Yritysanalyysit sijoittajien työkaluina

Sijoittaminen
3

Usein sijoittajat ovat hyvin markkina- ja osakekeskeisiä. Seuraamalla tiiviisti osakkeiden menestystä markkinoilla pyritään käyttämään hyväksi usein ”momentumia” eli sopivaa hetkeä sijoittamiselle. Ongelmana on kuitenkin ajoitus, koska tulevan ajan otollisuutta nykyhetkeen nähden on tosi vaikea pystyä arvioimaan. Eniten aikaa ”haaskataan” pörssikurssien seurantaan, vaikka se on lähes turhaa työtä. Itselle tuottoja kertyy lähinnä vain silloin, kun yritys pärjää kilpailussa ja lähiajan näkymät on suotuisat.

On tarpeen on tehdä yritysanalyysejä, kun haluaa osallistua osakepoimintaan ja etsiä menestyvän toimialan parhaat kohteet. Samalla korostuu sijoitussalkun monipuolisuuden tärkeys, koska sijoitussalkussa yleensä tarvitaan vähintään puolen tusinaa menestyviä sijoitusteemoja riittävän toimialahajautuksen varmistamiseksi.

Yritysanalyysien laatimisesta:

Yritysanalyysi perustuu tavallisesti yritysten tuloslaskelmiin, taseisiin ja kassavirtoihin. Olen tottunut katsomaan tuloslaskelmista 4 viimeistä vuotta ja niistä erityisesti viimeiset trendit ja yrityksen liikevaihdon sekä nettotuloksen kehitykseen.

Liikevaihdon lisääminen on yrityksille vaikea tehtävä, koska kilpailussa menestyminen edellyttää huippuosaamista tai nerokkaita keinoja kilpailussa. Paikalleen pysähtyneet yritykset yleensä toimivat vaikealla toimialalla, joten tämäkin on syytä ottaa huomioon toimiala- ja teemavalinnoissaan.

Yrityksen tuloksen kehittyminen ja erityisesti tulosnäkymät kannattaa ottaa selville huolellisesti hyvän yritysanalyysin keskeisenä tehtävänä. Parhaita sijoituksia ovat yleensä parhaiten tulostaan parantavat ja hyvin kannattavat yritykset. Täten yrityksen osakekohtaisen tuloksen (EPS-kasvun %-luku vuosittain tai kvartaaleittain) kasvu on keskeisen tärkeä tulosmittari, koska se kertoo selkeästi yrityksen menestyksestä ja takaisinostettujen osakkeiden määrästä.  Markkinaosuuden kasvusta kertoo taas parhaiten liikevaihdon kasvu. Molemmat näistä menestystekijöistä ovat suotavia menestystä etsittäessä. Markkinaosuus kertoo enemmänkin yrityksen strategian menestyksestä.Juu

Pelkkä nettotulos ei yleensä kerro kaikkea, vaan se kannattaa myös suhteuttaa omaan pääomaan. Saadaan yrityksen oman pääoman tuotto (Return on Equity = ROE-%), joka amerikkalaisen mitan mukaan on hyvä ylittäessään 15 % vuosittain. Vain uhkarohkeat sijoittavat yrityksiin, joilla oman pääoman tuotto on negatiivinen. Amerikkalaisilla yrityksillä saattaa olla ongelmana omien osakkeiden ostoista usein harhainen ROE-%-luku, jolloin olisi parempi selvittää ROI-%-luku ja sen kehittyminen.

Taseita tutkin lähinnä selvittäen yrityksen velkaantumista, sillä ylivelkaisia yrityksiä yleensä kannattaa vältellä. Yrityksen kassavirrat ovat siksi kiinnostavia, että niiden avulla selviää ”vapaa” kassavirta. Jos se on kasvussa, niin rahavarat paremmin riittävät kiristyvässä kilpailussa ja yrityksen kehittämisessä. Jos vapaa kassavirta on kehittymässä negatiiviseksi, on se huono merkki yrityksen rahavarojen riittävyydestä tulevina vuosina.

Vaikeimpia asioita yritysanalyysissä ovat tunnusluvut ja niiden tulkinta: Tunnusluvut saattavat olla keskenään ristiriidassa, jolloin niitä pitää priorisoida. Yleensä kannattaa vältellä ”kalliita osakkeita” esimerkiksi P/E-luvuilla mitattuna. Toisaalta hyvää yritystä ei saa ostettua halvalla, jolloin paremmin kannattavista yrityksistä kannattaakin maksaa isompaa hintaa. Kiinnostavimpina pidän sellaisia yrityksiä, joista saa tulosennusteita. Onneksi amerikkalaisista ja saksalaisista yrityksistä saa hyvin tulosennusteita.

Tunnusluvut ja niiden oikea tulkinta ja priorisointi on tärkeä osaamisalue:

Yritysten analysointi ei tapahdu tyhjiössä, vaan osakkeiden pörssimenestys on kiinteä osa yritysanalyysiä. Yleensä sijoittajat suosivat osakkeita, joilla on ollut hyvä menestys osakemarkkinoilla. Juuri tästä johtuukin markkinoilla ”momentum”-ilmiö, kun sijoittajat uskovat aiemmin menestyneiden osakkeiden hinnan nousuun jatkossakin. Kun yritysanalyysissä tärkeä osuus on verrata toisiinsa eri toimialoilla olevia yrityksiä, niin tärkeää on paitsi osakkeiden hintakertoimet, myös niissä tulevan ja menneen ajan painotus.

Emme mahda mitään menneisyydelle, vaan katseen on oltava myös tulevassa ajassa. Samalla tavoin tulevan ajan hintakertoimet suhteessa menneen ajan kertoimiin kertovat parhaiten osakkeiden ja vastaavien yritysten näkymistä. Sijoittajien kannattaa keskittyä niihin teemoihin, joita valtamedia pitää todella käänteentekevinä. Tekoälyä arvostelevat turhaan monet, vaikka näkevät sen ryminällä muuttavan jo nyt pilvipalveluita ja vievän yritysten IT- palveluita vauhdilla eteenpäin.

Annan arvoa varsinkin niille tunnusluvuille, jotka perustuvat yrityksen kasvuun ja osakkeen tulevan ajan arviohintoihin samalla kertaa. Tällainen kiinnostava tunnusluku on esimerkiksi PEG eli osakkeen Price Earnings Growth-mittari. Se kertoo osakkeen hinnan suhteessa yrityksen lähiajan tuloskasvuun.  Myös on osattava erottaa menneen ajan hintakertoimet tulevan ajan kertoimista ja osata tulkita tulevaa ja mennyttä aikaa arvostaen tulevan ajan näkymiä. Varsinkin yritysjohdon ohjeistukset ovat arvokkaita ja niitä saa pörssimääräysten mukaan neljästi vuodessa. Uusimmat raportit ja uutiset ovat parasta lukemista jonkun yrityksen näkymiä selvitettäessä.

Yhteenveto:

Kokenutkin sijoittaja saattaa olla ymmällä, mitkä asiat markkinoilla ovat kiinnostavimpia ja mitkä asiat ovat kulloinkin ovat vähemmän tärkeitä. Itse olen teemasijoittaja, joka teemojen sisällä haluaa erottaa jyvät akanoista yritysanalyysien avulla. Yritysanalyysit helpottavat osakevalintojani, joka lienee yksi tärkeimmistä sijoittajan osaamisalueista. Ne ovat niin seikkaperäisiä, että niiden avulla aloittelijakin pääsee tutustumaan  Amerikan suurille markkinoille yritysten näkymien ja tunnuslukujen avulla onnistuen paremmin valinnoissaan.

 

Tapio Haavisto, sidonnaisuuteni:

Olen Suomen Sijoittajaopastus Oy:n toimitusjohtaja ja sijoitusneuvoja

palvelumme löytyvät verkkokaupasta:  siopkirja.fi

Osakepoiminta Yritysanalyysit

One thought on “Yritysanalyysit sijoittajien työkaluina

  1. Sanot: “Varsinkin yritysjohdon ohjeistukset ovat arvokkaita”

    Olen seurannut näitä yritysjohdon ohjeistuksia ja ilahtunut siitä miten selkeitä, ytimekkäitä ja oikeaan osuvia nuo ohjeet ovat.
    Toimitusjohtajan tulee näiden ohjeistusten avulla antaa mahdollisimman oikea kuva yrityksen tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Ja tämä tuntuu toimivan.

    Yritysjohto (toimitusjohtaja) on usein paremmin perillä yrityksensä tilasta ja näkymistä kuin yritystä ulkopuolelta seuraava analyytikko.

Vastaa

Related Posts