Finanssikriisin lähtölaukaus 9.8.2007 eli tasan 10 vuotta sitten

USAn asuntomarkkinoiden subrime kriisi alkoi todenteolla tasan 10 vuotta sitten kun PNB Paribas -pankki jäädytti ongelmallisia rahastojaan http://www.reuters.com/article/us-bnpparibas-subprime-funds-idUSWEB61292007080
Markkinoiden pelkotiloja indikoiva markkinakorkojen ja USAn valtionlainojen välinen korkoero (TED spread) hyppäsi ”pilviin” ja pysyi korkealla vuoteen 2009 asti.

 

TED spread

Finanssikriisillä oli monta kokkia:

 • Ahneet pankkiirit, jotka vivuttivat pankkien taseet pilviin ja loivat riskejä hämärtäviä arvopaperistettuja tuotteita
 • Sääntelijät, jotka eivät vaatineet pankeilta riittävää omaa pääomaa
 • Populistipoliitikot, jotka halusivat antaa USAssa kaikille mahdollisuuden omistusasuntoon ja subventoivat siksi vähävaraisten ihmisten velkaantumista
 • Pääsyyllisiä kriisiin olivat kuitenkin ylivelkaantuneet kansalaiset ja yritykset. Velkakriisiä ei tule ilman ylivelkaantujaa.

Finanssikriisiin tultaessa moni velkoja(pankki) oli itse hyvin velkainen. Jos tälläisen velkojan velallinen jättää velkansa maksamatta, ajautuu velkoja helposti itsekin kriisiin. Tällä mekanismilla kriisistä tuli ”tarttuva”. USAn subprime kriisi toimi globaalin finanssikriisin laukaisevana tekijänä. Sieltä kriisi tarttui Eurooppaan. USAn subprime kriisistä tuli näin globaalin finanssikriisin syntipukki. Tosiasiassa Euroopan kriisin syyllisiä ovat Eurooppalaiset itse. Velallisen luottokelpoisuuden määrittäminen on pankin ydinosaamista. Tätä osaamista ei ollut Euroopassakaan riittävästi tai sitä ei käytetty esimerkiksi juuri silloin PNB Paribas kanavoi rahaa huonolaatuisiin luottoihin. Finanssikriisin synnyttivät siis yhteisvoimin taitamattomat pankkiirit, populistipoliitikot, hampaattomat sääntelijät ja holtittomat velalliset.

Finanssikriisi hoidettiin kohtuullisen hyvin. Kokeneemmat sijoittajat muistavat hyvin vuoden 2008 pelkotilat: euron ja EUn hajoaminen, mellakoita, tavallisten ihmisten säästöjen menettäminen ja ties mitä katastrofeja. Tälläisiltä pääosin säästyttiin. Kuluneen kymmenen vuoden aikana rahoitusmarkkinoiden sääntelyä on kehitetty. Pankkien vakavaraisuutta on kohotettu olennaisesti. Rahamarkkinoiden markkinavoimista on otettu vahva ”niskalenkki”. Rahoitusmarkkinoita ohjataan ennennäkemättömän keskitetysti. Keskuspankkien rahapolitiikka kannustaa riskinottoon ja velkaantumiseen. Samaanaikaan velanottoa suitsitaan keskitetyllä päätöksenteolla esimerkiksi asuntolainojen lainakatoilla. Jää nähtäväksi, kuinka hyvään tulokseen tämä rahoitusmarkkinoiden keskusjohtoinen grossplan johtaa.

 

One thought on “Finanssikriisin lähtölaukaus 9.8.2007 eli tasan 10 vuotta sitten

 1. Seuraava kriisi aiheutuu ylivelkaantumisesta

  Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen on pohtinut blogissaan samaa asiaa kuin sinä.  

  Kumpikaan teistä ei ole kiinnittänyt kovin paljoa huomiota alhaisten korkojen aiheuttamiin ongelmiin. Uskon että rahamarkkinoiden sääntely toimii seuraavan kriisin yhteydessä hyvin, pankit ovat riittävän vakavaraisia eivätkä horju. Sen sijaan halvat korot siirtävät horjumista muualle:

  • On aina olemassa tahoja (valtioita, yksityisiä yrityksiä, ihmisiä) jotka ottavat liikaa velkaa kun rahaa on tarjolla lähes nollkorolla. Seuraava kriisi on heidän katastrofiaan.
  • Pörssiosakkeiden ja kiinteistöjen hinnat nousevat pilviin kun raha on halpaa eikä muualta saa tuottoja. Kaikkien sijoitusinstrumenttien hinnat nousevat kohtuuttomiksi. Hinnat putoavat jossakin vaiheessa, lainarahalla sijoittaneet joutuvat pakkomyynteihin ja hinnat putoavat edelleen. Seuraava kriisi on lainarahalla sijoittaneiden katastrofia.
  • Halvalla lainarahalla on houkutus rakentaa heikosti tuottavia tehtaita ja liiketoimintaa. Tulot eivät välttämättä riitä sitten kun korot nousevat. Seuraava kriisi on heikosti tuottavien velkaantuneiden yritysten katastrofia.

  Pankkien vakavaraisuutta valvotaan nyt tehokkaasti. On mielestäni muita, joiden vakavaraisuutta ei valvota läheskään yhtä tarkasti.

  Milloin tuo kriisi tulee? Tuskin kovinkaan pian. Ylivelkaantuminen ei ole vielä edes kunnolla käynnissä. Tarvitaan vielä vuosia ennen kuin päästään uuteen kunnon kriisiin.

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Oikotiestä

Olen käyttänyt varsin kauan ko.palvelua, ilmoitan vuokrattavat asunnot siellä ja tarkistan luottotiedot paketilla, jossa on ilmoituksen ja luottotietojen tarkistaminen samassa kokonaisuudessa.

Tuossa tekstissäni oudoksuin, miten LKV:t

Sijoittaminen

Kiinteistösijoittajan helmi

Korkea korkotaso koettelee monia sektoreita, ei vähiten pääomavaltaista kiinteistöalaa, jossa yhtiöt toimivat tyypillisesti reippaalla velkavivulla. Pörssihaukan jonosta lähdön saanut Kojamo joutui leikkaamaan kokonaan osinkonsa viime vuodelta.

Kustannuksia tilanne