Nollakorkojen aika päättyy inflaatioon

Talous

Nouseeko korot ja kiihtyyko inflaatio? Ekonimisti Marianne Palmu:n mukaan markkinat uskovat hintojen nousun olevan pysyvää. Inflaatioluvut eivät näytä tasaantumisen merkkejä ja esimerkiksi Suomessa tuottajahinnat nousivat syyskuussa peräti 19% vuosivauhtia. Sakasassa kuluttajahinnat nousevat yli 4% ja euroalueellakin yli 3% vuosivauhdilla.

Asuntovelallisen kannattaa varmistaa että lainanhoito onnistuu

Kehitys on heijastunut inflaatio-odotuksiin ja markkinat odottavat keskuspankkikoron nousevan euroalueella jo vuoden kuluttua. Suomalaiselle asuntovelalliselle tämä tarkoittaa huolia. Velallisen kannattaa miettiä mitä tapahtuu, jos velanhoitokulut nousevat lähivuosina vaikkapa vain prosentilla.

Keskuspankki tavoittelee kohtuullista inflaatiota ja korkotasoa

Tuleeko keskuspankki apuun jos korot nousevat ja velallisilla on vaikeaa? Ei tule. Euroopan keskuspankin intressissä ei ole ensisijaisesti auttaa velallisia eikä aina edes puolustaa valuutan arvoa. Kohtuullinen, kahden prosentin tason ylittävä inflaatio ja sitä seuraava nousevien korkojen ajanjakso olisi keskuspankin kannalta hyväksi. Kohtuullinen korkotaso ohjaa pääomia tuottaviin investointeihin, inflatoi pois kohtuuttomasti velkaantuneiden (valtioiden) velkoja ja tervehdyttää taloutta. Velkaantuneiden vaikeudet ovat tervehtymisen merkki ja keskuspankin kannalta tavoiteltava asia (piksu toimituksen huomio).

Vastaa

Related Posts

M2-rahavaranto EU:ssa
Yhteiskunta

Ylilyöntien aikakausi?

2020-luku on alkanut monessa mielessä ikävästi. Suomessa vuosikymmen alkoi vähälumisimmalla talvella yli vuosisataan, mikä nosti ilmastonmuutoskeskustelua hetkeksi pöydälle. Talven vähälumisuus jäi kuitenkin huomionaiheena nopeasti taka-alalle,

Sijoittaminen

Sijoittamisen teoria ja käytäntö

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju on vuosien ajan kirjoittanut korostetun paljon säännöllisestä osakkeiden ostamisesta, allokaatiosta, osinkojen merkityksestä, korkoa korolle –efektistä ja osinkoa kasvattavista firmoista, osinkoaristokraateista.

Oksaharjun kunniaksi

Osakemarkkina suuntaa jo kohti taivaan sineä
Sijoittaminen

Nousumarkkinan vahva tuoksu

Näin tunnelmat ramppaavat markkinoiden ikuisessa vuoristoradassa. Kehotin marraskuun alussa jättämään hermoilun, vaikka Fed jyrähteli poikkeuksellisen haukkamaisesti inflaatiota vastaan.

Osakkeet olivat sukeltaneet ja konsensus odotti pulkkamäen jatkuvan.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com