Äitien tekemää rahaa

Lapsen syntymä on ensimmäisiä merkittäviä taloudellisia notkahduksia naisen elämässä. Tulotaso tippuu merkittävästi jo lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana. Jos kotona ollaan useampia vuosia, menetetty tulokertymä on huimaa luokkaa. Monet ovat valmiita kärvistelemään pienimmilläkin tulovirroilla lasten ollessa pieniä, koska ajattelevat tämän olevan väliaikaista. Mietin miksi näin on ja jos se on elämässämme totisinta totta ainakin tämän kerran niin emmekö usko, että se voisi tapahtua myös uudestaan?

Kun puhuimme mieheni kanssa vuosia sitten lasten hankinnasta, hänellä oli vakiovastaus asiaan: ”Sitten, kun talous on kunnossa.” Meidän tapauksessa tämä tarkoitti tarpeeksi suuren varallisuuden luomista. Koska molemmat ovat toimineet yrittäjinä valmistumisestaan lähtien, olimme tottuneet säännöllisen epäsäännöllisiin tuloihin. Olimme eläneet hetkiä, jolloin rahaa ei tullut mistään talouteemme ja ymmärsimme, että niin voi käydä myös tulevaisuudessa. Tavoitteena oli siis luoda varallisuutta, jonka tuotoilla maksetaan elämisen kustannuksia.

Useampikin valmennettavani on sanonut minulle, ettei vain ole tullut ajatelleeksi sijoittamista. Jos ympärillä kaikki ovat töissä ja maksavat asuntolainaansa ja puheissa ei edes käy sijoittaminen, se ei tule helposti itsellekään mieleen yhtenä mahdollisuutena varmistaa tulovirtoja. Viimeisten vuosien aikana talouden tapahtumat ovat tulleet lähemmäksi meitä kaikkia. Koska tasainen tulovirta ei olekaan enää niin itsestäänselvyys, monelle tulevaisuus on taloudellinen painajainen.

Tämän takia minua ihmetyttää, että Suomessa olet itse piru tai ainakin siitä seuraava, jos haluat kerryttää itsellesi omaisuutta. Kuitenkin se on yksi oleellinen tapa suojautua taloudellisia takapakkeja vastaan ja kustantaa hetkellisiä taloudellisia menetyksiä. Onko tosiaan parempi, että ihmiset elävät taloudellisesti koko ajan vaakalaudalla ja kun yksikin isompi aalto tulee, niin koko laiva uppoaa vai keräävät itselleen varallisuutta? Tässä yhtälössä naiset ja äidit ovat tärkeässä roolissa. Äitien tekemä raha ja varallisuus ovat yhtä tärkeitä kuin isienkin.

Menestystä viikkoosi,
Terhi

www.menestysseminaari.com

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On