Turkki on lähellä hyperinflaatiota ja taloudellista romahdusta
Turkin inflaatio ylittää 80% ja osa vähittäiskaupasta siirtyy käyttämään Euron seteleitä. Pankkitilejä kartetaan ja varoja säilytetään Euron seteleinä. Verotulot ovat romahtamassa kun talous ei kulje pankkien kautta. Vaihtotase on negatiivinen ja tuontia joudutaan rahoittamaan velaksi. Kaiken tämän turbulenssin seurauksena kansa köyhtyy ja ihmettelee poliittisen johtajansa, Recep Tayyip Erdoğan, toimia
Vaalit ovat ensi kesäkuussa ja talous on katastrofissa. Erdogan yrittää varmistaa uudelleenvalintansa esiintymällä ulkopoliittisesti ja autoritaarisesti vahvana johtajana. Tästä saavat kärsiä monet:
- Irakin ja Syyrian Kurdit
- Suomen ja Ruotsin Nato jäsenyys
- Kreikka (Turkki on uhannut Kreikalle kuuluvia saaria sotilaallisella operaatiolla)
- Ukraina (Turkki ei ole liittynyt Venäjän vastaisiin pakotteisiin vaikka kaikki muut Nato maat ovat rintamassa)
Naton sisällä on keskustelua siitä pitäisikö Turkin erota Natosta. Turkki on ollut USA:n kanssa eri puolella muun muassa Syyrian sodassa ja nyt se uhkaa naapurimaataan ja Nato jäsentä Kreikkaa. Turkki on tällä hetkellä Naton ainoa autoritaarisuuteen luisuva maa, jossa demokraattiset kansalaisoikeudet ovat ratkaisevasti ohentumassa.
Turkin epävakaus on Venäjän luokkaa ja tulevaisuudennäkymät ovat tämän vuoden aikana ratkaisevasti heikentyneet. Virallinen inflaatio (oheinen kuva) on noussut jo 80%/vuosi ja talous on menossa kaaokseen. Todellinen inflaatio saattaa olla vielä tätäkin suurempaa. Talouden kaaos on henkilökohtaisesti Erdogan:n syytä. Inflaatio oli vielä vuoden 2021 lopussa 21% luokkaa ja korkotaso noin 16%. Talous oli vielä hallinnassa ja pelastettavissa. Mutta Erdogan kehitti omissa nimissään teorian, jonka mukaan inflaatiota vastaan ei taistella koron nostoilla vaan laskemalla korkoa. Vuosi on kulunut ja nyt ollaan sitten hyperinflaation ja talouden romahduksen partaalla.
Turkin tilanne on eräs Euroopan suurimmista lähiajan riskeistä.
Lisää tietoa Turkin tilanteesta:
https://www.youtube.com/watch?v=bkR82cb7ecE
https://www.youtube.com/watch?v=s7YlDfVggjA
Kuvan lähde: tradingeconomics, wikimedia
Kommentit