Skenaariotyöskentely on yritysten strategiatyön ajankohtaisteema
Vaihtoehtoisten tulevaisuusskenaarioiden hahmotteleminen ei ole suuntaa näyttävää johtamista. Se on selviytymisstrategioiden luomista silloin kun yrityksen, instituution tai valtion ympäristö on kaoottisessa muutoksessa. Eva:n skenaariotyöskentely ”Rajuilman rajalla” näyttää mallia siitä mitä skenaariotyöskentely on parhaimmillaan. Sen pääviesti on selvä. Suomen valtion toimintaympäristö on kaoottinen ja pitää varautua monenlaisiin muutoksiin. Tarvitaan varautumista, huoltovarmuutta ja ystävyyssuhteiden luomista.
Eva näkee Suomen valtion toimintaympäristössä seuraavat vaihtoehtoiset skenaariot:
- Diilien peli: Trumpin diilit onnistuvat, ja tulitauko Ukrainaan syntyy nopeasti. Kauppasodat vältetään kahdenvälisillä sopimuksilla, diileillä, joihin sisältyy talouden lisäksi turvallisuus- ja maahanmuuttokysymyksiä. Tuottavuuskasvu on nopeaa Yhdysvalloissa ja EU hyötyy talouden imusta. Kiinan kehitys yskii. Suomi hyötyy Yhdysvaltojen imusta ja löytää uusia vientimarkkinoita.
- Maailma tulessa: Kiina päättää ratkaista Taiwanin kysymyksen väkivalloin. Samanaikaisesti Venäjä eskaloi Ukrainan sotaa valmistelemalla taktisen ydinaseen käyttöä, minkä länsi kykenee kuitenkin viime hetkellä estämään. Seuraa ohjusiskuja Naton ohjustukikohtiin Puolaan ja viides artikla aktivoidaan. Tulevina vuosina globaalissa etelässä leimahtaa useita sijaissotia ja maailma jakautuu hiljalleen kahteen blokkiin, itään ja länteen, liittolaisineen. Uusi kylmä sota on alkanut.
- Markkinoiden kaaos: Trumpin diilit ja ”America First” -politiikka epäonnistuvat ja maailma ajautuu kauppasotien kierteeseen. Luottamus dollariin murenee ja luottojohdannaiset laukeavat maksuun. Seuraa velkakriisi, jonka seurauksena on finanssikriisi. Kiinan talousmalli romahtaa ja Eurooppa kohtaa siirtolaisaallon. Euroopan yhtenäisyys murenee ja EU hajoaa pohjoiseen, eteläiseen ja itäiseen leiriin. Suomi liittyy osaksi Venäjä-kriittistä
pohjoista leiriä tukeutuen Pohjoismaihin, Itämeren valtioihin, Isoon-Britanniaan ja Saksaan. - Uusi järjestys: Yhdysvallat kääntyy sisäänpäin ja Kiina ottaa johtoaseman diplomatian kautta. Trumpin protektionismi ja diilinteko eivät innosta EU:ssa ja Euroopan kauppasuhteet Kiinan kanssa lähentyvät. Kiina painostaa Venäjän rauhaan Ukrainassa, ja maa eristetään maailmanpolitiikan häiriköksi. EU:n kilpailukyky vahvistuu ”Brysselin ja Pekingin konsensuksen” pohjalta. Eurooppa ”kasvaa aikuiseksi”, omavaraisemmaksi ja yhtenäisemmäksi.
Skenaariotyö auttaa kun ympäristö on vaikeasti ennustettava
Skenaariotyötä tekevät tällä hetkellä monet muutkin kuin Eva. Euroopan ja USA:n keskuspankki ovat molemmat kertoneet, että heidän malleissaan otetaan huomioon skenaariot ja kehitetään valmiiksi selviytymisstrategiat (keskuspankkipolitiikat) kutakin skenaariota varten. Puolustusvoimien ja huoltovarmuusorganisaatioiden suunnittelu on aina perustunut skenaariotyöskentelyyn. Suunnitelmia on tehty monia riskiskenaarioita varten. Nyt maailma on kaoottinen ja näitä skenaarioita joutuvat tekemään valtiot, yritykset ja monet instituutiot. Varautuminen on nyt päivän teema.