Asuntojen hinnat uhkaavat ensi vuonna laskea

  Hypo:n asuntomarkkina-analyysi Q4/2012:

Metropolialueella asuntojen reaalihinnat nousevat, muualla laskevat. Vuoden vaihteessa nouseva varainsiirtovero, keskustelu lainakatosta ja tiukentuvista lainaehdoista ja hiipuva rakentaminen ovat aiheuttaneet loppuvuoden nousupiikin asuntomarkkinoiden ilmapuntariin.

Hypon asuntomarkkinoiden ilmapuntari (Lähde: Hypo)

Loppuvuoden asuntomarkkinat ovat talousympäristöön nähden varsin vilkkaat. Uusasuntotuotantoa myydään veroedun varjolla tuotantoa kovaa vauhtia. Vuoden vaihteessa voimaan tuleva varainsiirtoveron nousu vaikuttaa nimenomaan uusien asuntojen menekkiin merkittävästi ja samoin myös keskustelu lainaehtojen tiukentumisesta ja lainakatosta ovat saaneet ostajat liikkeelle.

Ongelmat pääkaupunkiseudun metropolialueen asuntomarkkinoilla kasvavat. Kaikki muutokset näyttävät vain heikentävän tilannetta, korjaustoimia ei näkyvissä. Ensi vuoden näkymiä ei pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoille voi millään pitää kovin hyvinä. Toki korkotaso tulee edelleenkin olemaan ennätys alhaalla mutta kaikki muut tekijät ovatkin sitten jo negatiivia. Korkea hintataso, miinusmerkkinen reaaliansiokehitys, hiipuva asuntotuotanto niin omistus- kuin vuokra-asunnoissa, liian nopean velkaantumiskehityksen katkaiseminen, kasvava työttömyys, heikko usko talousnäkymiin jne.

Tyypillistä on kun Helsingissä tonttipulaa yritetään ratkaista esim Pakilan peltojen kaavoittamisella pientalo-tuotantoon, vastustajista ei pulaa näytä olevan. He kaikki varmaankin asuvat hyvin.
Olisi jo korkea aika saada tekoja ongelmien ratkaisemiseksi. Lisää tuotantoa, lisää tontteja, lisää kilpailua, lisää normitalkoita.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija