Nordea näkee Euroalueella positiivisia ennusmerkkejä

Talous

Poimintoja ”Nordea Economic outlook” raportista:

  • Maailman ja erityisesti Euroopan ja Kiinan ostopäälikköindeksit ovat nousussa ennustaen valoisampaa tulevaisuutta ja USA:n ylinopea kasvu tasaantuu  keskuspankki FED:n toivomalla tavalla, kertoo Nordean pääanalyytikko Tuuli Koivu.  Suomen teollisuuden luottamus on hieman vahvistunut.
  • Euroalueen inflaatiota ylläpitää palkkojen ja palveluiden hintojen nousu, mutta inflaatio on loppuvuotta kohden tasoittumassa keskuspankin toivomalle tasolle. USA:n inflaation kehitys on epävarmaa, mutta Tuuli Koivu kuitenkin uskaltaa ennustaa että ylikuumentunut talous vähitellen tasoittuu kohti normaalia.
  • USA:n Euroaluetta paremman kasvun selittää liittovaltion velkaantuminen. Uutta velkaa on otettu sumeilematta ja joinakin vuosina jopa yli 10% bruttokansantuotteesta. Velkaantumiseen suhtaudutaan USA:ta löperösti.
  • Kiinan ripeää kasvua ylläpitävät valtiojohtoiset infrastruktuuri- ja teollisuus- investoinnit.
  • Asuntojen hinnat ja rakentaminen ovat korkojen hyydyttämänä stagnaatiossa kaikkialla: Suomessa, Kiinassa, pohjoismaissa ja USA:ssa.

USA:n kuluttajat ovat jo hyödyntäneet kaiken koronaelvytyksen aikana saamansa elvytysrahan ja nyt kansalaisten tileillä on jäljellä vähemmän rahaa kuin ennen koronaa. Tämä ei ole hyvä ennusmerkki. Euroalueen kuluttajat ovat sen sijaan olleet säästäväisempiä ja kansalaisten tileillä on hieman koronaa edeltänyttä aikaa enemmän rahaa. Tuo kansalaisten tileillä oleva raha saattaa jossain vaiheessa päätyä kulutukseen ja vahvistamaan taloutta.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija