Mittaus

Minun piti analysoida tässä sarjassa erilaisia markkinoiden tuntemuksia kuvaavia mittareita, mutta olen ajautumassa yhä enemmän systeemien hyvyyden mittaukseen. Ei se mitään keskustelu ohjaa ajatuksia ja kirjoituksia ja juuri ennen lomamatkaani pieni keskustelu mittauksesta voi olla paikallaan.

Curve fitting tai itsensä erilainen harhauttaminen mittaamisessa on hyvin inhimillistä ja yleisempää kuin arvataankaan. Näppituntumalta sanoisin, että Internetin ihmeellisessä maailmassa luultavasti 90% mittaustuloksista on jollainlailla vääristyneitä tai jopa väärennettyjä. Se on ymmärrettävää, jokainen haluaa helppoa rahaa.

Yksi yleisempiä tapoja on optimoida pitoaika, niin että tulosta tulee. Mutta kaikessa pitää huomioida myös suurin tappio (ja se suurin tappio on vielä vasta tulossa). Eräs hyvä tapa arvioida treidin hyvyyttä on MFE ja MAE luvut. MFE (Maximum Favorable Excursion) tarkoittaa paljonko olisit voittanut jos olisit sulkenut position nykytreidin huippuaikaan ja MAE (Maximum Adverse Excursion) paljonko olisit hävinnyt jos olisit sulkenut sen maksimaalisin huonoon aikaan.  MAE on aina negatiivinen luku, mutta nyt otan luvusta itseisarvon ja teen histogrammin. Siinä systeemissä minkä kuvasin (http://www.piksu.net/artikkeli/vix-ja-markkinoiden-odotus) maksimi MFE oli 19% ja MAE 9,8%. MFE pitää olla suurempi, koska muuten systeemi on luultavasti väärään aikaan aukaistu. Otetaan esimerkiksi osake X jota ostan hintaan 100 rahaa ja se laskee hintaan 90 ja nousee sitten 105 rahaan jolloin myyn sijoituksen 5 rahan voitolla. Olenko tyytyväinen, koska voitin? EN! Maksimi tappioni oli 10 rahaa ja voitto vain 5 rahaa joten luultavasti vain sattumalta olin ostanut hetkellä X osaketta ja odotin, että se nousisi plussalle. Näin yleensä käy kun tarpeeksi kauan odottelen, mutta se ei ole hyvyyttäni vaan sattumaa. Tämä tyyli tuottaa asymetrisen tuottojakauman eli paljon pieniä voittoja ja sitten suuren tappion joka syö voitot. 

Kuviosta nähdään joitakin mielenkiintoisia ilmiötä. Yksi on se, että maksimitappiot (MAE) ovat keskittyneet pienemmiksi kuin maksimivoitot. Tämä on tietenkin hieno asia. Isoja, lähes 10% tappiota on tullut muutamia, mikä on huono asia. 

Nyt pakkaamaan ja muistakaa, että tuo systeemi antoi taas ostosignaalin!

Related Posts