Asunnon voi hyvin vuokrata itse, ilman vuokranvälityksen apua

Asunnot ja metsä

Asunnon voi vuokrata itse ilman vuokranvälitystoimiston apua. Vuokraaminen onnistuu yleensä hyvin. Seuraavassa muutamia huomioitavia seikkoja:

  1. Vuokrasopimus voidaan tehdä toistaiseksi voimassa olevaksi, määräajaksi tai niin että vuokrasopimus jatkuu määräajan jälkeen toistaiseksi voimassa olevana.
  2. Kumpikin osapuoli voi hyvästä syystä irtisanoa sopimuksen myös määräjan kuluessa. Vuokralaisen sairaus tai pakollinen muutto toiselle paikkakunnalle voivat olla vuokralaisen kohdalle tulevia pakottavia syitä. Vuokranantaja on tällöin oikeutettu kohtuulliseen korvaukseen, mutta ei yleensä koko määräaikaisen sopimusajan vuokraan. Kohtuullisesta korvauksesta kannattaa sopia vuokranantajan ja vuokralaisen välillä.
  3. Kun asunto vuokrataan useammalle henkilölle, niin vuokrasopimus voidaan tehdä yhden henkiön kanssa, joka ottaa vuokrasopimuksen kaikki velvoitteet kontolleen ja ottaa muut vuokralaiset alivuokralaisikseen. Toinen vaihtoehto on merkitä kaikki vuokralle tulevat henkilöt vastuullisiksi vuokralaisiksi.  Vuokranantajan kannattaa välttää tekemästä erillisiä sopimuksia kunkin vuokralaisen kanssa. Erilliset sopimukset johtavat vuokranantajan kannalta hankalaan tilanteeseen silloin, kun joku vuokralaisista muuttaa pois.
  4.  Vuokrasopimus on syntynyt, kun toinen osapuoli on hyväksynyt toisen tekemän, yleensä kirjallisen, tarjouksen asunnon vuokraamisesta.  Hyväkyminen voidaan tehdä esimerkiksi sähköpostilla tai millä tahansa muulla sähköisellä tai kirjallisella tavalla. Vuokrasopimuksen allekirjoitus on tärkeä vahvistus asialle, mutta sopimus on tosiasiallisesti syntynyt jo kun vuokranantajan tarjous on hyväksytty.
  5. Mahdollisesta tupakointikiellosta kannattaa sopia kirjallisesti myös esimerkiksi lasitetun parvekkeen osalta. Ei tule kiistanalaisia epäselviä alueita kun on etukäteen sovittu.
  6. Vuokranantajan kannattaa yleensä tarkistaa tulevan vuokralaisen luottotiedot. On myös mahdollista vaatia että vuokrasuhteelle on erillinen takaaja, joka takaa vuokranmaksun.
  7. Kannattaa aina sopia vuokravakuudesta. Sopiva vuokravakuus voi olla esimerkiksi kahden kuukauden vuokra. Tarkista että olet saanut vuokravakuuden ennen kuin luovutat asunnon.
  8. Vuokrasopimuksessa kannattaa mainta, että vuokralainen ottaa kotivakuutuksen. Aina voi sattua esimerkiksi tahaton vesivahinko, josta tulee vahinkoa taloyhtiölle. Kotivakuutus estää tällaisia tapauksia koitumasta vuokranantajan harmiksi.
  9. Tee sisään- ja ulosmuuttotarkistukset yhdessä vuokralaisen kanssa. Ota myös valokuvat huoneistosta ennen vuokrasuhteen alkamista.
  10. Käytä vuokrasopimuksessa kirjallista vuokrasopimuspohjaa. Löydät hyvän pohjan kun googlaat hakusanalla ”vuokrasopimuspohja”. Täyttäkää pohja huolellisesti vuokralaisen kanssa. Kannattaa mainita mitä on sovittu kotieläimistä, tupakoimisesta, vuokran korottamisesta ja kaikesta oleellisesta.

Vuokralainen on vuokranantajan asiakas, jota kannattaa kaikissa asuntoa koskevissa pulmissa auttaa. Silloin kaikki yleensä sujuu hyvin kun ihmiset auttavat ja ymmärtävät toisiaan. Kaikista asioista kannattaa aina yrittää sopia.

Asunnon vuokraaminen on kohtuu helppoa, eikä siihen liittyvää paperityötä kannata pelätä. Jos kuitenkin haluat tehdä asuntosijoittamisen vaivattomaksi, voit käyttää vuokravälitysyrityksiä. Heidän palkkionsa on yleensä noin kuukauden vuokra. Palvelu toimii avaimet käteen -periaatteella eikä sinun ei tarvitse muuta kuin allekirjoittaa toimeksiantosopimus ja vuokravätysyritys hoitaa kaiken muun puolestasi. Suurimmat vuokravälitysyritykset takaavat ensimmäisen vuoden vuokratulosi ja tämä tekee vuokranvälityksen käyttämisestä turvallisempaa.

Asunnon voi vuokrata itse, jos on valmis näkemään hieman vaivaa. Hyvässä kaupungissa sijaitsevaan asuntoon saa nopeasti vuokralaiset, kunhan asunnon vuokra on alueen yleisen vuokratason mukainen. Ilmoitus Oikotiellä, Vuokraovessa tai muussa verkkopalvelussa riittää. Pitää kuitenkin yrittää olla tarkkana vuokralaisen valinnan suhteen.

Kuvan lähde: wikimedia

 

 

 

 

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan