Kurssikäyriä analysoiva tekninen analyysi on perässähiihtäjän työkalu

Sijoittaminen

Monet säätävät sijoitusasteensa sen mukaan ovatko kurssit 200 päivän (40 viikon) jaksolla katsottuna nousussa vaiko laskussa. Osakkeissa on yleensä kannattanut pitää ylipainoa silloin, kun kurssit ovat 200 päivän jaksolla nousussa ja alipainoa kun osakkeet ovat laskussa. Näin pystyy välttämään pahimmat kuopat ja salkun arvo kehittyy vakaammin.

Oheisessa kuvassa on maailman osakeindeksi (dollareissa arvostettuna) sekä sen 200 päivän (40 viikon) ja 20 päivän (4 viikon) liukuvat keskiarvot. Liukuvat keskiarvot ja osakeindeksi ovat tällä hetkellä samassa arvossa, eikä markkinoilla ole selvää suuntaa. Jos osakkeet jatkossa laskevat, niin voidaan katsoa karhumarkkinan (osakkeiden laskun) jatkuvan. Jos taas osakkeiden hinnat kääntyvät nousuun, niin ollaan härkämarkkinalla (osakkeet nousevat). Olemme selvästikin mahdollisessa käännepisteessä.

Mennäänkö seuraavaksi karhumarkkinaan vaiko härkämarkkinaan?  Osakkeiden kurssikäyriä analysoiva tekninen analyysi ei anna tähän vastausta ennen kuin hieman jälkikäteen. Tekninen analyysi on markkinoita seuraavan, peesaajan, perässähiihtäjän tai sopulin työkalu. Perässä hiihtäjä on aina hieman perässä. Mutta eihän se haittaa, jos ehtii riittävän ajoissa mukaan. Ei aina tarvitse olla ensimmäinen, hopesijakin voi antaa hyvän tuloksen.

Täydellinen ajoitus vaatii muutakin kuin osakekäyrien seuraamista. Pitäisi ymmärtää sijoittajapsykologiaa, makrotaloudellista tilannetta ja poliittisten päätösten seurauksia. Kaikkien tekijöiden yhteisvaikutusta ei pysty aina oikein arvioimaan. Tosiasiat kuitenkin valkenevat kun katsoo kurssikäyrää. Se ei valehtele.

 

 

 

 

 

 

Related Posts