Euroalueen kuluttajien luottamus on hyvällä tasolla

Kuluttajien luottamuksella on vahvaa korrelaatiota pörssikursseihin.

Euroalueen kuluttajien luottamus on vuoden 2012 Kreikka kriisin jälkeen elpynyt. Kehitys on ollut Suomessa hitaampaa, mutta tämä vuosi on jo parempi. 

Pörssikurssit ovat seuranneet perässä. Oheisessa kuvassa on Suomen pörssin markkina-arvo (Suomen Pankin mukaan), joka on vuodesta 2012 alkaen vähitellen hivuttautunut ylöspäin.

Mikä on suunta jatkossa? Vastaus löytyy luultavasti tämän kuvan ulkopuolelta, muista tekijöistä. Makrotalous, maailmankauppa, erilaiset kriisit ja keskeisissä valtioissa tehtävät rakenteelliset uudistukset määräävät kehitystä.

Euroalueella on tehty joitakin rakenteellisia uudistuksia ja niiden seurauksena muille lisärvoa tuottavat yrittäjät, työntekijät ja ihmiset saavat suurempaa arvonantoa ja rahallista osuutta tuotoksesta. Tämän talouden perusmoottorin toimintaa on ajateltu parantaa jopa Suomessa vaikka kilpailukykysopimus ei vielä pureudukaan tähän perusongelmaan. Kilpailukykysopimuksella alennetaan palkkoja tasolle, jonka talouden perusmoottorin toiminta sallii. Eläkeiän nosto (vähentää eläkekuormaa) ja ansiosidonnaisen työttömyyden tukemisen vähentäminen ovat toimenpiteitä, joilla parannetaan talouden perusmoottorin toimintaa.

Related Posts

Yhteiskunta

Suomen aseteollisuudesta

Nato-ratkaisun jälkeen Suomessa olisi kaikki syyt kiinnittää huomiota otsikon aiheeseen. Totean, että jotkut faktat saattavat yllättää, mutta ne on taatusti dokumentoitu.

1) Suomen ”köyhyys”

Sotahistoriaamme on kirjoitettu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com