Markkinakatsaus S&P 500

Pörssivuosi on lähtenyt todella railakkaasti käytiin ja liike on muistuttanut 2010 notkosta lähtöä.
S&P 500 indeksin osakkeiden 20 päivän NHNL indeksi on muodostanut pienen negatiivisen divergenssin indeksin jatkaessa nousuaan. Toistaiseksi tämä NHNL indeksi on ollut nousevassa trendissä. Jokin tässä iloisessa kuvassa kuitenkin saa minut jälleen kavahtamaan. Saattaa olla, että olen vain yksi markkinalaskujen hermoheikoksi säikyttelemä sijoittaja, mutta omassa mielessäni ainakin luulen näkeväni vaaranpaikan.

 

Suuret indeksit jaksavat hyvin harvoin nousta +3 ATR tasolle tai tämän ylitse. Tilanne usein indikoi ylisotettua olotilaa. En kuitenkaan tyydy tekemään nopeita johtopäätöksiä tämän perusteella, sillä 2010 syksyllä ja alkuvuodesta 2011 S&P 500 kulki eleettömästi lähellä +3ATR kanavan tasoa. Lokakuussa 2011 loikattiin hetkellisesti yläpuolelle ja MACD histogrammin negatiivisen divergenssin säestämänä tästä seurasi neljän ATR:n suuruinen korjausliike. Yliostetun tilanteen aikaan RSI (14) oli yli 79 joka on hurja luku indeksille. Tuolloin 20 päivän NHNL indeksissä ei ollut nähtävissä divergenssiä vaan kyseessä oli laajamittainen loikka, johon lähes kaikki osallistuivat ja tämän jälkeen yhtäaikaisesti hengästyivät.  

Tällä hetkellä RSI on hieman päälle 70 ja S&P 500 lähestyy yläpuolella olevaa vastustasoa. Lisäksi nousu on tuonut indeksin lähelle 3ATR kanavaa.

Kuluva tuloskausi lisää mietteliäisyyttäni. Tähän mennessä USA:ssa 57 prosenttia tuloksensa julkaisseita yhtiöistä on pystynyt ylittämään tulosodotukset. Hyvä näin, mutta muistamme varmasti kuinka paljon ennusteita on laskettu vastikään. Historiallisesti tässä kohden nousun toista vaihetta (mikäli nyt olemme siellä) tulosennusteiden ylittäjien määrä on lähempänä 70 prosenttia. Yllättävän kovasta talouskasvusta ei ole siis kyse vaikka yhtiöt hyvässä kunnossa voivat ollakin.

Harsiessani ajatuksiani kasaan jonkinlaista päätelmää varten, joudun olemaan tylsimys ja päätän tehdä osakotiutuksia voitoista ja nostaa stop-tasoja ylöspäin. En yllättyisi vaikka näkisimme ylisotetun tilanteen korjautuvan melko pikapuoliinkin räväkän tuntuisella laskulla.  Päätyminen -1 ATR kanavan tasolle, olisi aivan normaalia, eikä häiritsisi päiväunelmointejani, mutta alemmat tasot virittävät ajatuksia mollivoittoisempaan suuntaan.

Toistaiseksi markkina on kuitenkin ostettu pienistäkin takapakeista päättäväisesti ylöspäin. Onko kyseessä ollut kärsivien shorttien kiireinen poismarssi vain sijoittajien osakkeiden kumulointi? Tyypillisesti tällainen käytös on todella vahvan markkinan piirre. Tämä varmastikin täsmentyy nopeasti nähdessämme DAX:n 6 600 pisteen testauksen ja S&P 500 1350 haamurajan hamuilun jälkeisen pullbackin.

Kiusaan itseäni vielä hieman kurkistelemalla Baltic Dry indeksin huimaa droppia. Kyllä se vain näyttäisi siltä, että reaalitalouteen on jokin flunssaa pahempi köhä nyt tarttunut. RSI on pudonnut erittäin syvälle, joten jonkinlaisen pohjan muodostus vois olla lähitulevaisuudessa näköpiirissä. Voihan se toki olla, että laivoja ja kontteja on vain historiallisen paljon, mutta samalla korviini kuuluu pientä sirkutusta, että konttikorjaamoilla menee melko heikosti. Tarkoittaako tämä sitä, että kaikilla on uudet kontit vain sitä, että ne seisovat käyttämättöminä satamissa?

Tulevaisuudenuskoisena päätän tehdä ostoslistaa osakkeista, jotka minua kiinostavat seuraavan kausialen aikaan.

Matias

www.matiassavolainen.com

 

Related Posts