Italian vaalit – subjektiivinen näkemys

Italian vaalit ovat ainakin toistaiseksi ohitse. Uusia vaaleja moni pitää väistämättömänä. Mikäli näin käy niin todennäköisesti Giuseppe Grillon 5 tähden liike saattaa muuttua kuuden tähden liikkeeksi. Hänellä on ns. momentti puolellaan. Säät paranee Italiassakin ja nyt on osoitettu se, että eurooppalainen "arabikevät" on täysin mahdollinen. Epävarmoille äänestäjille syntyy mielikuva, että "hei perhana, mehän voidaan saada muutos ajoiksi!" Kokonaan toinen asia sitten on, minkälainen muutos – jos muutosta lainkaan. Psykologialla tulee tässä kohdin vain huomattava painoarvo.

Käyn lävitse omat näkemykseni eri ryhmien agendoista, ja korostan niiden olevan pelkästään omiani. Ensiksikin Berlusconin liittouma: Silvio Berlusconi (PdL) haluaa välttää vankilan ja tähän hän tarvitsee jatkossakin syytesuojan. Ei liene aivan sattumaa, että hän on jo ehtinyt vinkkaamaan vaalit täpärästi, mutta riittämättömästi voittaneelle Pier Luigi Bersanin (PD) koalitiolle olevansa valmis jonkinlaiseen yhteistyöhön. Sen sijaan vaaleissa rökäletappion saavuttaneen nykyisen teknokraattiministeri Mario Montin ("Civic Choice") kanssa ei ole lupa odottaa yhteistyötä. Berlusconi haluaa tällä paitsi varmistaa oman takamuksensa, myös pitää Montin paitsiossa. Kokonaan suureksi kysymykseksi jää sitten se, olisiko tällainen suuri liittouma sitten mitenkä kestävä. Bersanista todennäköisesti tulisi pääministeri ja Berlusconista valtiovarainministeri. Berliini tuskin tällaisesta on ilahtunut, mutta tokkopa Berliinissä riehakoidaan myöskään siitä vaarasta, että Bersani kasaa vähemmistöhallituksen, joka sitten kammetaan nurin melko nopeasti. Suuri liittouma ei sekään liene kovin pitkäikäinen. Berlusconin tulisi kääntää takkiaan niin monessa kohtaa, jotta Merkelin hyväksymä linja pitäisi. Näkisin siinä tapauksessa entistä enemmän Rooman kaduilla levottomuuksia ja Grillon laarin pursuavan yli äyräiden. Mahdottomana en suurta liittoumaa pidä, johtuen juuri Berlusconin halusta välttää vankila.

Bersanin kannalta tilanne on kamala. Voiko hän luottaa Berlusconin tarjoamaan yhteistyöhön juuri missään määrin? Lisäksi Bersanin omassa koalitiossa Sinistra Ecologia Liberta' -puolue on "italialainen Syriza", jolla voi iskeä katumus vyönkiristyspolitiikassa. SEL on Bersanin liittouman toiseksi suurin jäsen. Mikäli taas Bersani suostuu vähemmistöhallitukseen Montin joukkojen kanssa ja tämä kaadetaan niin seuraavista vaaleista ei tiedä kukaan. Niinkin raadollisia selvityksiä olen kv-mediasta lukenut, että huono sää piti äänestäjiä kotonaan vaalipäivinä ja tästä syystä Berlusconi ei saavuttanut vaalivoittoa. Grillon äänimäärä parempien kelien aikana on sekin mysteeri, lisättynä vielä tuohon psykologiseen ilmiöön. Bersani toisin sanoen haluaisi hänkin välttää uusintavaalit (Berlusconin tavoin) ja tästä voi syntyä heikun-keikun hallitus PD:n ja PdL:n välillä.

Grillolle sopii ilman muuta uusintavaalit. Hänen anti-euroretoriikkansa tuskin on kovin kivaa kuunneltavaa Berliinissä ja uusintavaalit tulisivat kovin ikävästi juuri Saksan liittopäivävaalien eteen. Itse asiassa Grillolle varmaan sopii uudet vaalit "mitä nopeammin – sitä nopeammin".

Mutta miten markkinat nyt sitten sulattelevat tätä? Alkureaktio on ainakin paniikki. Tilalle voi tulla ajatusmalli, että kyllä tämä nyt jotenkin sumplitaan, koska Kreikassakin niin tehtiin. Viesti italialaisilta oli kuitenkin selvä: pitäkää vyönkiristelynne, pitäkää euronne ja hiiteen korruptio. Mitta on siis täynnä. Tähän väliin jos nyt ajatellaan tuotettavan väkisin "lisää Eurooppaa" Merkelin sanojen mukaan niin mitenköhän käy yhteiskuntarauhan kannalta? Jo nyt joitakuita saattaa kaduttaa se, että he Berliinistä ja Brysselistä rupesivat "neuvomaan" miten äänestää.

Ehkä olisi aika tässä meidän Neuvostoliitto 2.0:ssa järjestää vaalitkin kuten esikuvassa? Tarjotaan vain yhtä ehdokasta Italian uusintavaaleihin ja tämä voisi olla hyvinkin Angela Merkel.

Mitä markkinaodotuksia muilla on? Itse en saa tästä tolkkua oikein mitenkään, ja pakka on tavallaan auki ja sekaisin monilta osin.

20 thoughts on “Italian vaalit – subjektiivinen näkemys

  1.  
     
    Kuten tiedät, olen

     

     

    Kuten tiedät, olen kerännyt ympäri ämpäri artikkeleita. Yleinen havahtuminen siihen suuntaan, että tässä on näytetty nyt isosti keskisormea Brysseliin on edessä. Italialaisia ei ole niin helppo pelotella kuin vaikkapa suomalaisia: kotitalouksien velkaisuus on alhaista ja isoja asuntolainoja ei juuri ole. Korot ovat ongelma lähinnä valtiontalouden kantilta, ja italialaisille EU näyttäytyy lähinnä vyönkiristys- ja sanelupaikkana. Vaikka jotain solidariteettia löytyy muita PIIGS-maita kohtaan, Kreikan ja sittemmin myös Espajan porsastelu alkaa riittää. Viestin viime yönä, että nämä vaalit tullaan muistamaan. Lähtölaskenta on alkanut, mutta kukaan ei tiedä mihin. 

    http://krugman.blogs.nytimes.com/2013/02/26/death-by-davos/

    http://www.zerohedge.com/news/2013-02-26/if-you-ask-right-questions-you-might-find-right-answers

    http://blogs.wsj.com/eurocrisis/2013/02/26/rejoice-italy-has-voted-to-end-the-madness-says-leading-academic/?mod=WSJBlog

     

    Ja omat ajatukset. Mielenkiintoista, että johtopäätökset allekirjoitan, vaikka vaalitulos heitti kirjoitushetken jälkeen toiseen suuntaan. Italian vaaleilla ei ole väliä. Ei siellä hallituksesta äänestetty, vaan eurosta.

    http://www.tradingfloor.com/posts/italys-election-disaster-avoided-theres-trouble-ahead-220835646

     

     

     

    1. Pakotie?

      Lienemme aiempien keskustelujen pohjalta samaa mieltä siitä, mitä EKP:n OMT voisi tuoda tullessaan. Tässä kohtaa suuri liittouma voisi toimia. Berlusconin ei tarvitse sanoa, ettei vyönkiristely ole hänen ideansa, vaan Troikan. Avunpyyntö EKP:lta voisi myös luoda paniikkimielialan, eli juurikin sitä, että kansalle näytetään diakuvia heinäsirkoista.

      Toisin sanoen, esitetään tarkoituksella hallitusneuvottelujen olevan umpikujassa. Markkinat hermostuvat ja sen seurauksena tuleekin yllättävä veto enemmistöhallituksesta, OMT:n käynnistämisestä. Sitten toivotaan, että sumutus menee läpi italialaisiin yhtä hyvin kuin erään sinisilmäisen kansakunnan kanssa.

      Hyödyt? Päästään hyvissä tunnelmissa syyskuun Saksan vaaleihin. Onko millään muulla mitään merkitystä?

      1. Pakotie 1 ja 2

        (1) Kukaan ei Italiassa voittanut eikä hävinnyt tarpeeksi, paitsi ehkä pettynyt Monti. Moni haluaisi varmaan vaihtaa kansan, jos voisi. Pelastusoperaatio on edessä.
        (2) Analogista menetelmää–> umpikuja, hermostuminen, jumalainen väliintulo (deus ex machina = hallitus) ja uuden toivon herääminen käytettiin tuoreimmassa STX-käänteessakin. Suomalaiset ovat oppineet yhden jujun: jujuttamaan itseään. Välttämättömyydestä väännetään hyve…

      2. Grillonkin porukasta

        …näyttää löytyvän täysin "yllättäen" yhteistyöhaluja? Tätä en kieltämättä odottanut tapahtuvan ainakaan näin nopeasti. Ennemmin veikkailin Berlusconin porukan löytävän yhteistyötä. No, kohta on Italian velka meidän kaikkien yhteisessä piikissä ja Italia maksukyvytön.

  2. Berlusconi on törkeä tyyppi

    Luulee olevansa joku Italian Ilkka Kanerva.

    1. Makuasioita

      Näistähän ei käy kiisteleminen, mutta ainakin minusta Berlusconilla on parempi naismaku. 😉

      1. Joo,

        mutta olisitpa nähnyt sen, jota Turussa ei saatu haaviin cool

  3. Vakava paikka Eurolle

    Italialaiset viittasivat kintaalla kintaalla vyönkiristyksille ja Brysselille.  Äänstäjistä 57% oli niitä vastaan, koomikko voitti Brysselin Marionetin murskaavasti. Eli uusintavaaleilla on vaikea saada euromyönteistä vaalitulosta. Hugo Dixon blogissaan pohtii EKPn lupausta rajattomasta tuesta ja siihen liittyvistä ehdoista. Mikäli maalla ei ole toimintakykyistä hallitusta, joka voi päättää tuen ehtona olevista säästölaeista, niin turvaverkossa on reikä.  Elämmekö europelin kulminaatiopistettä? Italian joukkuetta europeli ei kiinnosta, vaan se keskittyy omien välien selvittelyyn. Lähteekö Saksa Eurosta ja EKP jää rahoittamaan latinoja vai mitä tapahtuu? Saksan reagointi kiinnostaa tästä eteenpäin. Italialiset sytyttivät ruutitynnyrin sytytyslangan palamaan. Vakava paikka Eurolle.

    1. OMT-mahdollisuudesta

      Se on totta, että jos kuolemantuottamuksesta tuomion saanut stand-up koomikko vetää 2,5 -kertaisen äänisaaliin Berliinin sylikoiraan nähden niin onhan tämä omalla tavallaan aika pysäyttävä tulos. Uusintavaaleissa näen vain pahempia Berliinin painajaisia. Sekin on totta, että hallitus tarvitaan, joka ajaa ehdot täyttävän ohjelman EKP:n OMT-tukea vastaan. Tähän sama vastaus kuin mitä MoreLiverille laitoin:

       

      1. Teeskennellään, että ollaan umpikujassa.
      2. Annetaan markkinoiden panikoitua (EU:n Olivier Bailly jo viesti, että "markkinat tehkööt kuten haluavat", eikö ole aikamoinen suunnanmuutos, kun aiemmin ollaan vain toitoteltu "markkinoiden luottamuksesta" ja sen tärkeydestä? Mihin nyt unohtui tämä toitottelu?)
      3. Berlusconi saa "vapaudut vankilasta" -kortin ja kääntää kelkkansa kohti Bersania.
      4. Samanaikaisesti tuodaan esille ohjelma ja osoitetaan markkinapaniikkia (tarkoituksellisesti aiheutettua!) ja todetaan, että OMT:ä tarvitaan.
      5. Plain sailing, Merkel saa hyvässä myötätuulessa käydä vaalinsa.
      6. Vasta myöhemmin italialaisille valkenee, että OMT:n vuoksi ajettu matokuuri aiheuttaa yhä pahempia ongelmia.
      1. Henkilökemia

        Berlusconi kuvaili Merkeliä 2011 kelvottomaksi bunga bunga juhliin ja Merkel valitteli Silvion kyvyttömyyttä puhelimessa Giorgi Napolitanolle. Kesällä 2012 B kertoi, että Italian pitää lähteä eurosta ellei M muuta oppia. Bllä on varmasti jotain hampaankolossa Mliä kohtaan. Vaihtaako hän nämä kaunat "vapaudut vankilasta"-korttiin vai vaatiiko Mliä vaihtamaan dokriinia – nähdään seuraavassa jaksossa..

      2. Hienovaraisuutta?

        Itse asiassa noin ilmaistuna Berlusconin ilmaisu kuullostaa jopa salonkikelpoiselta. Oikeampi viestittely taisi mennä niin, että Berlusconi kuvaili Merkeliä vähemmän viehättäväksi ja kritisoi melko töksähtelevään tyyliin tämän istumapehmikkeiden kokoa ja rasvapitoisuutta.

      3. Se on totta, että jos

        Se on totta, että jos kuolemantuottamuksesta tuomion saanut stand-up koomikko vetää 2,5 -kertaisen äänisaaliin Berliinin sylikoiraan nähden niin onhan tämä omalla tavallaan aika pysäyttävä tulos.

         

        Ei tuossa nyt mitään ihmeellistä ole. Jos ihmisiltä kysytään haluatko kiristää vyötä ja elää vähemmällä, vastaus on aika ilmiselvä.

        Valitettavasti vaan jos on sattunut elämään yli varojensa niin mielipiteellä ei ole mitään väliä, vyötä pitää kiristää vaikka kuinka haluaisi jatkaa juhlia.

      4. Ryhmärangaistus on tyhmää

        Ei kaikki italialaiset tai kreikkalaiset ole huijanneet ja laiskotelleet. Näillä kummallakin kansalla on pari vakavaa ongelmaa:

        1. Väki ikääntyy
        Porukka vanhenee ja samaan aikaan nuoret, varsinkin koulutetut, muuttavat pois

        2. Turismi elää murrosta

        Kummallekkin maalle turismi on iso tulonlähde. Se elää myös murrosta halvempien lentojen ja uusien avautuvien (Turkki) maiden vuoksi.

        Kreikassa ja Italiassa on yli 65 vuotiaita noin 20%. Suomessa ollaan noin 18% tasolla ja ongelma pahenee kaiken aikaa. Asia vain pahenee, Kreikassa ja Italiassa alle 14 vuotiata on noin 13% (Suomessa 17%). 

        Turismi, on yksi parhaita vientitulon lähteitä, mutta tosiaan sekin on saanut paljon kilpailijoita kaukomaista ja lähinnä Turkista. Niin kreikkalaiset kuin italialaiset ovat perinteisesti kovia tekemään töitä. He arvostavat enemmän raakoja pitkiä työpäiviä suhteessa työn tehostamiseen. Tämä on tuhon tie. Jos vaikka lisäämme 10% työaikaa ja laskemme 5% palkkoja niin työtunnin arvo laskee 15% (edellyttäen, että tuottavuus ja kysyntä säilyvät samana). Tämä sama saadaan aikaan 5 vuoden aikan 3%/vuodessa tuottavuuden kasvulla. Tuottavuus se täytyy saada kasvuun. 

        Ikääntyminen on Euroopan pahimpia ongelmia, ei velka.

      5. Ei kaikki italialaiset tai

        Ei kaikki italialaiset tai kreikkalaiset ole huijanneet ja laiskotelleet.

         

        Mikä ihmeen rangaistus? Italia on ostanut nykyisen elintasonsa ja etuutensa jatkuvasti kasvavalla määrällä velkarahaa. Kun velanantaja sitten toteaa että nyt on velallisen riskit liian suuret ja rahahanat väännetään kiinni on kyse bisnespäätöksestä. Velallinen sitten totuttelee elämään alentuneella elintasolla. Tai hankkii lisää rahaa työnteolla.

        Saksassa on yli 65-vuotiaita enemmän kun Italiassa tai Kreikassa. Ei näytä kihti hidastavan Güntherin vauhtia, vaan sorvi käryää punahehkuisena. Kalja on näemmä terveellisempää kuin viini.

        Viime vuosi oli kansainvälisen turismin maailmanennätysvuosi. Jos ei porukka eksy Italiaan niin kannattaa Luigin katsella peilistä, jos vaikka syypää löytyykin sieltä.

        Ei Euroopassa tuottavuutta saada kasvuun. Kaikki työ tehdään halvemmalla Kiinassa. Euroopassa täytyy tottua siihen että tehdään enemmän työtunteja alemmalla palkalla ja elintasolla.

         

      6. Lisäkeinoja tuottavuuden parantamiseen

        Tätä keinoa on käytetty pahimmissa kriisimaissa: irtisanotaan ja lopetetaan toiminta kokonaan. Työllisyyslukukorjaamattomat yksikkötyökustannuskäyrät, joita komissiokin käyttää, osoittaa miten toiminta on tullut kannattavammaksi. Oikealla tiellä siis ollaan. Lisää Eurooppaa.

      7. Tätä keinoa on käytetty

        Tätä keinoa on käytetty pahimmissa kriisimaissa: irtisanotaan ja lopetetaan toiminta kokonaan.

         

        Ei suinkaan, näinhän tehdään kaikkialla. Työt siirretään Kiinaan kustannussyistä. Tai kiinalaiset firmat kilpailevat omat yritykset kumoon alhaisilla hinnoilla.

        Huolet pois kuitenkin, näinhän ei jatku pitkään.

        Yksikään yhteiskunta ei nimittäin kestä sitä että kasvava joukko porukasta on työttömänä. Jossain vaiheessa – tavalla tai toisella – se on taas kummasti kiinnostavaa tehdä töitä 300 e/kk. Ainakin jos haluaa syödä.

      8. Yksinkertaista

        Jos ei ole varaa, niin sitten ihmiset varastavat. Tuo mainitsemasi palkkataso olisi muuten pomminvarma keino saada Suomeenkin täysimittainen pankkikriisi ja ilmeisesti ikuinen lama.

      9. Sitä myöten kun työ siirtyy

        Sitä myöten kun työ siirtyy Kiinaan ja muualle Aasiaan on aivan selvä että Suomen BKT laskee, eli tulee pitkäkestoinen lama. Tämä kehityssuunta on ollut tiedossa jo pitkään, eikä sitä ole mahdollista millään välttää.

      10. Ongelman ydin

        Jos ihmisiltä kysytään haluatko kiristää vyötä ja elää vähemmällä, vastaus on aika ilmiselvä."

         

        Näin se on mennyt, mutta ei tämä ole ainoa vaihtoehto. Koivisto pärjäsi Suomessa hyvin peruspessimisimillä ja kriittisiä olivat edeltäjätkin, ehkä pakostakin

        NSDAP nojasi -44 asti siihen, että sota ei tunnu, mutta Churchillin sanoma oli aivan toinen pitkään.

        Kyllä ihmisiä pystyy kovistelemaan, hiukan karismaa (tai modernimmin ns. munaa) siinä tarvitaan. Ja kovistelun on tietysti tultava omasta maasta eikä jostain IMF:stä, jonka lyhenteen merkityskin on epäselvä.

      11. Analogiaa

        Niin, poliittista kokemusta Grillon porukalla ei taida olla juuri kellään? Kyllä ihmiset nyt sentään tietävät, että lainsäätäjiä tässä ollaan valitsemassa. Enkä usko, että näiden kaikenlaisten lupausten vuoksi Grillon porukka on saanut äänimääränsä, vaan tosielämän rajat kyllä tiedostetaan. Syy äänimäärään on ennemminkin siinä, että kaikki muut ehdokkaat on todettu vielä kelvottomimmiksi.

        Yli varojensa elämisen analogiaan sopii se, että parin tusinan henkilön ystäväverkostosta paljastuu pari ylivelkaantunutta tapausta, jonka johdosta koko ystäväpiiri marssii häpeäpaaluihin ruoskittavaksi.

Comments are closed.

Related Posts