Strategia ja sen testaus: Osa 9
Optiot ovat mielenkiintoisia,mutta mielenkiintonsa vuoksi vaikeita johdannaisia. Niitä pystytään käyttämään riskin vähentämiseen sekä sen lisäämiseen. Optioilla pystytään rakentamaan erilaisia synteettisiä osakeita, joista esimerkkejä näemme pääomaturvattujen indeksilainojen muodossa.
Mutta optioilla voidaan siirtää myös riski ja näkemys tuotosta toisaalle pelkästä osakkeen laskusta tai noususta. Yksi mielenkiintoinen ominaisuus on optioilla rakentaa markkinaneutraali strategia. Nämä ovat tapoja sijoittaa, mitkä eivät ole suoraan riippuvaisia kohde-etuuden liikkeestä eli laskusta tai noususta. Näillä strategioilla saamme hajautushyötyä mahdolliseen muuhun spekulatiiviseen salkkuumme. Useilla on salkku joka nousee tai laskee pörssin liikkeiden mukaisesti ja voimme rakentaa salkkuun komponentin joka nousee kun epävarmuus markkinoilla kasvuu. Tällä saattaa olla positiivisia vaikutuksia salkkumme kokonaisominaisuuksiin. Ylipäätään kun treidataan tai sijoitetaan, miten vaan, meillä on kaksi pääasiallista lähestymistapaa:
1. Nike-menetelmä
Just do it. Tehdään hommat sen kummemmin ajattelematta ja fiilis-pohjalta. Kun on vahva tunne asioista voidaan vakaalla äänellä ja vahvalla tunteella jankuttaa asioita keskustelupalstoilla. Tyyliin, että markkina laskee huomenna tai sitten se nousee.
2. Tieteellinen lähestymistapa
Pyritään arvioimaan jollakin toistettavalla tavalla salkkumme tulevaa kehitystä. Yleensä pyrimme arvioimaan sen tulevaa kehitystä joko logiikkaan perustuvasti tai sitten historiaan perustuvasti.
Vaihtoehto 2 vaikuttaa fikusmmalta, vaikka sijoittamisessa on aina elementtejä myös vaihtoehdosta 1. Kaikki haluavat vakuuttaa muille omaavansa tieteellisen lähestymistavan vaikka todellisuudessa valtaosan sijoituskohtiden valinnan suurin määräävä tekijä on sattuma. Sattumapäätökset perustellaan sitten (näennäis)tieteellisesti jälkeenpäin. Tulokset puhuvat puolestaan: http://www.piksu.net/artikkeli/sijoittajien-hyvyys ja http://www.piksu.net/artikkeli/ammattisijoittajat-ja-keskiarvo.
Kokonaisuus, mikä on tärkeintä, on liian laaja aihe näihin Piksu-juttuihin. Se olisi kirjan tai elämäntehtävän aihe. Joten paneudun yksittäisiin sijoitustapoihin.
Seuraavassa osassa lähden miettimään mitä tapahtuu pörssille jos se hyppää jonkun takia. Tarkoitan hypyllä tai laskulla sitä että markkinoiden avaus on korkeammalla tasolla kuin edellisen jakson korkein arvo. Tutkin lähinnä indeksejä, koska ne kertovat koko markkinasta jotain. Yksittäisen osakkeen tapauksessa filosofia on toista koska kyse saattaa olla jostain uudesta suuresta tilauksesta tai tulosvaroituksesta. Yksittäiset uutiset eivät vaikuta koko indeksiin vaan voimme mahdollisesti löytää markkinan liiottelua. Tästä seuraavassa kirjoituksessa joskus ensi viikolla.
Kommentit