2 thoughts on “”IMF:n ekonomisti kehottaa luopumaan hintavakaudesta”

 1. Jep – pieni inflaatio kuulostaa tervehdyttävältä

  Inflaation viriäminen tässä tilanteessa voi olla ihan järkevää – nyt kun sen noin sanot. Hyvä ajatus.

  Pienellä inflaatiolla olisi tervehdyttävä vaikutus:

  • velkaan suhtauduttaisiin hieman varauksellisemmin (kun myös korko nousisi vastaavasti)
  • asuntokuplat ja pörssin yliarvostuskuplat jäisivät pienmmiksi; spekulanteilla olisi vähemmän mahdollisuuksia pelata velalla

  Ainakin jos katsoo historiaan niin huomaa että kohtuullisen inflaation ajanjaksot ovat olleet ripeämmän talouskasvun aikaa kuin lähes deflaatooriset kaudet

  1. Inlfaation vaikutuksista

   Siltä se näyttää.. Täytyy kuitenkin muistaa, että inflaatio on helppo päästää laukkaamaan pitämällä negatiivisia reaalikorkoja, jotka taas johtavat ensin arvopapereiden nopeaan kasvuun (tilistä saatava reaalikorko on negatiivinen, joten rahat siirretään muualle). Tästä syystä esim. kullan hinta on niin korkea. Jälkimmäisessä vaiheessa korkoja saatetaan jo nopeasti nostaa, joka sitten on tavallisille kuluttajille raskasta, jotka sitä lainaa ovat ensin matalan inflaation (ja korkojen) aikana ottaneet ja varallisuusarvot romahtavat.

   Pitkällä aikavälillä inflaatio kuitenkin syö velkoja pois… Inlfaation vaikutuksia on kuitenkin vaikea arvioida ja ne saattavat olla yllättäviä. Täytyy myös ottaa huomioon kuinka pitkää aikaperiodia tarkastellaan.

   BKT:n osalta täytyy toki huomioida mikä on reaali BKT.. siis se mitä inflaation huomioimisen jälkeen jää jäljelle…

Comments are closed.

Related Posts

Osakemarkkina suuntaa jo kohti taivaan sineä
Sijoittaminen

Nousumarkkinan vahva tuoksu

Näin tunnelmat ramppaavat markkinoiden ikuisessa vuoristoradassa. Kehotin marraskuun alussa jättämään hermoilun, vaikka Fed jyrähteli poikkeuksellisen haukkamaisesti inflaatiota vastaan.

Osakkeet olivat sukeltaneet ja konsensus odotti pulkkamäen jatkuvan.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com