Markkinakatsaus: Jokohan jenkkipörssitkin korjaisivat

Korjausliike on jo kiskaissut useissa pörsseissä sen verran reippaasti, että liike ehti jo jarruttaakin viime viikolla. Oliko se siis tässä? En usko, koska jenkkipörsseissä se ei vieläkään päässyt vauhtiin, vaan kurssit hätyyttelivät huippuja huolimatta indikaattorien selvästä pudotuksesta. Jos ei Atlantin takanakin kohta kyykätä niin se on TA-historiani suurimpia yllätyksiä, niin ylikuumentuneelta indeksit näyttävät. Ja jos USA tulee alas niin aika harvoin muut pysyvät paikallaan saati nousevat.

Tulkintaa puoltaa myös VIX, jonka viikkoindikaattorit ovat yhä nousussa. Leppoisa viikko ei ollut yllätys, VIX harvoin kulkee yhtään suuntaan viikkoa kauemmin, ja kun takana oli kiihdytys niin luontevaa oli sitä seurannut vastaliike. Vain totaalipaniikeissa VIX paahtaa ylös useamman viikon.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-VIX/

Dropit eivät tarvitse varsinaista syytä, eihän Euroopassakaan koettuun korjaukseen kummempaa selitystä ole ollut, paitsi jotkut tulospettymykset tietenkin. Mutta ylikuumentunut markkina ei kummoisia syitä tarvitse. USA:ssa saattaa tosin tulla fundamentaali peruste sukellukselle, jos ja olettaakseni kun Trumpin veroremontti joutuu vastatuuleen kongressissa. Senaatissa ainakin sen läpimeno on kiikunkaakun, ja Trumpilla on paljon vastustajia niin verojen suhteen kuin henkilönäkin entistä enemmän.

Republikaanitkaan eivät rakasta velkaantumisen kasvattamista, johon veroremontti väistämättä johtaisi, koska valtion menoja Trump ei ole leikkaamassa. Jos verouudistus kaatuu niin pörssit ottavat ilman ihmettä kyytiä; olettaakseni hurja ralli on perustunut osaltaan verouudistuksen odotukseen.

Markkinat yleensä liioittelevat raskaasti poliittisten päätösten vaikutuksia, tai niiden odotuksia. Kun Trump valittiin presidentiksi, finanssisektorin osakkeet pamahtivat taivaalle, koska hänen piti purkaa finanssialan sääntelyä. Finanssiosakkeet ovat tulleet sen huuman jälkeen alas tai olleet ainakin pahoja alisuorittajia indekseihin nähden. Rallissa ei ollut kyse muusta kuin markkinoille ominaisesta ylireagoinnista ja ylimitoitetuista odotuksista. Veroremontin kanssa käynee samalla tavalla. 

4 thoughts on “Markkinakatsaus: Jokohan jenkkipörssitkin korjaisivat

 1. jouluralli?

  Niin, tuntuu että USA:ssa jokainen risahdus on ostomahdollisuus.

  Kaikki pienetkin laskut on ostettu heti ylös.

  Indikaattorit eivät ole vähään aikaan olleet pohjilla, (josta meikäläinen vois ottaa positiota)

  Niin, ja kohta ollaan joulurallissa! Ei nyt meinaa päästä kyytiin millään. 

  -jr-

 2. näin on ollut

  Näin on mennyt, mutta ei auta kuin odottaa. Toisaalta yksittäisten yhtiöiden kohdalla rumba on ollut aika rajuakin. 10% pudotuksia on tullut vakaille puljuille. Saa nähdä miten niiden käy jos indeksitkin kyykkäävät.

 3. Heilahdukset valuutoissa viimeaikoina isoja

  Dollarin nopea suuri heikkeneminen (parhaillaan EUR=$1.1933) vastoin talousennustajia, jotka alkuvuonna odottelivat EUR-USD-pariteettia, varmaankin avittaa jenkkipörssejä. Pääomaa muilta valuutta-alueilta virtaa ”halventuneille” jenkkimarkkinoilla. Voiko asian nähdä näin? Myös SEK on nopsaan heikentynyt euroa vastaan. Yllättävän nopeita ja isoja valuuttaheilahduksia.

 4. Voi olla yksi syy

  Sori hidas vastaus, ollut kiireitä.

  Varmaan tuo voi vaikuttaa, ainakin vientiyhtiöt hyötyvät, tosin nythän euro on taas vahvistunut mutta pörssit vaan nakuttavat ylös.

  Oma käsitys on että Trumpin veroale on tosi iso moottori, ja jos on, niin sen takkuaminen kyllä posauttaisi kursseja rajusti.

Comments are closed.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija