Alhainen reaalikorko on lahjomaton merkki yhteiskunnan kehityksen pysähtymisestä

Reaalikorko (korkotaso vähennettynä inflaatiolla) on nollan tuntumassa tai jopa negatiivinen ja vakuudellista lainaa saa prosentin marginaalilla. Mitä tämä merkitsee yhteiskunnalle, jos tilanne jatkuu?

Alhainen korkotaso ohjaa investoimaan kestävään ja heikosti tuottavaan

Muutokset tulevat vähitellen ja ne ovat merkittäviä. Yksinkertaisin ja ilmeisin muutos liittyy asioihin, joita yhteiskunnassa rakennetaan. Sellaiset projektit, jotka vaativat paljon pääomaa ja joiden vuosittainen tuotto on pieni, tulevat järkeviksi. Kannattaa rakentaa moottoriteitä, sähkönsiirtoverkkoa, Tallinna tunneli, komeita rakennuksia, museoita ja linnoja; sellaisia kohteita, joita jälkipolvet ihailevat. Poissa on 60- 70- lukujen funktionaalinen tehokas rakentaminen ja tilalle tulee taas keskiaikainen tapa rakentaa kaunista ja kestävää, sellaista joka vaatii paljon pääomaa ja joka tuottaa heikosti, mutta varmasti ja pitkän aikaa.

Tuottavat investointikohteet puuttuvat

Kaikki muutokset eivät ole positiivisia vaikka yhteiskunnassa rakenneteaankin kestävää ja kaunista. Kolikolla on julma kääntöpuolensa. Alhainen reaalikorkotaso indikoi sitä, että yhteiskunnassa ei ole hyvin tuottavia kohteita, johon investoida. Bruttokansantuote ei jostain syystä kasva. Joko väestönkasvu on heikkoa tai sitten teknologia ei tarjoa enää kiihtyvällä vauhdilla uusia, ihmisten rahallisesti arvostamia innovaatioita. Yhteiskunnan kehitys on pysähtynyt. 

Samanlaisia tilanteita on ihmiskunnan historiassa ollut aiemminkin. Kasvu perustui vielä muutama vuosisata sitten väestönkasvuun. Uusia innovaatioita tuli hitaasti, jos ollenkaan, ja väestönkasvukin oli ailahtelevaa ja itse asiassa varsin hidasta, ehkä noin 0,2% / vuosi. Tuotantoon ei kannattanut investoida, kun uutta tuotantoa tarvittiin lisää vain tuo 0,2% / vuosi ja asuntojakaan ei tarvittu sen enempää. Investoinnit kohdistuivat paremman puutteessa temppeleihin ja hulppeisiin kartanoihin – kestävään ja kauniiseen, jossa raha varmasti säilytti arvonsa. Mutta heikko kasvu tarkoitti ajoittaista nälänhätää, ennenaikaisia kuolemia, ihmishengen väheksymistä ja ihmisen nöyryyttä vaikeuksien edessä. Kaikki asiat eivät olleet paremmin.

Korkea korkotaso indikoi yhteiskunnan nopeaa kehittymistä

Nykyinen alhainen korkotaso ei ole vielä indikaatio siitä että siirtyisimme takaisin keskiaikaan, mutta kyllä siinä jotain saman suuntaista tendenssiä on. Korkotaso on kuitenkin pettämätön mittari yhteiskunnan dynaamisuudesta. Jos korot ovat korkealla on se merkki siitä että tapahtuu uutta ja kannattaa sijoittaa uuteen ja sen tekemiseen. Kaiken vanhan, esimerkiksi käytettyjen asuntojen hinnat, ovat silloin edullisia ja uudessa on vetovoimaa. Se on varma merkki siitä että yhteiskunnassa tapahtuu ja muutosprosessi on käynnissä.  Uusia -insitituutioita, -yrityksiä, -tuotteita ja tekemistä arvostetaan enemmän kuin vanhaa ja siksi nuoret ja dynaamiset ihmiset panostavat tuon uuden luomiseen. Yhteiskunnassa tapahtuu ja muuttuu.

 

Related Posts