Nollakorkojen aika päättyy inflaatioon

Talous

Nouseeko korot ja kiihtyyko inflaatio? Ekonimisti Marianne Palmu:n mukaan markkinat uskovat hintojen nousun olevan pysyvää. Inflaatioluvut eivät näytä tasaantumisen merkkejä ja esimerkiksi Suomessa tuottajahinnat nousivat syyskuussa peräti 19% vuosivauhtia. Sakasassa kuluttajahinnat nousevat yli 4% ja euroalueellakin yli 3% vuosivauhdilla.

Asuntovelallisen kannattaa varmistaa että lainanhoito onnistuu

Kehitys on heijastunut inflaatio-odotuksiin ja markkinat odottavat keskuspankkikoron nousevan euroalueella jo vuoden kuluttua. Suomalaiselle asuntovelalliselle tämä tarkoittaa huolia. Velallisen kannattaa miettiä mitä tapahtuu, jos velanhoitokulut nousevat lähivuosina vaikkapa vain prosentilla.

Keskuspankki tavoittelee kohtuullista inflaatiota ja korkotasoa

Tuleeko keskuspankki apuun jos korot nousevat ja velallisilla on vaikeaa? Ei tule. Euroopan keskuspankin intressissä ei ole ensisijaisesti auttaa velallisia eikä aina edes puolustaa valuutan arvoa. Kohtuullinen, kahden prosentin tason ylittävä inflaatio ja sitä seuraava nousevien korkojen ajanjakso olisi keskuspankin kannalta hyväksi. Kohtuullinen korkotaso ohjaa pääomia tuottaviin investointeihin, inflatoi pois kohtuuttomasti velkaantuneiden (valtioiden) velkoja ja tervehdyttää taloutta. Velkaantuneiden vaikeudet ovat tervehtymisen merkki ja keskuspankin kannalta tavoiteltava asia (piksu toimituksen huomio).

Vastaa

Related Posts

Talous

OMXH25:n puuttuvat brändit

Perjantaina Piksussa lausuttiin OMXH25:stä, että ”Monet näistä yrityksistämme ovat raaka-aine… painoitteisia.” Saman asian sanoi samana päivänä AP:ssa Hannu Angervuo (matala jalostusaste). Ongelma on yhtä vanha