Hyödy sisäpiiritiedosta kokematta Gordon Gekkon kohtaloa

Wall Street  I elokuvan toinen päähenkilö Gordon Gekkon joutui elokuvan lopuksi vankilaa käytettyään sisäpiiritietoa osakekaupoissaan.
Nyt Ruotsissa on rahasto ja rahastoyhiö Scientia, joka käyttää sijoitustoiminnassaan laillista sisäpiiritietoa eli yritysten ilmoituksia sisäpiirin kaupoista. Erik Lidén, rahastonhoitaja ja rahastoyhtiön toimitusjohtaja oli Tukholman Spara och placera messuilla ja kertoi Piksu sivustolle rahastosta.
Erik Lidén, joka on väitellyt 2005 kauppatieteen tohtoriksi, ja Markus Rosenber tulivat tutkimuksissaan siihen tulokseen, että pörssiyhtiöiden sisäpiirillä on muita parempaa tietoa yhtiöiden tulevasta kehityksestä. Neljän vuoden tutkimusten jälkeen he perustivat Scientia rahaston.  Tutkimuksissa ilmeni mm. että Ruotsissa saatavilla oleva sisäpiirien kaupankäyntiä koskeva tieto oli erilaista kuin paljon tutkimuksen kohteena oleva USA:n sisäpiiritieto.


Scientia rahastoyhtiön nettisivuilta ilmenee, että sijoitusten valinta perustuu kolmeen eri tekijään: valinta, painotus ja suoritus (exekvering). Toimintatapa perustuu suoraan numeroarvioihin, ilman henkilökohtaista punnintaa. Toiminnasta saa kuvan sivulla esitellystä InsiderModel menettelystä.  Siinä on kaksi osiota: aktiviteetti-indeksi, joka mittaa onko sisäpiiriläisten kaupankäynnin aktiivisuus ollut normaalia aktiivisempaa ja 10 vuoden vertailujakoon nähden ja toisena sentimentti-indeksi joka puolestaan mittaa ovatko sisäpiiriläiset myyneet vai ostaneet tavanomaista enemmän.
Rahastoyhtiön ensimmäinen rahasto Scientia Alpha 1 on aloittanut 1.6.2009. Se sijoituksista n. 70 % on likvideissä ruotsalaisia osakkeitta, 20 % kullassa ja 10 % öljyssä.


Suurimmat omistukset ovat
Hexagon AB 7.2 %
Svenska Handelsbanken 7.1 %
Tele2 AB 7.0 %
Sandvik AB 6.9 %
Assa Abloy AB 6.7 %
Alla on kuvaaja rahaston kehityksestä verrattuna Ruotsin indeksiin (MSCI) ja Eurooppa-indeksiin (Morningstar)

Scientia Alpha 1 käyttää sisäpiirien kaupankäyntitietoa

 
Rahastoyhtiön toinen rahasto Scientia Sverige on aloittanut 1.10.2010.

Related Posts