Markkinakatsaus: Yhdysvallat on sittenkin hypen kourissa
Vielä viikko sitten näytti siltä, ettei Trumpin veroale buustaakaan jenkkipörssejä uusiin korkeuksiin, mutta viime viikolla ralli otti taas vauhtia vähän henkeä vedettyään. Veroalen vaikutukset ovat yhä hämärän peitossa ainakin minulta, mutta tekniseltä kannalta isot indeksit ovat jo ylikuumentuneempia kuin kertaakaan tällä vuosituhannella. Atlantin takana kurssit ja indikaattorit kiipeävät sellaisella kulmakertoimella, että esimerkiksi kova ralli 2006 – 2007 juuri ennen finanssikriisiin kulminoitunutta pörssiromahdusta on tähän verrattuna puuhastelua.
Fedin sinänsä odotetut koronnostot ja lupaukset seuraavista eivät markkinoita hetkauttaneet. Yhdysvaltojen taloudella epäilemättä menee lujaa, mutta samoin tekee Eurooppa, ja silti kurssit ovat täällä jatkaneet korjausliikettä. Yhtä dramaattista eroa Euroopan ja USA:n kurssikehityksen välillä ei usein näe muutaman kuukauden aikavälillä.
Omalta kannaltani on surkuhupaisaa, että otin trendisalkkuuni pienen shortin juuri SP500:een, koska odotin korjausliikkeen koskevan etenkin Yhdysvaltoja – siellähän kesän korjausliike jäi vaatimattomaksi toisin kuin Euroopassa. Vaan Trump ja hype iskivät.
USA:ssa indeksit ja tähtiosakkeet ovat jo hurjasti hinnoiteltuja. Tällainen euforia on tyypillistä kuplille. Yksittäisten osakkeiden kohdalla näitä hysteerisiä nousuja – ja sen jälkeisiä romahduksia – näkee jatkuvalla syötöllä. Kaava on aina sama: ostomania iskee kurssin noustessa, spekulaattorit syöksyvät haaskalle – mutta heistä itsestään tulee haaskaa, kun osakkeen hinta karkaa käsistä ja kohta alkavat täyspäiset omistajat ladata niitä salkuistaan pois.
Tästä on oiva esimerkki vaikkapa saksalainen robotiikkayhtiö Kuka, jota ostaisin salkkuuni jos hinta sattuisi kohdalleen ja siksi sitä seuraan. Sen kurssissa näkyy hypen dynamiikka muutamaan kuukauteen tiivistettynä. (Ei ole muuten vieläkään mielestäni ostokelpoinen hintansa puolesta).
https://www.reuters.com/finance/stocks/chart/KU2G.DE
Samaan syndroomaan kuuluu bitcoinin kaltaiseen pyramidihuijaukseen riehaantuminen. Kukan kurssikäyrä indikoi myös bitcoinin tulevaa kehitystä, en tosin tiedä millä aikavälillä.
https://www.tradingview.com/chart/?symbol=BITSTAMP:BTCUSD
Onhan noita omien amerikkalaisten osakkeiden kursseja tietysti hauska vilkaista salkussaan, mutta en tällä kokemuksella ja osinkosijoittajana siitä pompi riemusta, elleivät kurssit indikoi myös tulosten ja osinkojen kehitystä. Joidenkin kuten Boeingin kohdalla näin on käynytkin, mutta muiden osalta sen näkee sitten. En tosin ole huolestunutkaan samasta syystä – hyvät osinkoyhtiöt eivät suhdanteista kauheasti piittaa. Pitkien sijoitusten kanssa en hermoile nyt enkä muulloinkaan. Enkä kuplaosakkeisiin koske.
Mutta tätä tahtia laskumarkkina lähestyy Yhdysvalloissa paljon nopeammin kuin syksyn alussa ounastelin, en tosin senkään aikataulua vielä ennustele. Indeksit ovat niin rankasti hinnoiteltuja, että paluu todellisuuteen on edessä ennen pitkää, viimeistää korkojen noustessa riittävästi. Ja jos talous kuumenee sitä tahtia kuin pörssit indikoivat, niin korot nousevat odotettua nopeammin.
Jos talous ei taas kuumene pörssien tahdissa, niiden ylihinnoittelu paljastuu vielä räikeämmäksi, koska ylikuumentuvassa taloudessa yhtiöiden tuloksetkin toki aikansa kasvavat vauhdilla. Mutta mitä rajumpi on noususuhdanne, sen nopeammin se tavallisesti päättyy, koska talouden perustekijät, ennen kaikkea tuottavuus, eivät kehity harppauksittain toisin kuin markkinat.
Itselläni on pieniä ostotarpeita Atlantin molemmin puolin, mutta en osaa oikein tehdä niiden kanssa toistaiseksi mitään. Odotan edelleen korjauksen jossain kohtaa tulevan USA:ssakin, ja luultavasti se vaikuttaa Eurooppaankin. Hypeen en joka tapauksessa lähde mukaan, vaan odotan sopivia ostopaikkoja, vieköön se minkä sitten viekin.
Kommentit