Kehittyvien markkinoiden kaaos

Toukokuun alun kohdalla on tapahtunut muutoksia pääomavirtojen suuntauksissa. Yhdysvaltojen keskuspankin Federal Reserven vihjailut siitä, että arvopaperien osto-ohjelmaa hillitään hiljakseltaan on saanut monet virtaukset kääntämään suuntaansa. Yksi muutos on näkynyt valtiolainojen hinnoittelussa, ja tämä on näkynyt Suomessakin. Toinen on sitten osakemarkkinat, joissa erityisesti kehittyvillä markkinoilla on tullut lunta tupaan. Karhumarkkinoihin on päädytty eräissä tapauksissa hyvin nopeasti, jopa viimeisen kuukauden sisällä (eikä vuoden alusta asti mitattuna, kuten tavallista).

Näiden suuntausten vaihtumista pidän ensisijaisesti ennakointia Fedin toimintaan. Kun rahaa puskettiin ulos 85 miljardin dollarin kuukausivauhdilla niin tuo raha on hakeutunut enenevissä määrin kehittyville markkinoille. Kotimaan (siis Yhdysvallat) sijoitustoiminta ei ole voinut imeä kaikkea tuota uunituoretta rahaa, vaan tilalle astui ennemminkin "odotellaan ja kahtellaan" -mentaliteetti. Mutta kun tulokset alkoivat viestiä toipumisesta ja rahahanojen asteittaisesta sulkemisesta niin "vanhassa vara parempi" -mentaliteetti astui tilalle.

Voittoja on voitu kotiuttaa kehittyviltä markkinoilta. Ongelmaksi ei ole jäänyt näiden kehittyvien markkinoiden maiden kohdalla pelkästään "toissijaiset maat", joilla viittaan vaihtotaseen ja valtiontalouden tilaan. Kun suuret EM-rahastot ovat kohdanneet myyntiaaltoja heikoimmin pärjäävien maiden velkakirjoissa, ovat ne joutuneet myymään myös paremmin menestyvien maiden velkakirjoja likviditeettitilanteensa parantamiseksi jatkossa. Pahiten osumaa ottaneet maat ovatkin kohdanneet varsin ihmeellisen ja ankaran myrskyn: myynnissä ovat sekä valuutta, valtiolainat että osakkeet.

Monissa näissä maissa (Brasilia, Turkki, Etelä-Afrikan tasavalta, Intia, Indonesia…) onkin lähdetty toisenlaiseen toimintaan. Valtiot ovat mm. lähteneet valuuttainterventioihin ja tuontitulleja on nostettu.

Raha on kääntynyt myös Eurooppaan ja erityisesti euroalueelle sen markkinoita "huolestuttaneisiin" maihin. Takana on Draghin lupaus, jota ei ole tarvittu aktualisoida. Tätä en itse näe kovin pitkäikäisenä ratkaisuna, vaan pikemminkin eräänlaisena "välietappina" ja pääoman taukopaikkana. Makrotalouden luvut eivät tällä hetkellä ennakoi reipasta kasvua, jolla euroalueen kurimus saataisiin käännetyksi. Viimeisimmissä ostopäällikköindeksissä Ranskastakin alkaa taas kuulua soraääniä. Murheellisimman maan (arvatkaapa mikä se on) kohdalla tarvitaan yhtäjaksoista 5 prosentin talouskasvua yli neljännesvuosisata, mikäli maa aikoo saavuttaa Maastrichtin velkarajat.

Tähänkö sijoittajat luottavat?

4 thoughts on “Kehittyvien markkinoiden kaaos

      1. Odotan markkinatestiä

        No ei niin. Heurekassa varmaan otettiin puheeksi tämä? 😀

        Tässä oli oikeastaan pohjustus sille, miten makroluvuissa ei oikein näytä (riittävän) hyvältä. Kirjoituksessasi kävit tuota viivettä lävitse. Jos jatketaan näin ilman uusia merkittäviä tempauksia niin markkinat tulevat kyllä testaamaan euroalueen periferian.

        Odotusarvot ovat aivan liian utopistisia ja talouspolitiikka on sekaisin siellä sun täällä. Liikkeet tapahtuvat myös melko nopeaan tahtiin, kuten EM-toreilta näkyy. Se voi siis olla jo tänä vuonna mahdollista päästää ihmettelemään OMT:ä "in action".

  1. Talouspolitiikkaa epävarmassa ympäristössä

    Anders Borgin pitämän esityksen otsikko on alkuperäiskielellä "Ekonomisk politik i en osäker omvärld", toivottavasti suomensin sen suunnilleen oikein.

    Sivun 5 oikeassa reunassa on pylväsgraafi, joka kuvaa hyvin mitä toukokuussa tapahtui. Siis varojen poistuminen kehittyviltä markkinoilta, vallankin velkakirjoista. Ja se jatkuu edelleen …

    Etten joutuisi käyttämään tätä esitystä muidenkin artikkeleiden kommentointiin, pidän itse hyvin mielenkiintoisena myös näitä esityksen sivuja:

    Sivulla 12 on eräiden verokantojen muutokset Euroopassa: ehkä verolajit on valittu tarkoitusahakuisesti mutta näissä Ruotsi on alentanut veroja eniten ja Suomi sinnittelee mitalisijoilla.

    Sivun 13 neljä graafia osoittavat aika vastustamattomasti, millainen menestystarina Ruotsi on ollut viime vuosien aikana vaikka tietysti tässäkin mittarit on saatettu valita tarkoitushakuisesti.

    Sivulta 14 ilmenee että nuorisotyöttömyys on Ruotsissa selkeästi korkeampaa kuin Suomessa. Mitkä mahtavat olla luvut alkuperäisväestön ja maahanmuuttajien osalta?

    Sivun 15 vasen graafi osoittaa miten paljon suurempi pankkisektori on Ruotsissa kuin Suomessa, vertailu on suhteessa BKP:een

     

     

Comments are closed.

Related Posts