Markkinakatsaus: Kesä hiipuu, vola kasvaa

Hei sun heiluvilles, hihkui entinen tyttö. Sitä lystiä nyt markkinoilla riittää. Kun kevääseen asti kurssit puskivat ylös tasaisen varmasti kuin kauran oraat, niin nyt ne loikkivat useita prosentteja viikossa tai muutamassa päivässä, ja enimmäkseen alas. VIX kiskaisi jo toisen kerran viikon sisään päälle 15 pisteen. Hermoiluun riittää nyt mikä tahansa risahdus kansainvälisillä areenoilla. Barcelonan sinänsä karmea terrori-isku säikäytti markkinat, vaikka talouden isossa kuvassa nuo rivot rikokset ovat jokseenkin merkityksettömiä.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC:VIX

Mutta näin trendit ruokkivat itseään. Kun auvoisan nousukevään jälkeen on päästy tavalliseen kesähelteeseen eli kurssit tulevat alas, sijoittajien hermot ovat kovilla. Orastavat korjausliikkeet ylös katkeavat mihin tahansa huolenaiheeksi tulkittavaan, kun sijoittajat säntäilevät pakoon syksyisen varpusparven vauhdilla.

Ja kun hermoilu kasvaa, niin kulta vahvistuu. Se on kullan oleellinen markkinaominaisuus, jota voi halutessaan käyttää salkun suojauksena. Satavarmasti siihen ei voine luottaa, mutta pääperiaate se on: kun paniikki yltyy ja osakkeet laskevat, kullan status turvasatamana tulee esiin.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=FX:XAUUSD

Olen toistuvasti sanonut, että markkinoiden tehokkuus ja rationaalisuus on… no, ainakin rankasti ylimainostettua. Samat osakkeet, joista sijoittajat maksoivat muutama kuukausi sitten naama naurussa kilpaa ylihintoja, putoavat koko ajan alemmas hermoilun myötä, vaikka hinnat alkavat olla jo järjelliset. Ja tämä ilmiö tapahtuu vähintään kerran pari vuodessa tiettyyn mittaan ennustettavasti. Kyllä siihen voi luottaa.

Aika alas kurssit ovat jo Euroopassa painuneet, mutta odotan silti vielä reippaampaa syysrysäystä parin kuukauden sisään. Viikko-indikaattorit ovat nyt kuitenkin niin ylimyytyjä, että kokemuksen mukaan ennen sitä pitäisi tulla yksi reippaampi nousu ylöspäin muutamaksi viikoksi. Sellaista en takaa, mutta joka tapauksessa tässä teknisessä tilanteessa en edelleenkään shortaa. Riskit ovat epäedulliset, ellei välillä tule parempaa nousunpoikasta. Se antaisi paikan shortaukselle sopivalla riskillä.

Ennustin kaksi viikkoa sitten euron pitkän nousuputken lopulta katkenneen. Toistaiseksi niin on käynyt. En vielä liputa asiaa loppuun käsitellyksi, mutta ihan hyvältä näyttää.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=FX:EURUSD

EKP:kin tuskailee jo euron kurssia, joten markkinoilla on fundaperustaakin miettiä valuuttastrategioitaan uusiksi. Jos pitkä trendi tosiaan taittui, euro heikkenee hissukseen ja lopulta kiihtyen useita kuukausia. Siinä tapauksessa loogista olisi sen päätyminen vuodenvaihteeseen mennessä 1,10 taalan nurkille.

Mutta tässä kohtaa se on pelkkä valistunut arvaus. Katsellaan markkinoiden kehitystä päivä ja viikko kerrallaan. Valuuttatrendeillekin on joka tapauksessa ominaista, että suunnan käännyttyä liikkeen pituus ja syvyys yllättävät, kun oli jo totuttu toisen suuntaiseen loppumattomalta tuntuvaan marssiin.

Jostain syystä Trading View näyttää 30 min trendi-ikkunaa kursseille. Klikkailkaa vasemmasta ylänurkasta mieleisiänne jaksotuksia.

Related Posts