Ruotsi on itäeuroopassa

DI:n sivuilla kirjoittaa analyytikko Peter Malmqvist ruotsin kruunun heikkoudesta. Selvästikin Ruotsi on nykyään osa itä-eurooppaa. Vertaillaanpa miten euron kurssi on muuttunut suhteessa eri valuuttoihin vuoden 2008 tammikuusta:

Venäjän rupla:+30%
Puolan zloty:    +28%
Unkarin floriini: +17%
Romanian leu:   +16%
Ruotsin kruunu:  +14%

 

Tämä siitä huolimatta että inflaatio on pysynyt kurissa, valtiontalous tasapainossa ja kauppatase positiivinen. Nyt euroopan laitamaiden pieniin valuuttoihin ei luoteta. Aivan sama mitä fundamentit sanovat. Silti tuntuu että irtisanomisuutisia länsi- (vai oliko se sittenki itä-) naapurissa on aivan samassa mittakaavassa kuin meillä. Kyseessä on tietenkin mutu, joka voi myöhemmin osoittautua vääräksi.

Onko siis onni että kuulumme euroalueeseen? Vai onko vahva euro rankaissut vientiteollisuuden kilpilukykyä Ruotsi pahemmin? Ainoa suora sormenosoitus Ruotsin suuntaan lehdistössa jonka minä muistan on tullut sahureilta.

Milla tasolla mahtaisi markka nykyään "kellua" jos olisi käytössä?

 

 

One thought on “Ruotsi on itäeuroopassa

  1. Rajua pudotusta

    Hmm, ennakkotietojen mukaan Ruotsin BKT tippui Q4/2008 vuositasolla 4.9%. Kaksi kertaa rajummin kuin Suomen. Ehkä heikolla kruunulla kuitenkin on syynsä.

Comments are closed.

Related Posts