Maailmantalous on suhdannekuopassa

IFO julkaisee neljännesvuosittain tutkimustietoa maailmantalouden suhdannetilanteesta. Maailmantalous on elokuun raportin mukaan edennyt suhdannekuoppaan. Huipulla oltiin vuoden 2014 alkupuolella ja siitä asti on tultu kahden vuoden ajan alaspäin.

Suhdannekuoppa koskee IFO:n mittausten mukaan kaikkia mantereita, mutta Aasian taloudellisen itseluottamuksen mureneminen on ollut erityisen dramaattista. Kehitys alkoi vuoden 2013 aikana ja on jatkunut täydet kolme vuotta.

Raaka-aineiden tuottajamaissa, latinalaisessa Amerikassa sekä Venäjällä  ja sen satelliittimaissa (CIS maissa) on nähty käänne parempaan. Lähtötaso on näissä maissa ollut erittäin alhaalla.

Suhdannesykli on kestänyt jo neljä ja puoli vuotta ja laskuakin on tehty jo ainakin kaksi vuotta – milloin voimme odottaa käännettä ? Syklit ovat seurausta varsin pysyvistä yhteiskunnallisistä viivetekijöistä ja tämän perusteella voimme odottaa, että käänne tapahtuu seuraavan vuoden aikana. Kannattaa olla kuitenkin varovainen. Yllättävät tekijät voivat pidentää ja syventää sykliä.

Suhdanteet ja tuottavuuskehitys selittävät vain osan sijoitusmarkkinoiden dynamiikasta. Keskuspankkien viranomaistoimet ovat monen mielestä muodostuneet tärkemmäksi selittäväksi tekijäksi. Keskuspankit elvyttävät painamalla korot alas ja ostamalla markkinoilta korkopapereita alhaisella hinnalla (korolla). Koroista ei tässä tilanteessa saa kunnon tuottoa ja sijoittajat etsiytyvät osakkeisiin. Pitkällä aikavälillä kannattaa kuitenkin seurata tuottavuuden kehitystä ja myös suhdanteilla on merkitystä.  

Related Posts