävät nyt toimivan inflaation suojana.
Inflaation kiihtyminen erityisesti USA:ssa 5,4 %:iin vuodessa saattaa hyvinkin puoltaa osakkeiden pitämistä jatkossakin. Tärkeää on yritysten toiminta nostaessaan hintojaan ja täten puolustautuen inflaation nousua vastaan. Se näkyy tulosnäkymien paranemisena ja erityisesti hyvän kysynnän ansiosta hintojen nousuvaraa näyttää edelleen riittävän? Tämä ilmiö on globaali, koska kysyntäkin on globaali ilmiö.
Osakemarkkinoilla menee niin kauan hyvin, kun rahan hinta eli korot pysyvät kurissa. Siitä taas vastaavat keskuspankit poliittisen paineen alla. Summa summarum, osakkeilla menee nyt hyvin, mutta menköön jatkossakin vielä jonkin aikaa?
Tekninen analyysi ei ole minun lajini. Lähestyin asioita bottom-to-top-periaatteella eli yrityksistä käsin. Tiedän kyllä että kun voimakas lasku tulee niin hyvätkin yritykset putoavat. Silloin olisi hyvä olla käteistä valmiina. Tässä minulla on ongelma. En malta pitää riittävää käteisreserviä vaikka ymmärrän sen merkityksen.
Aina löytyy myös edullisesti hinnoiteltuja osakkeita. Esimerkiksi tänään raportoinut Uponor. EV/EBITDA tämän vuoden ennusteella 8, velaton, vahva kassavirta jne. Myös USAsta löytyy edullisia firmoja, jättiteknoilla on vain melko suuri vaikutus yleisindekseihin. Osakepoiminnan merkitys korostuu edelleen.