Pörssin harhakäsityksiä osa 14: Kaaviot ja tilastot antavat tarkan kuvan millä voidaan osoittaa mitä halutaan

 

Energiasta puhutaan paljon ja tällöin yleensä pohditaan öljyä. Se on kuitenkin vähän vanhahtavaa puhetta. 

 

Piirsin oheiseen kuvaan USA:an tuodun öljyn määrän kausitasoitettuna vuodesta 1973-2012 asti. Samaan kuvaan laitoin myös kausitasoitettuna S&P 500 indeksin. Kuvasta näemme muutaman ilmiön.

1.       Pörssin kehitys on ollut huomattavan nousevampaa  kuin  öljyn tuonnin määrä

2.       USA ei ole läheskään niin riippuvainen öljystä kuin aiemmin

3.       Öljyn tuonti on kääntynyt laskuun

Tein tässä enemmän yleisen kuin harvinaisen asian eli käytin eri asteikkoa kummallekin asialle. Laitetaan homma rehellisemmäksi niin näemme asian paljon paremmin.

 

Tästä näemme, että öljyn tuonti USA:an on ollut melko tasaista koko tämän vuosituhannen. Tässä teimme taas yhden yleisen virheen eli vertasimme raaka-aineen määriä rahamäärään (pörssi-indeksiin). Jotta näkisimme asian oikeammin, meidän pitäisi korjata pörssi-indeksin arvot kuluttajahintaindeksillä. 

 

Nyt piirsin S&P 500 indeksin korjattuna kuluttajahintaindeksillä. Eli S&P 500 indeksi on nyt kausitasoitettuna noin vuoden 1997 tasolla. Mutta nyt olen taas unohtanut S&P 500 indeksin osingot mitkä pitäisi ottaa huomioon. Ja sijoitetaanko osingot sitten uudelleen tuohon indeksiin?

Tämän pienen esityksen tein ensin näyttääkseni USA:n öljyriippuvuuden vähentyneen ja myös USA:n riippuvuuden öljytuonnista vähentyneen. Asiaa vähän pyöriteltyäni tekstini muuttui näyttämään kuinka tilastoilla ja kaavioilla voidaan näyttää suunnilleen mitä halutaan. Minkä kertomuksen kuva olisi kertonut jos olimme laittaneet tuohon reaalisen öljyn hintakaavion? Entä USA:n kokonaiskuvaajan tai BKT:n kehityksen? Tai olisin käyttänyt eri asteikkoja tms. Jos ei tarkkaan tunne asioita, niin kaavioilla pääosin vain vahvistetaan yleisön omia ennakkoluuloja. he hyväksyvät ne kaaviot mitä haluavat uskoa.

One thought on “Pörssin harhakäsityksiä osa 14: Kaaviot ja tilastot antavat tarkan kuvan millä voidaan osoittaa mitä halutaan

  1. USA:n öljyriippuvuus

    Tuo kehittyneiden länsimaiden öljyriippuvuuden väheneminen oli esillä kun öljynhinta 2008 kohosi ennätyskorkeuksiin.

    Kohonneella hinnalla ei ollut sellaista dramaatista vaikutusta talouteen kuin aikasempina öljykriiseinä 1973, 1979, ..

    Tilastoilla valehteleminen on yleisesti tunnettu propagandan laji ja siksi myös kuvissa kuuluu harrastaa lähdekritiikkiä.

Comments are closed.

Related Posts