4 thoughts on “Finanssikritiikki, osa 1: esipuhe ja tausta

 1. Tieteiden kritiikistä

  "Taloustieteen ja rahoituksen suurimmat heikkoudet liittyvät siihen, että ne ovat lähes täysin irti yhteiskunnasta vaikka talous on vain yksi yhteiskunnan osa."

   

  Useimmat historiaa opiskelleet suhtautuvat suurella – ehkä liioitellullakin – häpeän tunteella opiskelemaansa alaan.

  Historiantutkimukselle saa ainakin minun puolestani muutoin naureskella ihan vapaasti, mutta myös muita tieteitä sopii kyseenalaistaa, kuten yllä on tehtykin. Epäilen vahvasti, että useimmilla pankeissa työskentelevillä KTM:illä on opinnoistaan hyvin paljon parempi itsetunto, kuin jollain arkistoissa kykkijällä (arkistot ovat muuten oikeasti ihan jänniä paikkoja, niitä pitää vain osata käyttää).

  Kun joskus luin, että pörssikurssit nousevat keskimäärin yli 7 % vuodessa (esitettiin desimaalipilkun kanssa) luulin varmaan tyhmyyttäni perustana olevan Hesan pörssin. Kun selvisi, että perustana on ainakin Siegelillä ollut USA:n pörssi, aloin pitää tutkimustulosta järjettömänä, niin ainutlaatuiset USA:n kehitysmahdollisuudet ovat olleet (=siirtolaiset, lähes tyhjä hedelmällinen maa, suojaisa sijainti) ja ne kehitysmahdollisuudet on takuuvarmasti jo käytetty loppuun. Jossain muualla samantapaisia kehitysmahdollisuuksia saattaisi olla. Osataanko ne hyödyntää, on tulevaisuuden arvoituksia.

  Jos noin perustavanlaatuinen käsitys kuin “pörssikurssit nousevat keskimäärin yli 7 % vuodessa”, saadaan yhdestä lähteestä, paljon on pielessä.

  Historian alalla puhutaan yhden lähteen dosenteista, joitten lähdepohja on siis liian kapea. Toki niitä siis historiankin alalla on, mutta tavoitteena on monipuolinen lähdepohja.

  Lisäksi oma puhtaasti henk.koht. mielipide on se, että kapeaan lähdepohjaan perustuva väite pitäisi esittää edes epämääräisessä muodossa eikä desimaalipilkun kanssa.

   

  T. Juha

  1. Kyllä

    

   "Historian alalla puhutaan yhden lähteen dosenteista.." Tähän tullaan enemmän tai vähemmän palaamaan.devil

   Rahoituksessa tosiaankin on mielenkiintoista se, että mallit saattavat perustua aivan epärealistisiin oletuksiin, mutta toisaalta pyritään sellaiseen tarkkuuteen, että heti tutkimuksen alussa pitää ilmoittaa, jokin tarkka luku.

   Se mitä, itse painotan on oletusten riski, johon tuo yllä mainittu 7 % lankeaa…

 2. Inharealismia

  http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2010/04/32524

  http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2010/06/33978

  Täytyy palata aiheeseen ehkä jo viikonloppuna…

  Noista pankkitiskikokemuksista sen verta omakohtaista kokemusta, että mikä eniten karmii on pankkitoimihenkilöiden asenne toisen rahaan. Meinaan mikäli hämmästeli sinun tilillä ollutta summaa ja olis halunnut auttaa sijoittamaan tuottavasti itse valitsemiinsa tuotteisiin. Tuotteisiin joista saa parhaan provikan. Tuotto onkin ollut toinen juttu. Meinaan mikäli hänellä olisi ollut käytettävissä tuo sama summa olisiko sijoittanut ollenkaan. Uskallan epäillä. Olen aina kysynyt kyseiseltä henkilöltä paljonko hänellä on omia sijoituksia, kun tuollaista alkaa pudota. Voi kuulostaa röyhkeältä, mutta näkeehän hän samalla sinun taloudellisen tilanteen omassa pankissaan. Kun asian perustelee sillä, että kehotatte minua ottamaan riskiä, mutta mikäli tämä on niin varmaa niin paljonko olette itse sijoittaneet. Aika vähän. 2005 pankkitoimihenkilö suositteli silmää räpäyttämättä pistämään suurehkon summan pankkinsa osakerahastoihin. Hetken päästä selvisi, että hän itse oli ranteet auki menetettyään  kyseisen summan 1/50 sijoituksestaan puolet. Oli ainoa sijoitus.

  Ei sillä, että sijoittaja voi vierittää vastuunsa virkailijan niskaan, mutta aika paljon siellä tiskillä pyörii väkeä joka on tottunut luottamaan siihen tuttuun virkailijaan.

  jousimies

  1. Pankkikokemuksia…

   … tietysti on itse kullakin. Oma typerin kokemukseni liittyi Rapalan listautumisantiin. Pankkivirkailija esitteli Rapalalta saamaansa korua. Koin "palvelun" sellaiseksi, että jätin annin väliin. En muista, olisiko tullut pikavoittoa.

    

   T. Juha

Comments are closed.

Related Posts