Eurostoxx50 futuurit: ylituottoa pitkillä juoksuajoilla?

Jos tarkastelemme eurostoxx50-futuurien markkinahintaa havaitsemme että pidemmän juoksuajan futuurit ovat yleensä halvempia:

Eurostoxx futuuri syyskuu 2014 (FESXU4) ja maaliskuu 2015 (FESXH4) sekä niiden erotus (Spread). Lähde Saxo bank

Kuten kuvaajasta näemme on pitkä futuuri yleessä on 20 indeksipistettä halvempi kuin lyhyt. Erotus on joskus jopa yli 30, lähes prosentin verran.

Miksiköhän asian laita on tämä? Tästähän voi saada ylimääräistä tuottoa jos aiot olla pitkänä eurosotxx50-indeksissä. 

Kuten yllensä tässä on mutkia matkassa, eikä ilmaista tuottoa ole. Pitkän juoksuajan futuurit ovat yleensä epälikvidejä, kauppaa käydään puolen vuoden päässä oleville maturiteeteille vain muutaman sopimuksen päivävauhtia. Kun futuuri on epälikvidi on siitä vaikea päästä eroon nopeasti. Jos eteen tulee pörssikorjaus ja haluat päästä futuurista eroon on kurssi todennäköisesti laskenut enemmän kun lyhyemmän juoksuajan likvidin futuurin. alempi hinta on korvausta suuremmasta riskistä.

Suursijopittajat eivät tätä juuri voi hyödyntää. Jos haluaisi ostaa merkittävän position nousee hinta ja likviditeetti kasvaa – spreadi katoaa. Piensijoittaja voi kuitenkin käyttää tätä hyväksi.

Jos aikomus on pitää futuuri koko juoksuajan kävi miten kävi voi tuotto siis olla jopa prosenttiyksikön parempi kuin rullamalla lyhimmän juoksuajan likvidejä futuureja. Samalla säästyy tietnekin myös hieman kaupankäyntikuluja. Erotus allaolevaan indeksiin häviää juoksuajan päättyessä vuorenvarmasti. Prosentin ero voi tuntua pieneltä mutta koska tuottokin lasketaan prosenteissa on ero merkittävä.

Entä jospahin tapahtuu – pörssiromahdus koittaa ja kastelet tukka pystyssä kuinka lainarahalla otettu positio romahtaa lattiasta läpi? Futuurin myynnin sijasta voi pienentää laskua ottamalla lyhyen position lyheymmän juoksuajan likvidissä futuurissa.

Toinen tapa tienata on ottaa kaksi positiota, lyhyt positio hieman lyhyemmän juoksiajan futuurissa ja pitkä positio pitkän juoksuajan futuurissa. Tämä otetaan tietenkin mielellään juuri silloin kuin spreadi on erityisen iso. 

Tässä on siis esimerkki siitä miten riskiä hyvin sietävä piensijoittaja voi päihittää suuren hedgerahaston.

Itse käytän tätä pääasiassa hyväksi yhdessä covered call positiossa, eli pitkänä eurostoxx50 futuurissa ja lyhyenä saman indeksin Call-optiossa. Strategia joka tuottaa jos indeksi nousee tai pysyy paikoillaan (mutta tuottaa tappiota voimakkaassa kurssilaskussa)

One thought on “Eurostoxx50 futuurit: ylituottoa pitkillä juoksuajoilla?

  1. Osingot

    Eikös tuo futuurin pohjalla oleva indeksi ole hintaindeksi ja se ei siällä osinkoja. Kun osinkotuotto on noin 3% ja riskitön korko on alle prosentin, niin pitkien futuurien kuulu olla halvempia tai muuten syntyisi riskitön arbitraasi.

     

Comments are closed.

Related Posts