Missä ruoho on vihreintä – pörssivuoden 2011 opetukset

Pörssivuosi 2011 oli surkea kaikissa pohjoismaiden pörsseissä, mutta surkein kaikista oli Helsinki. Indeksi OMXH Total Return, johon siis sisältyvät osingot ja pääomapalautukset, laski vuoden aikana -26%. Taurus osakestrategia, joka perustuu Joel Greenblatin kehittämään ”Taikakaavaan”, laski samaan aikaan -15%. Omaa Nordnet-salkkuani rasittavat kaupankäynti-, vero- sekä tilin-pitokustannukset, joten vertailukelpoinen tulos on noin -13%. Sen lisäksi oma mokani, joka ei liity Taurus-strategiaan, vei tuloksesta noin prosenttiyksikön. Lisää tästä myöhemmin. Vertailukelpoinen tulos olisi näin ollen -12%, 14%-yksikköä paremmin kun indeksi kuluneen vuoden aikana.

Pitemmällä jaksolla strategia on toiminut hyvin. Kolmessa vuodessa salkkuni arvo on kasvanut 65% (18% vuodessa), kun indeksi samaan aikaan kasvoi 10% (3% vuodessa.) Ylituotto indeksiin nähden on 15%-yksikköä vuodessa, ja jos siitä vielä vähennämme edellä mainitut kulut, on ylituotto indeksiin nähden 17% vuodessa. Tämä on täysin linjassa Tomi Olinin gradussaan esittämien tulosten kanssa.

 

Vuoden 2011 alkukesästä näkyvä ”kuoppa” johtuu Teklan osakkeesta ja Nordnetin softasta. Osakkeesta tehtiin silloin ostotarjous, ja kun sen hyväksyin, ”katosi” osake salkusta, ja maksu palautui vasta pari kuukautta myöhemmin kun kauppa oli mennyt läpi.

Sitten omaan mokaani, joka johtuu amerikkalaisesta yhtiösta nimeltään Jammin Java Corporation, jonka osake menetti 85% arvostaan kesä-joulukuun aikana 2011. Tausta on seuraava:

Noin 3 vuotta sitten finanssimies nimeltään John Meriwether alkoi lähettää minulle viesteja jossa hän esitteli osakepoimintojaan. Minulla ei ole aavistustakaan mistä hän oli saanut osoitteeni, mutta nimi oli tuttu. John Meriwether oli 1980-luvulla Wall Streetin tähti. Hän johti Salomon Brothers nimisen pankin obligaatiotreidauksen parempiin tuloksiin kuin yhdenkään kilpailevan liikepankin. 90-luvulla John perusti oman riskirahastonsa ”Long Term Capital Management” (LTCM), joka tuli kuuluisaksi suuresta riskinotostaan, erinomaisista tuloksistaan, sekä siitä että rahaston partnereina ja neuvonantajina toimi peräti kaksi Nobelpalkinnon saanutta ekonomistiä: Robert Merton ja Myron Scholes. Elokuussa 1998 LTCM:n liiketoiminta romahti, ja Fedi pakotti USA:n liikepankit pelastustalkoisiin. Ellei näin olisi toimittu, olisi seurauksena voinut olla yhtä vakava finanssikriisi kuin se johon jouduimme 10 vuotta myöhemmin. Voit lukea enemmän tästä Roger Lowensteinin kirjasta ”When Genius Failed”.

John ei joutunut syytteeseen toiminnastaa LTCM:n konkurssissa, ja pari vuotta myöhemmin hän perusti rahaston, joka sekin meni konkurssiin. Nyt kaveri lähetti osakevinkkejä sähköpostilla! Mekoinen pudotus Wall Srteetin bondikunikaan pallilta – varoituskellojen olisi pitänyt soida!

Johnin toimintatapa oli kuitenkin ovela: siinä vaiheessa kun hän haki ostokohdetta, tuli viestejä harvakseltaan, ehkä kerran kuussa. Kun kohde oli löytynyt tahti tiivistyi noin pariin viestiin viikossa, ja julkistamispäivänä saattoi tulla useita viestejä. Seurasin harvakseltaan hänen viestejään, ja näytti siltä että hän onnistui melko hyvin poiminnoissaan. Eräs kultaosake nousi noin 250% kuukauden kuluessa siitä kun John oli poimintansa julkistanut. Eittämättä hän oli sitä ennen itse ostanut melkoisen potin yhtiön osakkeita.

Keväällä 2011 John sanoi löytäneensä parhaan osakkeensa koskaan. Yhtiö toimi ekologisesti alalla joka edusti huipputrendiä, minkä lisäksi yhtiön toimitusjohtaja oli erään maailman tunnetuimman henkilön poika, mikä jo sinänsä tulisi takaamaan sen että osakkeen kurssi lähtisi lentoon. Kiinnostuin vinkestä ja yritin selvittää mistä oli kysymys, siinä kuitenkaan onnistumatta. Kun John julkisti poimintansa osoittautui että kyseessä oli Bob Marleyn poika Rohan, joka johti yhtiötä joka viljeli ekologisesti kahvia Jamaikalla.

Nordnetin meklarin välityksellä ostin 1000 osaketta, ja tänään on 85% niiden arvosta kadonnut. Taitaa olla koko sijoitusurani surkein osakesijoitus. Mutta läksyni olen oppinut: jos noudattaa hyvin toimivaa ja monessa testattua sijoitusstrategiaa, EI kannata hypätä aidan yli, sen takia että ruoho toisella puolella näyttää vihreämmältä.

Ylläpidän Taurus osakelistaa, josta tarkempaa tietoa saa osoitteesta  info@taurus-capital.net

Bo Lindfors

One thought on “Missä ruoho on vihreintä – pörssivuoden 2011 opetukset

  1. Hä?

    Taurus kirjoittaa:

     

    "Taurus osakestrategia, joka perustuu Joel Greenblatin kehittämään ”Taikakaavaan”, laski samaan aikaan -15%. Omaa Nordnet-salkkuani rasittavat kaupankäynti-, vero- sekä tilin-pitokustannukset, joten vertailukelpoinen tulos on noin -13%. Sen lisäksi oma mokani, joka ei liity Taurus-strategiaan, vei tuloksesta noin prosenttiyksikön. Lisää tästä myöhemmin. Vertailukelpoinen tulos olisi näin ollen -12%, 14%-yksikköä paremmin kun indeksi kuluneen vuoden aikana."

     

    Mitä ihmettä, yritetäänkö tässä tietoisesti vedättää lukijoita? Jos Tauruksen tulos oli -15 %, ja siihen tuli lisäksi 2 %-yksikköä rasitusta kaupankäyntikuluista ja 1 %-yksikön verran omasta mokasta, niin tulos on -18 % eikä suinkaan -12 %. Erotuksena indeksiin 8 %-yksikköä eikä suinkaan 14 %-yksikköä kuten kirjoittaja väittää. Aika iso ero.

     

    P

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On