Asunnon vuokraaminen kimppakämpäksi monimutkaistuu

Asuntojen vuokraaminen opiskelijoille kimppakämpäksi hankaloituu elokuun alusta alkaen. Vuokranantaja ei voi enää tehdä yhteistä vuokrasopimusta kimppakämppään tulevien vuokralaisten kanssa siten että vuokralaiset ovat yhteisesti vastuussa siitä että vuokra tulee maksetuksi. Vuokrasopimus tehdään jatkossa vain yhden opiskelijan kanssa, joka sitten alivuokraa asuntoa edelleen kavereilleen. Vanhatkin kimppakämppä vuokrasopimukset pitää uusia.

Syynä muutokseen on Kela. Opiskelijat siirtyvät elokuun alusta alkaen yleisen asumistuen piiriin ja Kelan ohjeistuksen mukaan opiskelijat kuuluvat samaan ruokakuntaan jos he ovat vuokrasopimuksen mukaan yhdessä vastuussa koko asunnon vuokrasta. Eikä opiskelijan ole järkevää kuulua samaan ruokakuntaan (eli käytännössä perheeseen) muiden opiskelijoiden kanssa. Monet tuet riippuvat ruokakunnan yhteisistä tuloista.

”Eri ruokakuntaan taas kuuluvat erillisellä vuokrasopimuksella osan asunnosta vuokranneet henkilöt sekä päävuokralainen ja alivuokralainen. Lähisukulaiset ja avopuolisot kuuluvat sopimuksen tyypistä riippumatta samaan ruokakuntaan”, tiivistää Suomen Vuokranantajat ry:n neuvontalakimies Kaisa Kangasniemi

Alivuokramalli toimiva vuokranantajan näkökulmasta

Alivuokramallissa vuokranantaja tekee vuokrasopimuksen vain yhden henkilön kanssa, ja tämä päävuokralainen tekee yhden tai useampia alivuokrasopimuksia muiden asuntoon muuttavien kanssa. Päävuokralainen maksaa vuokranantajalleen koko vuokrasopimuksen mukaisen vuokran ja alivuokralaiset maksavat puolestaan oman alivuokrasopimuksensa mukaisen vuokran alivuokranantajalleen eli päävuokralaiselle.

”Päävuokralainen vastaa kokonaisuudessaan vuokranmaksusta vuokranantajalle, vaikka joku alivuokralaisista ei maksaisi omaa vuokraansa. Päävuokralaisen on mahdollista sisällyttää kantamansa riski alivuokralaistensa maksukyvystä näiltä perimäänsä vuokraan. Muistettava on kuitenkin, että jos päävuokralainen perii alivuokralaisiltaan vuokraa enemmän kuin hän itse maksaa vuokranantajalle, syntyy hänelle verotettavaa pääomatuloa. Pääomatulo voi puolestaan vaikuttaa päävuokralaisen asumistuen määrään”, Kangasniemi kertoo.

Erilliset vuokrasopimukset aiheuttavat vuokranantajalle riskin vuokratulon menetyksestä

Toisena vaihtoehtona on tehdä kaikille vuokralaisille erillinen vuokrasopimus. Erillisiä vuokrasopimuksia käyttäessään vuokranantajan tulee tiedostaa riski tilanteesta, jossa ainoastaan osa huoneistosta on vuokrattuna jonkun vuokralaisista irtisanoessaan oman sopimuksensa.

”Erillisillä vuokrasopimuksilla huoneiston vuokranneet ovat vastuussa ainoastaan oman sopimuksensa mukaisesta vuokrasta ja he voivat irtisanoa sopimuksensa erikseen. Vuokrasopimuksiin voidaan kuitenkin ottaa ehto, jonka mukaan vuokralaiset vastaavat yhdessä yhteisessä käytössä olevien tilojen huolellisesta hoidosta ja kunnossapidosta”, Kangasniemi neuvoo.

 

Kuvan lähde: Wikimedia commons

Related Posts

Sijoittaminen Talous

Omat Rahat Katsaus: Markkinoilla tunnelinäkyä

Mailmataloutta uhkaavat useat vaarat. Toisaalta lähi-idän sotaisa tilanne ja toisaalta Trumpin tullit. Hämmästyttävää kyllä pörssikursseista tätä ei voi nähdä. USA:n työllisyys ja inflaatioluvut ovat pysyneet

"Minä voinkin ottaa nämä rahat"
Yhteiskunta

Mikro- ja makrotason horisontaaliset tulonsiirrot

Terve yhteiskunta pitää huolta kaikista jäsenistään. Siihen tarvitaan myös tulonsiirtoja. Perinteisesti oikeistossa tulonsiirtoja pyritään kutistamaan kun taas vasemmistossa niitä halutaan lisätä. Tulonsiirrot ovat tarpeellisia, mutta

Sijoittaminen

Suomalaisten yritysten tunnusluvut löytyvät piksun työkalut valikosta

Suomalaisten yritysten tunnusluvut on laskettu valmiiksi piksun TYÖKALUT -> ARVOSTUSKERTOIMIA sivulle:

S/P%  =  (S)ales per (P)rice.    Liikevaihto suhteessa markkina-arvoon (milj.) prosentteina. Joidenkin yritysten tekemä lisäarvo